Orbán kritikusát küldi Sebastian Kurz az Európai Parlamentbe

Othmar Karas szerint a Fideszt ki kellett volna zárni az Európai Néppártból.

Sebastian Kurz kancellár szombaton a Twitteren azt írta: delegációvezetőként Karas nagyszerű munkát végez Ausztriáért és Európáért, illetve az egyik legtapasztaltabb képviselő az Európai Parlamentben (1999 óta tagja a testületnek). Andreas Schieder, az ellenzékbe szorult szociáldemokraták (SPÖ) listavezetője a Die Presse cikke szerint azt nyilatkozta, Karas komoly politikus és Európa-párti jelölt, aki azonban

„Európa-párti fügefalevél lehet Kurz Európa-ellenes politikája előtt”.

Karas évek óta jóval nyíltabban bírálja Orbán Viktort, mint Kurz. Legutóbb egy január eleji interjúban a linzi Volksblattnak azt mondta, a tavalyi év egyik elmulasztott lehetőségének, hibájának tartja, hogy az Európai Néppárt nem vitte végig következetesen a Fidesz kizárását a jobbközép pártcsaládból. Kifogásolta azt is, hogy nem vitték végig Magyarországgal szemben az alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárást sem az Európai Tanácsban.

Kurz tavaly szeptemberben előre jelezte, hogy az ÖVP képviselői támogatni fogják a Sargentini-jelentést az európai parlamenti szavazáskor. Az osztrák delegációból csak az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselői utasították el a dokumentumot. Míg Bécsben az ÖVP és az FPÖ koalíciós partnerek, az EP-delegációik között nagy a távolság. Karas, és az FPÖ-listavezető Harald Vilimsky gyakran bírálják egymást.

Amikor Orbánt kérdeztük Strasbourgban

Tavaly szeptemberben a Sargentini-jelentés strasbourgi vitája után tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor válaszolt az Alfahír kérdésére: mi a véleménye arról, és ez mennyiben befolyásolja az addig pozitívnak mondható magyar-osztrák kapcsolatokat, hogy Sebastian Kurz a Sargentini-jelentés elfogadása és a Fidesz Néppártból való kizárása mellett érvelt. A miniszterelnök akkor azt mondta: az osztrákokkal sógorok vagyunk, bonyolult a kapcsolatunk velük, de nem minősíti a kancellár szavait, „elfogadjuk azt”. Hozzátette: „Azt kapjuk, amire számítottunk.”

Míg az osztrák kormány gratulált a Fidesz választási sikeréhez tavaly áprilisban, Karas a Twitteren veszélyes jelenségnek nevezte, hogy újabb kétharmados győzelmével Orbán Viktor igazolva látja az agresszív migrációellenes kampányt, korrupciót, antiszemitizmust és nacionalizmust.

(Fotó: Pressekonferenz mit Othmar Karas)

Néppárti képviselő: „hatalmas a frusztráció nálunk Orbán miatt"

Az Európai Parlament - Az igazság órája Webernek és Orbánnak című írásban kiemelték: a „jogállami elvek megsértésének számos esetét" felvonultató jelentés miatt az Európai Néppárt (EPP) arra„kényszerül, hogy alapvetően tisztázza viszonyát Orbán Viktor magyar kormányfővel".Mint írták, a szavazás „próbatétel" lesz az EPP csúcsjelölti tisztségére pályázó Manfred Webernek, aki