Hollywoodtól a Filmalapig - Andy Vajna élete

Andy Vajna hosszan tartó betegség után életének 75. évében budapesti otthonában elhunyt. A nemzetközi filmipar meghatározó alakja volt, hazatérése után kormánybiztosként felelt a magyar filmekért. Bemutatjuk filmes karrierjét, hazatérését és kitérünk a magánéletére is. Portré.

Vajna András 1956-ban, 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról, a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, végül az Egyesült Államokban kötött ki, ahol a Kaliforniai Egyetemen tanult, amit diploma előtt félbehagyott, viszont munkát kapott az intézmény mozgókép tanszékén. Saját - sikertelen - fotós vállalkozása után 19 évesen Hongkongban próbált szerencsét, ahol parókakészítő vállalatot alapított, valamint koptatott farmereket is gyártottak, a cég neve Gilda Fashion volt. Ez már nagyon jól ment, amikor 1973-ban eladta az üzemet háromezer alkalmazottja volt. Elmondása szerint a parókaüzlet hozta neki az első milliót. A farmergyár eladásából befolyt összegből két mozit vásárolt Hongkongban és filmeket forgalmazott Panasia Film néven.

Az 1970-es évek közepén Cannes-ban ismerkedett meg Mario Kassarral, 1976-ban megalapították a Carolco Pictures céget, ami a világ egyik legbefolyásosabb forgalmazójává vált. 1982-ben megalapította az Amerikai Filmpiackutató Társulást, melyben elnökként dolgozott és belevágott a producerkedésbe is, első filmje A csendestárs volt, olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint például a

  • Rambo 1-2-3
  • Die Hard – Az élet mindig drága
  • Tökéletes katona
  • Terminátor-filmek
  • Az emlékmás
  • Elemi ösztön
  • Evita

Andy Vajna szakmai tudását világszerte elismerik, producerként 59 film fűződik a nevéhez, a Variety 2017-ben a szórakoztatóipar 500 legbefolyásosabb embere közé sorolta.

Adókérdések

1988-ban kezdődött a Carolco auditja, ezért Vajna 1988-89-es adóbevallásait is vizsgálta az Egyesült Államok adóhatósága (IRS). Leányvállalataik között rendkívül zavaros hálózatot találtak, tizennégy éven keresztül vizsgálták Kassar és Vajna offshore ügyeit, végül a Carolco részvényesei kollektív keresetet nyújtottak be. Vajnánál 11 millió dollárt minősített kölcsön helyett adóköteles jövedelemnek az IRS. Vajna 1989-ben úgy döntött, hogy Kassarra bízza a Carolcót, 1996-ban csődbe ment a cég, ezután hozta létre a Cinergi Picturest, ami például a Walt Disney-vel is gyártott közösen filmeket.

Az adózási történet viszont nem volt ennyire egyszerű, az adóhatóság megállapítása szerint Vajna és Kassar offshore cégeken keresztül 1988-90 között 75 százalékos Carolco-részesedést adtak el 286 millió dollárért, ami után nem adóztak. 33,7 millió adóhátralékot és 7,4 millió büntetést kellett volna fizetnie Vajnának, de megúszta 6,5 millió dollár adóhátralék rendezésével.

Hazatérés

1989-ben megalapította az InterComot, amiből az amerikai filmek piacvezető forgalmazója lett itthon. 1997-ben forgatta A miniszter félrelépet, ami azóta is a legsikeresebb magyar mozifilm, közel 700 ezer nézővel. 2007-ben az etyeki Korda filmstúdiót Demján Sándorral közösen hozták létre.

2011-ben került hivatalosan is a magyar filmgyártás élére, amikor Orbán Viktor filmügyi kormánybiztosnak nevezte ki, Vajna vezetésével létrehozták a Magyar Nemzeti Filmalapot. Ennek működését rengetegen kritizálták, de az vitathatatlan, hogy példátlan sikereket hoztak a magyar filmnek, hogy mást ne említsünk, Oscar-díjat (Saul fia) és Arany Medvét (Testről és lélekről) is sikerült nyerni. Összességében a Filmalap által támogatott alkotások több mint 130 nemzetközi díjat érdemeltek ki.

Vajna filmes tevékenysége mellett többször is a hírekbe került kaszinóinak köszönhetően, a Las Vegas Játékkaszinó Üzemeltető Kft. Budapesten monopolhelyzetben működtetheti ezeket a helyeket, ami 2017-ben 7,3 milliárd forint nyereséget hozott adózás után. Több kritikát is szült ez a helyzet, sokan a kedvező adózást is felrótták a kaszinók esetében, ahogy azt is, hogy a pénztárgépeiket nem kellett bekötni a NAV-hoz.

A médiában

2015-ben az állami Eximbank több milliárd forintos hiteléből megvásárolta a TV2 Csoportot, a TV2 hírműsora azóta is kormánypárti propagandát ont magából. Később a Rádió 1-et is megszerezte, amivel országos terjeszkedésbe kezdett. Ezek mellett tulajdonában volt a Lapcom kiadó, de azt felajánlotta a kormányközeli médiaholdingnak, benne a Kisalfölddel, a Délmagyarországgal és a Borssal.

Magánélet

Első felesége Cecilia Mong volt, akit még Hongkongban ismert meg. Később Dobó Katával jött össze, a kapcsolat 2006-ig tartott, de nem házasodtak össze. A bulvársajtó hírei szerint Vajna ezután egy Tóth Éva nevű modellel volt együtt, végül 2013-ban házasodott meg újra, feleségül vette a nála 38 évvel fiatalabb Palácsik Tímeát.

Vajnának egyetlen fia született, Justin Vajna skizofréniával küzdött, 2007-ben, 26 éves korában öngyilkos lett. A producer később úgy beszélt róla, hogy nem akar túl lenni ezen a tragédián.

Andy Vajna nagyjából tíz éve küzdött egészségügyi problémákkal, 2009-ben rákot diagnosztizáltak nála, de legyőzte a betegséget. Gondok voltak a lábaival is, többször kellett műteni őket, a szövődmények miatt érproblémák jelentkeztek, erről annyi került nyilvánosságra, hogy 2016 elején több napig a budai szívklinikán feküdt.

Elhunyt Andy Vajna

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
sss
2019. december 08. | 12:25
Elektronikával megtámogatott, komor melo-death/modern metal.
1
1
sss
2019. december 07. | 16:22
A Borkai-féle orgiapárt frakcióvezetője szerint a „Gothár-féle zaklatószínházak” követelik a pénzt, amit egyébként még Orbán Viktor ígért meg a kormány–Budapest megállapodás keretében. A szakmai szervezetek tiltakoznak, a Fidesz látatlanban bólogat, a bűnbaknak kikiáltott Katona József Színház pedig hétfő estére tüntetést szervez.
1
A Momentum mást képvisel, Brenner Koloman pedig hiteles.
Elektronikával megtámogatott, komor melo-death/modern metal.
A Borkai-féle orgiapárt frakcióvezetője szerint a „Gothár-féle zaklatószínházak” követelik a pénzt, amit egyébként még Orbán Viktor ígért meg a kormány–Budapest megállapodás keretében. A szakmai szervezetek tiltakoznak, a Fidesz látatlanban bólogat, a bűnbaknak kikiáltott Katona József Színház pedig hétfő estére tüntetést szervez.
A Momentum mást képvisel, Brenner Koloman pedig hiteles.
„Utat török a sötétségben / A rockkal vagyok összenőve”