Ez már fájni fog: leállt a termelés az Audi ingolstadti üzemében a győri sztrájk miatt

Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu

Megbénította az Audi német autógyártó ingolstadti üzemében a gyártást a vállalat győri motorgyárában napok óta tartó sztrájk. 

Hétfőn és kedden teljesen leállnak a szalagok - mondta el a vállalat szóvivője hétfőn. Több ezer járművet nem tudnak legyártani az Audi ingolstadti központjában azért, mert hiányoznak ehhez a Győrben készülő motorok.

Az Audi neckarsulmi üzeme egyelőre nem érintett, ott a hét közepéig áll rendelkezésre elengedő számú motor a járművek összeszereléséhez. A szóvivő kiemelte, hogy a magyarországi tárgyalásoktól függ majd a helyzet további alakulása. 

Tovább sztrájkolnak: a győri Audi dolgozóinak egysége és kitartása töretlen

Nem vezettek eredményre az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) és a munkáltató képviselőinek tárgyalásai, pedig szombaton kétszer is összeültek. A szakszervezet azzal utasította el az Audi Hungaria ajánlatait, hogy azok „nem tükrözték a helyzet komolyságát" - írta vasárnap a Népszava.

Győrben Audi és Volkswagen márkájú járművekbe készítenek motorokat, a győri Audi-telephely a legnagyobb motorgyártó üzem az autógyártó konszernen belül. 
    
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) felhívására a győri Audi-gyár dolgozói múlt hét csütörtökön léptek sztrájkba, amely a tervek szerint egy hétig tart. A szakszervezet legfőbb követelése 18 százalékos béremelés az idei évre, illetve a többi közép- és kelet-európai üzemben is hasonló bérezést szeretnének. Az Audi vezetése két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt.
    
Az AHFSZ-nek mintegy kilencezer tagja van. A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat.

A szakszervezet szerint bérköveteléseik kiegyenlítése a gyár 3,5 napi árbevételéből már ki is jönne.