"Induljon a nemzeti ellenállás konzultációja!"

Most a Fidesz plakátjain üzenhet a hatalomnak.

A plakátrongálást azonban nem tartották elégséges fegyvernek, ezért a Fidesz jogi eszközt is bevetett, hogy csorbítsa a véleményszabadságot. A magyar politikatörténetbe csak plakáttörvényként elhíresült, jogszabálynak nehezen nevezhető rendelkezéssel vetettek véget az a legnagyobb ellenzéki párt kampányának. Meg sok minden másnak, amit demokráciáról és szabad véleményről gondoltunk.

A kampány alatt viszont már nagyon feltűnő lett volna egy újabb törvényt hozni a Jobbik kampányáról, ezért inkább a hatalom a jól szervezett szabadcsapataira bízta a nemes föladatot: így történhetett meg, hogy az országban alig maradt olyan plakát, amit ne rongáltak volna meg a szorgalmas festőbrigádok.

Így zajlott a plakátháború

Az április elseje és július elseje között lezajlott belpolitikai csatározás, amelyet plakátháborúként ismerhetünk, nem pusztán a várhatóan rendkívül durva 2018-as választási kampány előjátékaként szolgált. Ez volt ugyanis az első eset, hogy egy ellenzéki párt kampányakciója személyesen Orbán Viktor haragját váltotta ki - így a Nemzeti Együttműködés Rendszerének teljes hadigépezete, az összes segédcsapata (a Fidelitastól kezdve az MSZP-n át) rátámadt a Jobbikra.

Akkor ezt igyekeztek úgy eladni, hogy a Jobbikban "csalódottak" fejezik ki a véleményüket, csak sajnálatos módon valahogyan mindig kiderült, hogy az ellenzéki párt egykori szimpatizánsai valójában leginkább fideszes alapszervezeti tagok, fidelitasosok, vagy épp polgármesterek...

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

"Barátaim, festékszóróra fel! Üzenjetek a kormány plakátjain a kormánynak, hogy mit is gondoltok az Orbán-rendszerről"

Ha pedig ez így van, akkor a fideszes plakátokra elhelyezett üzenet sem minősül másnak - gondolta Jakab Péter, aki a tettek mezejére is lépett (mint ismert, a Fidesz-kormány legújabb kampánya nemrég indult el).

"A kampányban, amikor a fideszesek összefújták a Jobbik plakátjait, megkérdeztük a rendőrséget, hogy ez jogsértésnek minősül-e. Szó szerint idézem a választ: politikai tárgyú plakátok tartalma egy részének lefestése – véleménynyilvánítás szabadságának értelmezése okán – sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem valósít meg.” Szóval kormány-plakáton üzenni, része a véleménynyilvánítás szabadságának. Éljünk vele!"

- üzeni a Facebookon a Jobbik szóvivője.