Az Európai Bizottság is aggódik a magyar jogállamiságért

Balczó: "Orbán Viktor miniszterelnök rendszere a hűbéri láncolatra és a korrupcióra épül"

A brüsszeli plenáris ülésen Frans Timmermans üdvözölte a kérdés napirendre vételét, s rámutatott, hogy Magyarország önként, szuverén döntés útján vált az Európai Unió tagjává. A csatlakozással minden ország vállalja a közösségi szabályok betartását, az Európai Bizottság feladata pedig annak vizsgálata, hogy megfelelően eleget tesznek-e ennek - mondta.

"Nem arról van szó, hogy harcot folytatunk egy tagállam ellen, amely nem akar migránsokat befogadni, pusztán azon kötelezettségek betartásáról van szó, amelyeket Magyarország maga vállalt. Pontosan úgy járunk el, mint minden más ország esetében, se többről, se kevesebbről nincs szó" - fogalmazott.

A harmadik legkorruptabb uniós ország lettünk, Románia is előz minket

Románia is előzi Magyarországot a Transparency International 2018-as korrupciós mérésében. A legújabb Korrupciós Érzékelési Index (CPI) alapján hazánk az Európai Unió 3. legkorruptabb országa, még ha ez javulást is jelent tavaly óta, akkor ugyanis a 2. helyen szerepeltünk. A rangsor alapján Görögország rontott sokat a korrupciós helyzetén, Bulgária mellett őket előzzük, a tavalyihoz képest 1 pont javulással.

Timmermans érintette a Közép-európai Egyetem (CEU) részleges Bécsbe költözését, mondván,

"példátlan, sajnálatos és szomorú, hogy egy felsőoktatási intézmény arra kényszerül, hogy elhagyjon egy uniós tagállamot".

Elmondta továbbá, a bizottság vizsgálja, hogy összhangban van-e az uniós joggal a munka törvénykönyvének módosítása és a közigazgatási bíróságok felállítása.

Csak közhelyek maradtak védekezésül

Ezután Deutsch Tamás fideszes képviselő szólalt fel, aki szerint

"a magyar kérdés újbóli napirendre vétele pusztán ürügy, a valódi ok a választási kampány, ezért indított a testület balliberális többsége újra támadást a magyar emberek ellen".

A magyar különjelentést összeállító zöldpárti Judith Sargentini ismét arról beszélt, hogy mihamarabb napirendre kell venni az alapszerződés hetes cikke szerinti, Magyarországgal szemben megindított eljárást a tagállamok kormányait tömörítő tanácsban, az ország ugyanis "sodródik a tekintélyelvűség útján".

"A bátor magyar tüntetők és a nemzetközi megfigyelők ezzel tisztában vannak, és ideje, hogy a tanács is felismerje ennek a fontosságát. A társországok tétlensége arra bátorítja Orbánt, hogy folytassa antidemokratikus útját"

- fogalmazott.

Balczó Zoltán jobbikos képviselő aláhúzta: "Orbán Viktor miniszterelnök rendszere a hűbéri láncolatra és a korrupcióra épül, fokozatosan lebontja a jogállamot és kiszabadította a gyűlölet szellemét a palackból".