Az amerikaiak nem vesznek részt az egyik legfontosabb világgazdasági találkozón

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közleményben jelentette be, hogy Donald Trump a részleges kormányzati leállás és a fizetés nélkül maradt alkalmazottak iránti tiszteletből visszavonta a davosi világgazdasági fórumon való amerikai részvételt. Trump már múlt héten lemondta a személyes jelenlétet, de végül úgy döntöttek, hogy egyetlen képviselőt sem küldenek Davosba az amerikai kormány nevében, pedig az elnök bejelentése után még úgy volt, hogy komoly küldöttség utazik Steve Mnuchin pénzügyminiszter vezetésével, Mike Pompeo külügy és Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel együtt.

Davos idei jelentősége így alaposan megcsappant, Theresa May a Brexit, míg Emmanuel Macron a sárgamellényes tüntetések miatt nem vesz részt az eseményen.

A részleges kormányzati leállásról itt írtunk bővebben:

Trump példátlanul hosszú időre bénította meg az amerikai kormányzatot a fal miatt

Pénteken már 21. napja működik bénult üzemmódban az amerikai kormányzat, melynek 25 százalékát érintik a fizetés nélküli kényszerszabadságok, vagy a fizetés nélküli munka. Ha nem születik azonnal megoldás, történelmi hosszúságúra nyúlik a válság, márpedig az elmúlt napokban inkább távolodtak a felek az egyezségtől.