Elvárja a szakszervezet, hogy politikamentesen irányítsa az ÁSZ-t Domokos László

Talán nem nagy kérés ez egy volt fideszes politikustól.

Levelet írt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete az Állami Számvevőszék elnökének, Domokos Lászlónak, miután év végén azzal vádolta MKKSZ alatt működő Számvevői Érdekképviseletet, hogy politikai tevékenységet végez.

Az MKKSZ közleménye szerint a „politikai indíttatás sugalmazása” vádja előtt, értetlenül állnak. Mint fogalmaznak, a szakszervezet nem szolgál politikai célokat, csupán a feladatát végzi és a munkavállalók jogait helyezi előtérbe. Az MKKSZ elvárja az ÁSZ vezetőjétől is, hogy "mentes legyen minden politikai befolyásoltságtól és politikai indíttatású intézkedéstől, miközben nemrég Domokos László nyíltan ecsetelte, hogy milyen politikai jogokkal bírhat az ÁSZ törvény óta".

Jogállam elleni támadásként értékeli az ÁSZ a kamupártok miatt kapott kritikákat

Szokatlanul kemény hangvételű közleményt adott ki kamupártügyben az Állami Számvevőszék az elmúlt napokban elhangzott ellenzéki nyilatkozatok miatt. Félrevezetés, valótlanság, támadás - ilyen jelzőkkel minősítette az ÁSZ azokat a híreket és megszólalásokat, amelyek azt firtatták, hogy a Fidesz parancsára büntetik sorra az ellenzéki pártokat - miközben a tavaly áprilisi választáson indult kamupártokat nem ellenőrzik.

A szakszervezet szerint Domokos László félremagyarázza az MKKSZ jogszerű kezdeményezését. Mint kiemelték, nem az ÁSZ munkája és tevékenysége ellen foglalnak állást, hanem az ott dolgozó munkavállalók jogainak sérülése miatt. Megítélésük szerint az adófizető állampolgárok érdekével ellentétes az, hogy több százmillió forint közpénz ment el arra, hogy eltávolítsák az ÁSZ számára nemkívánatos munkavállalókat.

Domokos László : "Idén is törekedtünk arra, hogy munkánkat a megbízóink érdekében végezzük"

Az ÁSZ-elnök évértékelésében rámutatott: az ÁSZ alapvető feladata az Országgyűlés által hozott törvények betartásának ellenőrzése, a jogállam védelme. Hangsúlyozta:"a törvényeket minden közpénzfelhasználónak be kell tartania".Hozzátette:"idén is törekedtünk arra, hogy munkánkat a "megbízóink", az adófizető állampolgárok (:DDD - a szerk.) érdekében végezzük".

December 28-a óta több mint 50 munkavállaló hagyta ott a folyamatos munkáltatói nyomásgyakorlás miatt a munkahelyét, akik közül többen is több évtizedes tapasztalattal rendelkezett.

Az MKKSZ emellett kifejezte, mivel az ÁSZ az érdekképviselettel kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeknek nem tesz eleget, ezért a jövőben is közlemények formájában fognak kommunikálni a szervezettel.

Nagy Béla Ádám