A szexuális zaklatással vádolt Kevin Spacey bizarr karácsonyi videóban tért vissza Frank Underwoodként

„Hiányzom?” - teszi fel a kérdést Spacey/Underwood.

Azt, hogy mit is akar ezzel a videóval Spacey, egyelőre az amerikai sajtó is csak találgatja. Hírügynökségi összefoglalókra hivatkozva az MTI azt írja, a színész ellen vádat emeltek bántalmazás és szeméremsértés miatt, melyeket a vád szerint egy fiatal férfi ellen követett el még 2016-ban. Állítólag az 59 éves Spacey a Massachusetts államban található Nantucket szigetecskén egy bárban alkoholt vett az akkor 18 éves fiúnak, majd megfogdosta őt. Massachusettsben azonban csak 21 éves kortól lehet legálisan alkoholt fogyasztani. Spacey bírósági tárgyalását január 7-ére tűzték ki.

A színész a frissen feltöltött háromperces videójában Frank Underwoodként szól a nézőkhöz. Spacey öt évadon keresztül alakította a gátlástalan politikust a Netflix House of Cards (Kártyavár) című sorozatában, amelynek egyik különlegessége az volt, hogy Underwood folyamatosan kikacsintott, kibeszélt a képernyőről, cinkosává téve a nézőket, illetve beavatva őket a terveibe. A hatodik évadból kiírták Spacey-t, miután a színész, Anthony Rapp szexuális zaklatással vádolta meg, majd többen is hasonló történetekkel álltak elő.

A Netflix befejezi a Kártyavárt, de egy spinoff lehetőségét keresi

Az internetes műsorszolgáltató hétfőn közölte, hogy a közelgő hatodik lesz a Kártyavár utolsó évada. A bejelentést azután tette, hogy a sorozat főszereplőjéről, Kevin Spacey-ről egy másik színész, Anthony Rapp azt állította, szexuálisan zaklatta őt 1986-ban. Rapp akkor még csak 14 éves volt, Spacey pedig 26.

„Tudom, hogy mit akartok” – kezdi Kevin Spacey a december 24-i videójában Frank Underwood akcentusát használva.

„Megpróbáltak szétválasztani minket, de túl erős, ami köztünk van. Végülis mindent megosztottunk egymással, elmondtam nektek a legmélyebb, legsötétebb titkaim. Pontosan megmutattam, mi mindenre képesek az emberek, sokkoltalak az őszinteségemmel, de főleg kihívást állítottam elétek és elgondolkodtattalak, ti pedig bíztatok bennem, pedig tudtátok, hogy nem kellene. Tudom, hogy azt akarjátok, hogy visszatérjek.”

Azt is mondja, hogy voltak, akik minden rosszat elmondtak róla, de ti (vagyis a nézők) tudjátok, hogy az életben és a politikában se minden olyan egyszerű, és nem hisztek el mindent bizonyítékok nélkül.

„Ha nem fizettem meg azokért a dolgokért, amiket mind tudjuk, hogy megtettem, biztosan nem fogok fizetni azért, amit nem tettem. Persze azt fogják mondani, hogy tiszteletlen vagyok és nem a szabályok szerint játszom, mintha valaha is azt tettem volna.”

Azt is hozzáteszi, hogy minden ellenére, beleértve a saját halálát is (a 6. évadban Underwood „eltűnését” úgy magyarázzák meg, hogy meghalt), meglepően jól érzi magát, és egyre magabiztosabb azzal kapcsolatban, hogy mindenki megtudja a teljes igazságot.

„Várjunk egy percet, nem is láttátok, hogy meghaltam” – mondja Spacey, majd előveszi Underwood gyűrűjét és az ujjára húzza. „A következtetések annyira megtévesztőek lehetnek” – teszi hozzá, aztán a videó végén rákérdez: „Hiányzom?”