Kicsinálhatja a környékbeli vállalkozások egy részét a debreceni BMW-gyár

Valószínűleg nem tudják felvenni a bérversenyt a Debrecen-környékbeli cégek a több ezer főnyi új munkaerőt igénylő multival. A BMW az Alfahírt arról tájékoztatta, hogy egyelőre nincs konkrét bérstratégia a magyarországi terjeszkedéssel kapcsolatban, de igyekszik vonzó juttatást biztosítani. Az oldalunknak nyilatkozó szociálpolitikus szerint a működését 2022-ben megkezdő gyár vagy külföldi vendégmunkásokkal, vagy pedig a környéken dolgozók elcsábításával indíthatja be a termelést.

Eredetileg az Audi-gyárban tartott január végi sztrájkhoz kapcsolódó kérdéseket tettünk fel a BMW Groupnak. A társaság válaszából az derült ki, hogy a rivális cég üzemében tartott munkabeszüntetés (és annak nemzetközi termelésben jelentkező következménye) nem rettentette el a BMW-t a tervezett beruházástól és minden a terv szerint halad.

„Korai fázisában van a magyarországi beruházás, így nincs egyelőre gyári munkaerő. Éppen ezért túl korai még a lehetséges bérezésekről beszélni.”

– közölte a BMW sajtóosztálya az Alfahír érdeklődésére, ugyanakkor azt is írták: 

„Szeretnénk, ha a társaság vonzó munkáltató lenne, ezért vonzó feltételeket biztosítunk dolgozóinknak – ez méginkább igaz egy olyan országban, ahol a következő években sok új munkatársra lesz szükségünk.” 

Több ezer új munkás, de honnan?

Kifejezetten jó dolognak tartja az oldalunknak nyilatkozó szociálpolitikus a BMW-gyár Debrecenbe érkezését abból a szempontból, hogy a tőkeerős multi megjelenése javíthat a környék alacsonyabb bérszintjén. Varga Zsolt ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy:

„Egyrészt elszívhatják az amúgyis alacsony számban jelen levő szakképzett munkaerőt, másrészt pedig okozhat egy bérfeszültséget ez a dolog.” 

A szakember szerint ugyan a környékbeli munkáltatókat inspirálhatná a BMW megjelenése a bérfejlesztésre, de a multik által biztosított juttatásokkal nem tudják felvenni a versenyt, szabad munkaerő viszont nincs.

„A kisebb cégeknek, a kis- és középvállalkozásoknak lesz ez nagyon nagy gond, pláne azokon a területeken, ahol mondjuk a BMW szakmunkásokra számít. Mondjuk annyi előnye is lehet, hogy a BMW-nek is lehet beszállítani. Azt gondolom, hogy inkább több lesz a konfliktushelyzet és a környék munkaerőpiacára negatívan hathat.”

Varga Zsolt szerint, ha a kormány arra törekedne érdemi intézkedésekkel, hogy a magyar munkaerő ne hagyja el az országot, akkor fel sem merülne a munkaerőproblémával kapcsolatos kérdés, mert valódi versenyhelyzet lenne a munkahelyekért nemcsak Debrecenben és környékén, hanem az egész országban.

Kétezerrel több gazdasági bevándorlót engednek be Orbánék

A tavalyi 55 ezer után idén 57 ezer főben határozta meg Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszámát - vette észre a Menedzsment Fórum a Hivatalos Értesítőben megjelent miniszteri közleményt. A portál felidézi, a munkaerőhiány megoldása érdekében külön programot is indítottak, hogy ukrán vendégmunkásokkal tudják feltölteni a hiányszakmákat.

Így viszont a munkaerőhiány enyhítését csak külföldi vendégmunkásokkal lehet megoldani, amivel egyre több magyar vállalkozás él az elmúlt években. A szakértő szerint a BMW-hez hasonló multinacionális vállalatok által kínált juttatási csomagokkal nem tudja felvenni a magyar kkv-k többsége a versenyt, így valószínűleg nekik kell majd feltölteni a megüresedett munkahelyeket külföldiekkel.

"Feltámadott a tenger" - dühösek és elszántak a győri Audi sztrájkoló dolgozói

"Látjátok ezt a táncot? Halljátok e zenét?" - tették fel a kérdést az autógyár magyarországi vezetésének a sztrájkoló dolgozók keddi gyűlésén. A csütörtök óta tartó munkabeszüntetés már az ingolstadti és szlovákiai üzem működésében is fennakadásokat okoz, úgyhogy a menedzsmentnek tényleg ideje volna szembesülni a helyzettel.