Nem hátrál a Suzuki, nem lehet szakszervezet a gyárban

Ezzel nem lettek előrébb a botrányos ügyben.

A vállalat az MTI megkeresésére hétfőn közölte: a munkavállalók által megválasztott tagokból álló üzemi tanáccsal egyeztet a dolgozókat érintő kérdésekről, beleértve a munkakörülményeket, a bérezést, és a különböző juttatásokat.

Folyamatban vannak az egyeztetések az idei béremelésről, valamint a juttatási csomag egyéb elemeiről - emelték ki közleményükben.

A Magyar Suzuki Zrt. közleményével arra a hírre reagált, hogy pénteken azonnali hatállyal elbocsátották az üzemből azt a dolgozót, aki csütörtökön elvállalta a gyár területén működő Vasas szakszervezet alapszervezetének vezetését.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke az MTI-nek elmondta, a Suzuki gyár parkolójában csütörtökön alakult meg a szakszervezet alapszervezete, a jelenléti ívet 42 ember írta alá. Az alakuló ülésen megválasztották a tisztségviselőket, köztük az alapszervezet titkárát.

Mielőtt azonban a gyár vezetésének elküldték volna az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, a titkárnak választott férfit pénteken reggel azonnali hatállyal elbocsátották, munkájának minőségére hivatkozva - idézte fel.

László Zoltán emlékeztetett arra, hogy a titkár 14 és fél éve dolgozott a Suzukinál, ezalatt szalag melletti dolgozóból több ember munkájáért felelős részlegvezetővé léptették elő. Elkötelezettségét mutatja, hogy egy napot sem volt betegszabadságon, munkájára soha nem érkezett panasz.

Azonnal kirúgták a Suzuki-gyárból a munkást, aki szakszervezetet akart létrehozni

Az esztergomi Suzuki-gyárban eddig egyáltalán nem működött szakszervezet, ám az utóbbi hónapokban egyre nagyobb igény mutatkozott erre a munkavállalók körében. Látható volt az elszántság a győri Audi esetében is, ahol végül jelentősebb béremelést sikerült kiharcolniuk hatnapos leállás után az alulfizetett dolgozóknak.

A Vasas alelnöke jelezte: a rendkívüli felmondáshoz arra van szükség, hogy az érintett foglalkoztatásból adódó kötelezettségét súlyosan megszegje. "Ebben az esetben erről nem lehet szó, ezért az ügy a munkaügyi bíróságon folytatódhat" - fogalmazott László Zoltán. Hozzátette, hogy az eset óta folyamatosan érkeznek új tagok a szakszervezetbe.