Hollywoodtól a Filmalapig - Andy Vajna élete

Andy Vajna hosszan tartó betegség után életének 75. évében budapesti otthonában elhunyt. A nemzetközi filmipar meghatározó alakja volt, hazatérése után kormánybiztosként felelt a magyar filmekért. Bemutatjuk filmes karrierjét, hazatérését és kitérünk a magánéletére is. Portré.

Vajna András 1956-ban, 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról, a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, végül az Egyesült Államokban kötött ki, ahol a Kaliforniai Egyetemen tanult, amit diploma előtt félbehagyott, viszont munkát kapott az intézmény mozgókép tanszékén. Saját - sikertelen - fotós vállalkozása után 19 évesen Hongkongban próbált szerencsét, ahol parókakészítő vállalatot alapított, valamint koptatott farmereket is gyártottak, a cég neve Gilda Fashion volt. Ez már nagyon jól ment, amikor 1973-ban eladta az üzemet háromezer alkalmazottja volt. Elmondása szerint a parókaüzlet hozta neki az első milliót. A farmergyár eladásából befolyt összegből két mozit vásárolt Hongkongban és filmeket forgalmazott Panasia Film néven.

Az 1970-es évek közepén Cannes-ban ismerkedett meg Mario Kassarral, 1976-ban megalapították a Carolco Pictures céget, ami a világ egyik legbefolyásosabb forgalmazójává vált. 1982-ben megalapította az Amerikai Filmpiackutató Társulást, melyben elnökként dolgozott és belevágott a producerkedésbe is, első filmje A csendestárs volt, olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint például a

  • Rambo 1-2-3
  • Die Hard – Az élet mindig drága
  • Tökéletes katona
  • Terminátor-filmek
  • Az emlékmás
  • Elemi ösztön
  • Evita

Andy Vajna szakmai tudását világszerte elismerik, producerként 59 film fűződik a nevéhez, a Variety 2017-ben a szórakoztatóipar 500 legbefolyásosabb embere közé sorolta.

Adókérdések

1988-ban kezdődött a Carolco auditja, ezért Vajna 1988-89-es adóbevallásait is vizsgálta az Egyesült Államok adóhatósága (IRS). Leányvállalataik között rendkívül zavaros hálózatot találtak, tizennégy éven keresztül vizsgálták Kassar és Vajna offshore ügyeit, végül a Carolco részvényesei kollektív keresetet nyújtottak be. Vajnánál 11 millió dollárt minősített kölcsön helyett adóköteles jövedelemnek az IRS. Vajna 1989-ben úgy döntött, hogy Kassarra bízza a Carolcót, 1996-ban csődbe ment a cég, ezután hozta létre a Cinergi Picturest, ami például a Walt Disney-vel is gyártott közösen filmeket.

Az adózási történet viszont nem volt ennyire egyszerű, az adóhatóság megállapítása szerint Vajna és Kassar offshore cégeken keresztül 1988-90 között 75 százalékos Carolco-részesedést adtak el 286 millió dollárért, ami után nem adóztak. 33,7 millió adóhátralékot és 7,4 millió büntetést kellett volna fizetnie Vajnának, de megúszta 6,5 millió dollár adóhátralék rendezésével.

Hazatérés

1989-ben megalapította az InterComot, amiből az amerikai filmek piacvezető forgalmazója lett itthon. 1997-ben forgatta A miniszter félrelépet, ami azóta is a legsikeresebb magyar mozifilm, közel 700 ezer nézővel. 2007-ben az etyeki Korda filmstúdiót Demján Sándorral közösen hozták létre.

2011-ben került hivatalosan is a magyar filmgyártás élére, amikor Orbán Viktor filmügyi kormánybiztosnak nevezte ki, Vajna vezetésével létrehozták a Magyar Nemzeti Filmalapot. Ennek működését rengetegen kritizálták, de az vitathatatlan, hogy példátlan sikereket hoztak a magyar filmnek, hogy mást ne említsünk, Oscar-díjat (Saul fia) és Arany Medvét (Testről és lélekről) is sikerült nyerni. Összességében a Filmalap által támogatott alkotások több mint 130 nemzetközi díjat érdemeltek ki.

Vajna filmes tevékenysége mellett többször is a hírekbe került kaszinóinak köszönhetően, a Las Vegas Játékkaszinó Üzemeltető Kft. Budapesten monopolhelyzetben működtetheti ezeket a helyeket, ami 2017-ben 7,3 milliárd forint nyereséget hozott adózás után. Több kritikát is szült ez a helyzet, sokan a kedvező adózást is felrótták a kaszinók esetében, ahogy azt is, hogy a pénztárgépeiket nem kellett bekötni a NAV-hoz.

A médiában

2015-ben az állami Eximbank több milliárd forintos hiteléből megvásárolta a TV2 Csoportot, a TV2 hírműsora azóta is kormánypárti propagandát ont magából. Később a Rádió 1-et is megszerezte, amivel országos terjeszkedésbe kezdett. Ezek mellett tulajdonában volt a Lapcom kiadó, de azt felajánlotta a kormányközeli médiaholdingnak, benne a Kisalfölddel, a Délmagyarországgal és a Borssal.

Magánélet

Első felesége Cecilia Mong volt, akit még Hongkongban ismert meg. Később Dobó Katával jött össze, a kapcsolat 2006-ig tartott, de nem házasodtak össze. A bulvársajtó hírei szerint Vajna ezután egy Tóth Éva nevű modellel volt együtt, végül 2013-ban házasodott meg újra, feleségül vette a nála 38 évvel fiatalabb Palácsik Tímeát.

Vajnának egyetlen fia született, Justin Vajna skizofréniával küzdött, 2007-ben, 26 éves korában öngyilkos lett. A producer később úgy beszélt róla, hogy nem akar túl lenni ezen a tragédián.

Andy Vajna nagyjából tíz éve küzdött egészségügyi problémákkal, 2009-ben rákot diagnosztizáltak nála, de legyőzte a betegséget. Gondok voltak a lábaival is, többször kellett műteni őket, a szövődmények miatt érproblémák jelentkeztek, erről annyi került nyilvánosságra, hogy 2016 elején több napig a budai szívklinikán feküdt.

Elhunyt Andy Vajna

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.