Az ellenzék egységesen vonul az esztergomi Suzuki-gyár elé

A Kunigunda útján találkoznak, a köztévé székházánál.

Az ellenzéki frakciók egységesen döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a "propaganda hétfőn", hanem a "munkáltatói jogokat sárba tipró" Suzuki gyárhoz vonulnak. Emlékezetes, az Orbán-kormány stratégiai partnere elbocsájtotta azt az alkalmazottát, aki szakszervezetet akart alapítani az üzemben. Az ellenzéi képviselők nemcsak a napirend előtti felszólalásukat nem mondják el, de nem is kérdezik a kormányt, sem az azonnali kérdések órájában, sem pedig interpellációk formájában. 

Ezt közös sajtótájékoztatón jelentették be.

Kivonultak az ellenzéki képviselők a parlamentből

A rabszolgatörvény elfogadása miatti obstrukció után visszatért az ellenzék a parlamentbe, igaz csak egy-egy pillanatra. A tavaszi ülésszak nyitányaként az ellenzéki frakciók sorra kivonultak az ülésteremből, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. A kormánypártok így egyedül maradtak a teremben, majd a kezdeti tanácstalanság után folytatták azt, amit eddig: a kormánypárti képviselők álkérdésekre adott álválaszokkal és az ellenzék szapulásával múlatták az időt.

Varju László (DK) elmondta, Orbán Viktor képtelen volt meghallgatni az ellenzéki pártokat, és az ellenzék közösen tiltakozik a rabszolgatörvény első áldozata mellett, a kirúgott suzukis alkalmazottal.

Tóth Bertalan (MSZP) propagandanapnak nevezte a mai parlamenti munkát, ami nem a valóságról szól. Ugyanakkor az ellenzék nem fogja hagyni, a rabszolgatörvény lekerüljön a napirendről. Leszögezte, a gyár sárba tiporta még a jelenlegi szabályokat is, miközben bevezette a 400 órás túlmunkát. Felidézte, mindezt úgy, hogy rengeteg állami támogatást kapott.

Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint "2019 nem a családok, hanem a rabszolgák éve", Bírálta az Orbán-kormány családpolitikáját, szerinte az csak néhány ezer ember számára előnyös. Szerinte csak úgy, mint '89-ben Orbán Viktor, most is az elnyomó hatalom ellen küzdenek.

Leszögezte, nem fogják hagyni, hogy a kormánypárti propaganda szétszakítsa ezt az ellenzéki együttműködést.

Csárdi Antal (LMP) szerint végletesen szembefordult Orbán Viktor a magyar dolgozókkal, és a kormány nem hajlandó érdemben fellépni a magyar munkavállalók érdekében. Úgy látja, hogy ezért ezt a munkát az ellenzéknek kell ellátnia. Nem engedhetik meg, hogy a rabszolgatörvényben lásson lehetőséget bármelyik cég is – magyarázta.

Jakab Péter (Jobbik) arról beszélt, hogy "gyáva miniszterelnöknek nincs hazája". Emlékeztetett, Orbán Viktor december 12-én testőrökkel körülvéve hátbadöfte a parlamentet, most pedig elhagyta az országot.

„Így fog repülni a hatalomból is”

- tette hozzá. Elmondta, hogy a kormány egyeztetés helyett az ellenzékre küldte az ÁSZ-t, és bár a Jobbikot meg lehet szüntetni, a népet nem lehet.

Jakab egyben felszólította a kormányzatot, hogy rendszabályozza meg a nemzetstratégiai partnerét.

Hadházy Ákos (független) úgy fogalmazott, hogy nem fogják betartani a játékszabályokat, Szél Bernadett (független) szerint a kormánypártok csinálják csak a „propaganda-hétfőjüket” a négy fal között.

Hiába tiltotta a gyár, mégis megalakult a Suzuki szakszervezete

Az esztergomi Suzuki-gyárban például korábban egyáltalán nem működött szakszervezet, ám az Audiban történtek hatására egyre nagyobb igény mutatkozott erre a munkavállalók részéről. Ezért úgy döntöttek, hogy létrehozzák a Vasas Szakszervezeti Szövetség alapszervezetét, melynek megalakításában közel félszáz alkalmazott vett részt, ám mielőtt ez hivatalosan is bejelentésre került volna a gyár vezetősége behívta magához az alapszervezet leendő titkárát és azonnali hatállyal elbocsátotta.

(Fotók: Béli Balázs/Alfahir.hu)