Alig kezdődött el 2019, Orbán Viktor máris elsütötte az év poénját – retteghetnek a hazai standuposok

2019 első kormányinfója erősnek ígérkezett, hiszen a miniszterelnök 9 év után úgy döntött, hogy kiáll a sajtó képviselői elé. Igaz csak azután jelentették be, hogy emlékeztették egy korábbi ígéretére, amit tavaly menekülés közben épp egy „kellemetlenkedő” újságírónak vetett oda: mindenkinek válaszol egy év végi sajtótájékoztatón.

A hagyományteremtőnek szánt kormányinfón Kovács Zoltán porondmester tette világossá, hogy csak pár kérdést engedélyez, majd az Orbán Viktorhoz hasonlóan Soros-pénzből kupálódott államtitkár gyorsan meg is mutatta, hogy mit jelent ez a gyakorlatban. Az AFP szerette volna megtudni, hogy miért nevezik Soros-bérencnek és bevándorláspártinak a kormányellenes tüntetőket, amikor a rabszolgatörvény és a közmédia működése ellen vonulnak utcára. Orbán Viktor rutinosan megkerülte a kérdést, releváns választ nem adott, de mire a riporter felocsúdott, már a következő kérdezőn volt a sor. Ekkor még senki nem sejthette, hogy ez is az előadás része, és ez nem „csak” egy kormányinfó lesz, hanem annál sokkal több.

A kormányinfón belüli komédiatörténeti esemény rögtön a következő kérdezőnél elkezdődött. A 444.hu újságíróját érte az a megtiszteltetés, hogy a kormányfővel fennálló mostoha viszony ellenére nála sütötte el Orbán Viktor A Poént. Akarom mondani, mit sütötte el? Felrobbantotta vele a termet. A riporter csak annyit szeretett volna megtudni, hogy a miniszterelnöknek volt-e szerepe saját barátai, rokonai milliárdossá válásában. És itt jött tisztességes válasz helyett az, amire egész évben várnak az emberek: az év legjobb vicce. Orbán azt mondta, eddig sem foglalkozott, és ezután sem foglalkozik üzleti ügyekkel.

Ezt a gondolatmenetet korábban már többször is ellőtte, de mostanra jött rá, hogy a csattanó mellett a körítés is fontos. Az csak a kormányinfó későbbi részében bizonyosodott be, hogy miközben mindenki a migrációval, Sorossal meg Gyurcsánnyal volt elfoglalva, Orbán Viktor túlnőtt a nevettetés nagy öregjein.

Ezt a legjobban az bizonyította, hogy a miniszterelnök olyat húzott, mint eddig senki más: egy show alatt többször is elsütötte ugyanazt a viccet és minden alkalommal ütött. Persze ehhez kellett a helyszínen levő közönség is, akiknek annyira bejött a poén, hogy még legalább háromszor rákérdeztek a vagyonosodásokra csak, hogy újra meg újra meghallgathassák.

Pár töltelékkérdésnyit kellett csak várni, hogy Orbán Viktor ismét nekiveselkedjen a nézők megnevettetésének. Másodjára ugyan belebakizott, mert nem bírta mosolygás nélkül elismételni, hogy kormányában a politikusok a politikával, a gazdasági szereplők meg a gazdasággal foglalkoznak.

Még így is csak egy fokkal ütött kisebbet, mint a személyes kedvencem, a harmadik. Talán ekkor mondta el a legjobb körítéssel: a ZDF érdeklődött a Tiborcz Istvánnál elsikkadt uniós milliárdokról, illetve arról, hogy miért állt le a magyar nyomozás. A válasz lényege (tehát a vicc csattanója) ugyanaz volt, de Orbán most azzal vezette le, hogy ő bizony nem állíttat le semmilyen nyomozást, így a veje ellen zajló sem azért állt le, mert ő akarta így, hanem a magyar hatóságok nem találtak semmi gyanúsat.

A konferanszié szerepét betöltő Kovács Zoltán kiválóan vezette az előadás érzelmi hullámvasútját. A harmadik viccelsütés után valószínűleg szándékosan ültette le a hangulatot egy Echo TV-Magyar Idők-TV2-blokkal, így a közönség rekeszizmai és a kormányfő standupos zsenije is pihenhetett pár percet a valódi katarzisig. A legzseniálisabb az volt az egészben, hogy a levezetésnek álcázott blokkról mindenki azt hihette, hogy itt a vége, és már csak felvételről nézhetjük vissza ezeket az örömteli és mulatságos pillanatokat. 

Már épp kapcsoltam volna el, amikor váratlanul berobbant a katarzis, a negyedik. A 24.hu munkatársa arra kérdezett rá, hogy nem kompromittáló-e, amikor a miniszterelnök milliós értékű magánrepüléseket fogad el azoktól, akik regnálása alatt lettek milliárdosok. Orbán Viktor negyedszerre is máshogy adta elő ugyanazt a viccet, miszerint semmi kivetnivaló nincs ebben az egészben, hiszen mutassanak egy olyan üzletembert, aki bármikor is nyomást gyakorolt rá, meg egyébként is a törvények világosak.

Innentől kezdve már csak a levezető kérdések jöttek, de eddigre valószínűleg már mindenki magában idézte fel újra meg újra a saját kedvencét. Ha csak egyet kívánhatnék, akkor az az lenne, hogy mostantól minden kormányinfót a miniszterelnök tartson az unalmas Gulyás Gergely helyett.

Hogy miért verte kenterbe Orbán Viktor a hazai standupvilág krémjét? Erre még valószínű, hogy Bödőcs Tiborék sem tudják a választ. Szakértők is csak tippelgetnek: jelenleg azt tartják a legjobb magyarázatnak, hogy a standuposok a „minden viccnek van alapja”-formulát követik a szöveg megírásakor, viszont a miniszterelnök humortörténeti válaszainak semmi köze nem volt a valósághoz.

Eszes Ádám