"Minden esti műszakban kötelező a másfél óra túlóra"

Egy ott dolgozó mutatta meg leginkább, miről szólt ezt a nap.

"Minden esti műszakban kötelező a másfél óra túlóra"

Lapunknak megszólalt az esztergomi Suzuki-gyár egyik dolgozója is, akinek saját érdekében nem közöljük a nevét. Mint mondta, alacsony bérek, rossz munkakörülmények, kötelező túlórák vannak a gyárban (a cég helyszínen tartózkodó vezetője szerint ugyanakkor még a 250 órás túlórakeretet sem használják ki).

Közölte: nagyon örül a megjelent ellenzéki politikusoknak, sőt szerinte még hamarabb is jöhettek volna. Hozzátette: a gyárban minden esti műszakban kötelező másfél órás túlórázás van, így éjszaka fél 2-körül végeznek a munkával. A dolgozó az Alfahírnek arról is beszélt, hogy már elegük van a kilencedik hónapja tartó túlórázásból és a rossz bérekből is: szerinte vannak olyan kollégái, akiknek műszakpótlékokkal együtt jön ki 150 ezer forintos nettó fizetésük.

Mint mondta: azért is jó lenne, ha a parlamenti képviselők bemehetnének a gyárba, hogy "saját szemükkel lássák a rossz munkakörülményeket".

Végleges: nem mehetnek be az ellenzéki pártok képviselői

Este öt óra után kiderült a gyár végleges álláspontja: egyetlen képviselő sem mehet be. Ennek kapcsán több politikus is tiltakozásának adott hangot. 

A közös sajtótájékoztatón Szabó Tímea azt mondta: a Suzuki rengeteg állami támogatást kap, ezért nem korrekt, hogy nem engedik be őket.

Jakab Péter szerint a Suzuki valójában a Fidesz, nem pedig a magyar emberek stratégiai partnere. A Jobbik szóvivője azt mondta: szerették volna megtudni, hogy miért rúgták ki egy alakuló szakszervezet vezetőjét, de a Suzuki nem mondott erről semmit.

"A Fidesz emellett tette le a garast, mert azokat sorosbérencezi, akik ezt és a rabszolgatörvényt megkérdőjelezik"

Gréczy Zsolt DK-s politikus szerint a Suzukinak meg kell értenie, hogy az Európai Unió polgárainak és a magyar munkavállalóknak is joguk van szakszervezetet alapítani.

Az MSZP-s Varga László szerint a magyar munkavállalóknak joguk van szakszervezetet alapítani, ezért felháborító ez az eset, "tovább küzdünk" - mondta.

Szél Bernadett szerint bebizonyosodott, hogy a Fidesztől és a KDNP-től miféle támogatásra számíthatnak a magyar dolgozók. Csárdi Antal szerint, aki elveszi a jogot a magyar munkavállalóktól, hogy érdekképviseletet alapítson, annak nincs helye a magyar gazdaságban.

Be akarnak menni a képviselők - ezt a Suzuki nem engedi

A Suzuki szóvivője az ellenzéki pártok képviselőinek gyűrűjében kifejtette: a cég már a 250 órás túlórakeretet nem használja ki, így a 400 órát sem fogják.

Z. Kárpát Dániel a szóvivővel beszélgetve azt mondta: a munkavállalók érdekében jöttek, azt akarják, hogy a szakszervezeti jogok érvényesítésre kerüljenek. 

Tóth Bertalan (MSZP) szerint elfogadhatatlan a gyár közleménye, miszerint elég itt az üzemi tanács és nem kell a szakszervezet. Elfogadhatatlan a kirúgás, a szakszervezetek gyengítése, ezért is vannak itt. 

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta: azért vannak itt, hogy garanciát kapjanak arra, hogy nem alkalmazzák a túlóratörvényt.

Helyszíni kollégáink úgy értesültek, hogy a gyár szóvivőjét felhatalmazták arra, hogy két képviselőt beengedjen az üzembe tárgyalni a vezetéssel, azonban a képviselők azt szeretnék, hogy öten mehessenek be.

Elindult az ellenzéki karaván az MTVA székházától Esztergom irányába

Több tucatnyi autóval, újságírók gyűrűjében indult el az ellenzéki konvoj az esztergomi Suzuki gyár felé.

A rajt előtt Szél Bernadett és Hadházy Ákos (független képviselők) és Szabó Tímea (Párbeszéd) ismételten próbálkoztak az MTVA székházában, de most sem találkoztak Papp Dániel vezérigazgatóval. Eredménytelennek nevezték a találkozót.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese az N1TV kérdésére úgy fogalmazott:

"Jól látható, hogy az Országgyűlésben már azokat a szabályokat sem tartják be, amiket ők hoztak" - mondta az utóbbi idők parlamenti botrányairól a politikus. Szerinte szerint jól mutatja a Suzuki-gyárból kirúgott munkás esete azt, hogy az Orbán-rendszer nemcsak összeszerelő gyárrá silányította hazánkat, de még a szakszervezeteket sem tűri meg.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője, frakcióvezető-helyettest arról kérdeztük, hogy mit vár a Suzuki gyár látogatásától. Szerinte a kormány bedobta a gyeplőt a rabszolgatörvénnyel, és szabadjára engedte a stratégiai partnereket, azt üzenve nekik, hogy nemcsak évi plusz 50 napot robotoltathatják a dolgozókat, de lényegében bármit megtehetnek velük.

„A mi feladatunk, hogy visszavegyük azt a gyeplőt, amit Orbán Viktor eleresztett, és megüzenjük mind a kormánynak, mind pedig a kormány stratégiai partnereinek, hogy a magyar munkavállaló nem rabszolga, és a jogait tiszteletben kell tartani”

- fogalmazott a politikus.

Korábban írtuk

"Meddig él vissza a hatalom mindennyiunk türelmével?"

- ezzel a címmel tette volna fel napirend előtti kérdését Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese azonban kivonult az ülésteremből, még mielőtt szótt kapott volna. Gyöngyösit követte a teljes Jobbik-frakció is. Ugyanígy tett az utána következő Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, akit már nemcsak a szocialisták, hanem a többi ellenzéki politikus is követett. A Fidesz és a KDNP politikusait leszámítva egyedül a Jobbikból kivált Mi Hazánk politikusai maradtak az ülésteremben.

Az ellenzék egységesen vonul az esztergomi Suzuki gyár elé

Az ellenzéki frakciók egységesen döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a "propaganda hétfőn", hanem a "munkáltatói jogokat sárba tipró" Suzuki gyárhoz vonulnak. Emlékezetes, az Orbán-kormány stratégiai partnere elbocsájtotta azt az alkalmazottát, aki szakszervezetet akart alapítani az üzemben.Ezt közös sajtótájékoztatón jelentették be.https://alfahir.hu/2019/02/18/parlament_kivonulas_ellenzek_jobbik_mszp_dk_lmp_parbeszed_fidesz

A tiltakozás láthatóan meglepte az ülést vezető Kövér Lászlót, de a kormánypárti politikusok hamar feltalálták magukat: kihasználva az alkalmat, egymás kérdezgetésével csapták el az időt.

A jól megszokott menetrendet követi tehát egyelőre a kormánypárt: egy fideszes politikus kérdésére egy fideszes politikus válaszol.

Tudta? A Fideszt érdekelte volna az ellenzék mondanivalója :D

Először a Fidesz frakcióvezetője szállt bele az ellenzéki pártokba, Kocsis Máté azt mondta: őket érdekelte volna, hogy mit mond az ellenzék, ám ők nem éltek a lehetőséggel.

Utána Dömötör Csaba államtitkár durrogtatta a kormányzati propagandából jól ismert paneleket, majd hangsúlyozta, hogy a Fidesz mindig figyelembe vette az ellenzéki képviselők felszólalásait a választókra való tekintettel. Igaz azt nem tette hozzá, hogy ez például a rabszolgatörvény tavaly decemberi parlamenten való keresztülverésekor sem így történt.

Csak a kormánypárti önfényezés idejére vonultak ki

A fideszes felszólalások után Farkas Félix, az Országgyűlés első roma szószólója folytatta a Fidesz és a közpénzből fenntartott médiájában elkezdett a nácizást. A felszólalásban semmi meglepetés nem volt: a szószóló egy az egyben felmondta a fideszes hazugságokat, de úgy tűnik, szabálytalanul.

Az ellenzéki képviselők időközben visszatértek az ülésterembe, és Gyöngyösi Márton ügyrendi felszólalásában jelezte, hogy Farkas Félix a szabályok alapján nem szólalhatott volna fel. Ahhoz az előírások alapján a képviselők négyötödének hozzá kellett volna járulni, de akkor az ellenzéki politikusok még nem értek vissza a terembe, amikor erről döntöttek - azaz nem volt meg a szükséges többség. 

A Jobbik frakcióvezetője jelezte Kövér Lászlónak, hogy legalább azokat a szabályokat tartsák be, amiket a fideszesek hoztak. A házelnök szerint azonban nem történt szabálytalanság. 

Eskütétel után végleg kivonultak

Ezután három új képviselő tett esküt, a jobbikos Bencsik János, Csányi Tamás és a fideszes Hollik István. A két új jobbikos Szávay István és Staudt Gábor helyére érkezett, Hollik István pedig a decemberben elhunyt Hirt Ferenc helyére ült be.

Az ellenzéki képviselők az eskütételek után, az interpellációk kezdetével ismét kivonultak az ülésteremből, hogy közösen elinduljanak Esztergomba, a Suzuki-gyár elé.

Az eseményről folyamatosan tudósítunk, tartsanak velünk!

(Fotók: Béli Balázs/Alfahir.hu)