Rig Lajos személyes történeteken keresztül mutatta meg miniszternek, mit jelent az orvoshiány

Ez rólunk szól. Valóban.

Rig Lajos, a Jobbik egészségügyi politikusa most azzal próbálkozik, hogy megmutatja Kásler Miklós humánminiszternek, a sikerpropaganda ellenére mi vágja pofán a valóságban az elkeseredett, egyébként dolgozó magyarokat. Az ellenzéki képviselő egyben arra is figyelmeztet, hogy az akár több éves várólisták miatt az állampolgárok kénytelenek a gyógyulásuk érdekében a magánszektorhoz fordulni - már amennyiben van rá elég pénzük.

De beszéljenek inkább a magyar egészségüggyel közvetlenül érintkező magyarok:

  • Erzsi néni, 69 éves, nyugdíjas. Nyugdíja havi 87 ezer forint. Tünetei: szédülés, gyakori rosszullét. Diabetológiai szakrendelésre 3,5 hónapra kapott időpontot. Megvárja, mert így is szűkösen jön ki a nyugdíjából.
  • Karcsi, 56 éves, segédmunkás. Fizetése 170 ezer forint. De minimálbérre van bejelentve, mert elmondása szerint a munkáltatója belerokkanna a sok adóba… A nyugdíjra nem számít. Már ha megéri… Időszakosan jelentkező mellkasszorítás miatt utalta be háziorvosa kardiológiára, melyre kapott is időpontot, de közel fél évet kell várni. Ezért inkább elmegy magánrendelésre, mert van két gyermeke, egyik főiskolás és drága az albérlet, nem akar kiesni a munkából, meghalni végképp nem.
  • Eszter, 28 éves, pályakezdő, irodai alkalmazott. Fizetése 150 ezer forint. Rendszeres fejfájás miatt CT-re küldte a háziorvosa, melyre neki 5 hónapot kell várni. Elmondása szerint inkább fizet, mert ha még egyszer nem tud bemenni dolgozni az erős fejfájás miatt, kirúghatják, mivel próbaidős.
  • Viktor, 68 éves, nyugdíjas. 47 év munkaviszony után 87 ezer forint a nyugdíja, így dolgozik mellette. Térdprotézis műtétre lassan 4 éve vár!
  • Krisztina, 54 éves, eladó és mellékállásban takarít. Így fizetése 210 ezer forint. De mivel egyedül neveli két gyermekét, így hónapról hónapra élnek. A nagyobbik lányát szerette volna kiütések miatt bőrgyógyászhoz vinni, de majdnem három hónapra kaptak időpontot. Mellesleg neki háziorvosa sincs, mivel a településükön lassan másfél éve betöltetlen a praxis. Inkább kifizeti a magánrendelést, mert nem bírja elnézni, ahogy a gyermeke szenved a bőrpír okozta viszketéstől.

"Minek fizetik az emberek a TB-t? Önök gazdagodnak, miközben az embereket duplán sarcolják meg. Azért teszik kéttényezőssé az egészségügyet, hogy mindenhonnan csurranjon-csöppenjen: az adókból is és a magánellátásból is?"

- vár írásbeli kérdésére érdemi választ Kásler Miklóstól Rig Lajos.

Összeomlás fenyeget: bármikor ugrásszerűen megnőhet a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Több mint egy évtizede nem teremti meg a generációváltáshoz elengedhetetlen jogbiztonságot a kormány a háziorvosi praxisokkal kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint. Éger István az Alfahírnek azt mondta, a finanszírozást is jelentősen emelni kellene, mert jelenleg ez a két probléma az, ami visszatartja a fiatalokat.