Lesöpörték: nem engedi a Fidesz a népszavazást a rabszolgatörvényről

Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu

Nem mernek konzultálni.

A Nemzeti Választási Bizottság péntek délután - több más üggyel együtt - péntek késő délután döntött a Jobbik december 11-én benyújtott népszavazási kezdeményezéséről.

A legnagyobb ellenzéki párt azt szerette volna, ha egy valódi nemzeti konzultáció jegyében maguk a munkavállalók döntsenek arról, akarják-e - a Fidesz szerint a dolgozók "érdekét" szolgáló - törvénymódosítást, vagy sem.

Rabszolgatörvény: népszavazást kezdeményez a Jobbik

A Jobbik népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy a munkavállalók véleményt mondhassanak a Fidesz-KDNP rabszolgatörvényéről. A multik parancsát teljesítő kormány eddig nem merte megmérettetni magát valódi népszavazáson, most ennek is eljön az ideje - olvasható a Jobbik keddi közleményében.

Most kiderült, hogy nem igazán szeretnék, ugyanis a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége 8:5 arányban elutasította a kezdeményezést, az egyetlen elhangzott érv szerint azért, mert "nem egyértelmű a kérdés."

"Igen hamar lezavarták, érezni lehetett, hogy itt már réges régen megszületett a döntés, most csak közölték a testülettel" - mondta az ülésen résztvevő forrásunk.

A Fidesz szerint "nem egyértelmű" kezdeményezés szerint a magyar munkavállalók arról dönthettek volna, hogy akarják-e, hogy a munkavégzésre irányuló jogviszonyban a kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb évi háromszáz óra rendkívüli munkaidő legyen elrendelhető, illetve a munkaidőkeret tartama legfeljebb tizenkét hónap lehessen.

A Momentum szintén szeretett volna népszavazást kezdezményezni a kérdésben, természetesen a fideszes többség azt is elutasította.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita

Friss