Gyöngyösi Márton: az őrjöngő politikusokat vagy a kiszámíthatóságot választjuk?

Ma a Jobbik az ellenzék vezető ereje, egy határozott, de higgadt konzervatív, nemzeti néppárt – fogalmaz Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője és elnökhelyettese a Facebook-oldalán közzétett nyílt levelében, amelyben üzent az ellenzéki pártot leszélsőjobbozó Novák Katalin államtitkárnak és a magyar kormány családtámogatási rendszerét keményen bíráló Annika Strandhäll svéd miniszternek is.

Mint arról beszámoltunk, diplomáciai adok-kapok kezdődött Magyarország és Svédország között, miután Annika Strandhäll szociális ügyekért felelős svéd miniszter Orbán Viktor évértékelőjét kommentálva a Twitteren azt írta, riasztó, ami Magyarországon történik, és a magyar családtámogatási rendszer a harmincas évek Németországát idézi. Válaszul a magyar külügy behívatta a budapesti svéd nagykövetet, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pedig bocsánatkérésre szólította fel Annika Strandhällt, egyúttal a nácivádakat a kormánypropaganda elvárásainak megfelelően rákente a Jobbikra. A magyar kormány aztán azzal is túlfeszítette a húrt, hogy a gyakran primitív minősítgetéseket és vulgáris kijelentéseket felvonultató Bayer Showban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a svéd miniszter kapcsán úgy fogalmazott: „amit az a szegény teremtés mondott, az maga az aberráció”. Erre a svéd külügy kedden este behívatta a stockholmi magyar nagykövetet.

„Európai politika vagy kocsmai hőbörgés?” – teszi fel a kérdést az eseményekre reagálva Gyöngyösi Márton a Facebook-oldalán.

A Jobbik frakcióvezetője és elnökhelyettese a bejegyzésében elismeri, ő sem tartotta a legszerencsésebbnek, amikor Annika Strandhäll svéd szociális miniszter a harmincas évek Németországához hasonlította a magyar kormány nemrég bejelentett népesedéspolitikai intézkedéseit.

„Nem azért, mert ne hallanánk a Fidesz politikusaitól a 20. század sötét korszakait idéző megnyilvánulásokat lassan napi szinten, hanem azért, mert magam is úgy gondolom, hogy a családpolitika és a demográfiai katasztrófa elkerülése egy igenis fontos terület”

- teszi hozzá a jobbikos politikus, akit azonban elgondolkodtatott Szijjártó Péter külügyminiszter nyegle migránsozása és Novák Katalin pikírt nyílt levele a svéd miniszternek:

„(…) vajon csodálkozhatunk-e a magyar kormányt érő rendszeres kritikákon, ha politizálás helyett vezetőinknek csak kocsmai hőbörgésre futja? Ha Szijjártó Péter és Novák Katalin valódi, felelős politikusok volnának, akkor alighanem érdemben képesek lettek volna rámutatni Strandhäll miniszter asszony számára is, hogy miért fontos a családok védelme. Persze ha Szijjártó és Novák felelős politikusok lennének egy tisztességes kormányban, akkor lenne is mit megmutatniuk e téren, csakhogy sajnos a Fidesz népesedéspolitikája pont olyan szemfényvesztő, mint amilyen kormányzásuk egésze. Így pedig marad a frusztrált kocsmai hőzöngés.”

Gyöngyösi Márton szerint a magyar kormány azt gondolja a magyar fiatalokról, hogy „szaporítani való haszonállatok”, akiket ha jól kitömnek hitellel, akkor produkálják a szükséges gyerekszámot, majd vissza lehet zavarni őket a szalag mellé dolgozni, a gyerekeket meg felneveli a tévé vagy a nagyszülők. Ezzel szemben a jobbikos politikus úgy véli, a magyar fiatalok arra vágynak, hogy a saját lábukra állhassanak, kiszámítható mindennapokat teremtsenek, biztos munkahelyhez és tisztességes fizetéshez juthassanak.

„A magyar fiatalok nem szeretnének olyan országban élni, ahol a tanulásnak és a tudásnak nincs becsülete, ahol az értelmiséget és az önálló gondolatokat üldözik, ahol a vállalkozókat ellehetetlenítik és ahol az előrejutás záloga a Fidesz-tagság és az, hogy jó pofát vágjunk például Novák Katalin hisztijéhez. Az eredmény kézzelfogható: immár közel egymillió magyar szavazott a lábával és hagyta el hazáját, jelentős részben olyan országokba távozva, melyek a Fidesz szerint nem eléggé családbarátok. A magyarok olybá tűnik, hogy másként érzik”

- fogalmaz Gyöngyösi Márton.

A Jobbik leszélsőjobbozásával kapcsolatban, amit Novák Katalin követett el a nyílt levelében, azt írja:

„a Jobbik valamikor egy fiatalok által alapított pártként jött létre. Ellentétben Szijjártó Péterrel, vagy Orbán Viktorral, mi nem Soros-ösztöndíjasként tanultuk a politikát, hanem a saját hibáinkból. És igen, követtünk el hibákat, amikből igyekeztünk tanulni. Azt hiszem, a szándékot, az erőfeszítést és immár a változást sem lehet tőlünk elvitatni, minden szerénytelenség nélkül.”

Gyöngyösi Márton hozzáteszi: ma a Jobbik az ellenzék vezető ereje, egy határozott, de higgadt konzervatív, nemzeti néppárt, majd úgy folytatja:

„Ezzel szemben a Fidesz a polgári kormányzástól az antiszemita hecckampányokig, Bayer Zsolt uszításáig, vagy éppen a Jobbik szóvivőjének zsidó származásán való gusztustalan poénkodásig jutott. Mondhatjuk, hogy helyet cseréltünk a politikai palettán és szerintem nem a Jobbik ment a rossz irányba. Mi az évekkel megfontoltabbak lettünk, a fideszesek meg megtanultak rikácsolni és fröcsögni. Lelkük rajta.”

A jobbikos politikus kitérve a svéd miniszterre, úgy látja, sok dolgot látnak másképp, mivel Annika Strandhäll egy baloldali, ő pedig egy jobboldali párt tagja.

„Ön az Európában »liberálisnak« tartott Svédországban, én pedig a »konzervatívnak« mondott Magyarországon élek. Azt gondolom, hogy teljesen természetes, hogy ennyire eltérő háttérrel nem érthetünk egyet mindenben és nem is kell. A jogos és építő kritika azonban azt hiszem, Európában mindenütt érték. A skandináv társadalmak minden pozitív tulajdonsága mellett mi is látjuk azok hibáit. Azonban a konszenzusra épülő politika lényege azt hiszem éppen az, hogy barátian tudunk eszmét cserélni, hibákra rámutatni és tanulni közös tapasztalatainkból.”

Gyöngyösi Márton szerint május 26-án, az európai parlamenti választásokon az lesz a tét: hagyják-e, hogy felelőtlen, őrjöngő politikusok vegyék át az irányítást, vagy a kiszámíthatóságot és a józanságot választjuk? A politikus leszögezte: biztos abban, hogy a jobbikosok az utóbbit választják.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám

Friss

1
sss
2019. Augusztus 25. | 09:53
sss
2019. Augusztus 25. | 07:51
Több ezren viszont békésen tüntettek.
sss
2019. Augusztus 24. | 20:18
320 ezer ívet osztottak ki országszerte a választási irodák.
1
sss
2019. Augusztus 24. | 18:47
Egy órán belül elfogták azt a román férfit, aki augusztus 20-án vert meg egy kalauzt a kőbányai állomáson. A férfi az egyik vonat mosdójába zárkózott be, mert nem volt jegye. A kalauzt azután ütötte meg, hogy ezt szóvá tette. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indult ellene eljárás, aminek a végét előzetesben várhatja meg.
Ha nem lép a vasúttársaság, tüntetésre is sor kerülhet.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám
sss
2019. Augusztus 25. | 07:51
Több ezren viszont békésen tüntettek.
sss
2019. Augusztus 24. | 20:18
320 ezer ívet osztottak ki országszerte a választási irodák.
sss
2019. Augusztus 24. | 18:47
Egy órán belül elfogták azt a román férfit, aki augusztus 20-án vert meg egy kalauzt a kőbányai állomáson. A férfi az egyik vonat mosdójába zárkózott be, mert nem volt jegye. A kalauzt azután ütötte meg, hogy ezt szóvá tette. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indult ellene eljárás, aminek a végét előzetesben várhatja meg.