Hiába tiltotta a gyár, mégis megalakult a Suzuki szakszervezete

Nem sikerült megfélemlíteni a dolgozókat.

Az esztergomi Suzuki-gyárban például korábban egyáltalán nem működött szakszervezet, ám az Audiban történtek hatására egyre nagyobb igény mutatkozott erre a munkavállalók részéről. Ezért úgy döntöttek, hogy létrehozzák a Vasas Szakszervezeti Szövetség alapszervezetét, melynek megalakításában közel félszáz alkalmazott vett részt, ám mielőtt ez hivatalosan is bejelentésre került volna a gyár vezetősége behívta magához az alapszervezet leendő titkárát és azonnali hatállyal elbocsátotta. Médiaértesülések szerint a cégvezetéshez lojális emberek jelentették, hogy a dolgozók szakszervezet megalakítására készülnek és fedték fel a vezetőjüknek megválasztott férfi kilétét.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke ekkor elmondta, hogy a szakszervezet titkárává választott férfi „14 és fél éve dolgozott a Suzukinál, ezalatt szalag melletti dolgozóból több ember munkájáért felelős részlegvezetővé léptették elő. Elkötelezettségét mutatja, hogy egy napot sem volt betegszabadságon, munkájára soha nem érkezett panasz.”

Ennek ellenére a cég az elbocsátás során arra hivatkozott, hogy az illető munkájával nem voltak megelégedve.

A dolgozókat nagyon felháborította ez az eljárás, így miután a kirúgott alkalmazottat biztonsági őrök kísérték ki a kapun, a kezdeti száz fős csatlakozói létszám helyett most folyamatosan jönnek a belépési nyilatkozatok – árulta el az incidens után László Zoltán.

A cég tehát hiába rúgta ki a leendő titkárt, bízva abban, hogy így megfélemlítheti a dolgozókat és meghiúsíthatja a szakszervezet megalakulását, ugyanis épp az ellenkező hatást érték el. László Zoltán aláírásával Nagy Levente tett közzé ma egy felhívást a közösségi oldalon, miszerint

"a Magyar Suzuki Zrt. által létrehozott Vasas alapszervezet jogszerűen létrejött és várja a további csatlakozókat."

Biztosítanak mindenkit, hogy a belépési nyilatkozatokat csak a Szakszervezet látja, így nem kell tartaniuk attól, hogy a vezetőség tudomást szerez róla. A férfi, aki a felhívást közzé tette a szakszervezet tisztségviselője, a Suzuki dolgozója, aki mostantól munkajogi védelem alatt áll.

„Minél többen vagyunk, annál erősebb nyomást tudunk gyakorolni a munkáltatóra. Büszkévé tesz minket, hogy ilyen sok bátor dolgozó van a Suzuki munkatársai között”

-áll a nyilatkozatban, amiben biztosítják a dolgozókat, hogy a Vasas végig fogja vinni ügyüket, mindaddig, amíg a munkáltató partnerként nem tekint a szakszervezetre.

Lapunk megkereste László Zoltánt, aki elmondta, hogy a kezdeti negyven főről mára 150 fősre duzzadt a szervezet, de ez csak megközelítőleges adat, a belépőnyilatkozatok folyamatosan érkeznek a szervezethez, "nagyon elszántak a Suzuki dolgozói", annak ellenére, hogy bár a cég kifelé nem kommunikál, belső körökben próbálja elbizonytalanítani az alkalmazottakat. Ezért ezúton is megerősítette, hogy ne legyenek kétségek:

ez egy élő, létező szervezet, a szakszervezetek összes létező jogosítványával rendelkezik.

Kérdésünkre, miszerint mennyire általános az, hogy anonimitást kérnek és nyújtanak a tagoknak, László Zoltán azt mondta: "Nem nagyon jellemző, az elmúlt három évből talán egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor kellett anonimitást nyújtani a tagjainknak, és csak akkor kilépni a fényre, amikor a cégvezetés és a Vasas már le tudott ülni tárgyalni, a kért garanciákat pedig megkaptuk. Vagyis akkor, amikor biztosított volt, hogy senkit nem ér retorzió"

Hozzátette: ilyen esetben megvárják, hogy akkora létszám jöjjön össze, hogy a csatlakozó dolgozókat a munkáltató már "ne tudja leszalámizni", vagyis ha eléri a szakszervezeti tagok létszáma a kritikus tömeget.

Az esztergomi cégnél egyébként nem ez volt az első alkalom, hogy kirúgással próbálták meghíusítani a dolgozók érdekvédelmi szervezetének megalakítását. Pintér Tamás, a jobbik országgyűlési képviselője közleményében hívta fel rá a figyelmet, hogy 2006-ban is hasonló módszerekkel rúgtak ki egy alkalmazottat, aki azelőtt szintén helyi szakszervezetet szeretett volna létrehozni. 

A miskolci lincshangulat jelzi: a türelem elfogyott

Lincshangulat alakult ki az egyik miskolci multinál, ahol a kormány által magukra hagyott dolgozók sztrájkkal küzdenek a béremelésért. Beszámolók szerint a cég - amellyel nemrég Miskolc fideszes önkormányzata kötött együttműködési megállapodást - az érintett dolgozókat egy szék és asztalok nélküli, raklapokkal körülvett területre terelte, hogy itt várják ki a 12 órás műszak végét - közölte lapunkkal Jakab Péter.

(Fotó: Mohai Balázs/MTI)