A svéd külügy bekérette a stockholmi magyar nagykövetet

A magyar kormány családvédelmi akcióterve miatt indult a diplomáciai párbaj.

A diplomáciai csörte azzal kezdődött, hogy Annika Strandhäll szociális ügyekért felelős svéd miniszter Orbán Viktor évértékelőjét kommentálva a Twitteren azt írta, riasztó, ami Magyarországon történik, és a magyar családtámogatási rendszer a harmincas évek Németországát idézi.

A magyar külügy előbb bekérette a budapesti svéd nagykövetet, majd Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyílt levélben bocsánatkérésre szólította fel Annika Strandhällt (a nácivádakat pedig nem túl elegánsan rátolta a Jobbikra).

A svédeknél végül az verte ki a biztosítékot, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Echo TV vulgáris Bayer Show című műsorában Strandhäll véleménye kapcsán úgy fogalmazott: "amit az a szegény teremtés mondott, az maga az aberráció".

Kedd este a svéd közmédiának (SVT) a svéd külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy bekérették a stockholmi magyar nagykövetet, Müller Adrient.

A hírre Annika Strandhäll is reagált a Twitteren, azt írta:

„Nagy különbségek vannak a svéd és a magyar család- és nemiegyenlőség-politika terén, erre mutattam rá. Ezek politikai különbségek, és fontos, hogy a politikáról személyeskedés nélkül folytassunk párbeszédet.”