30 milliárd forint propagandára, vagy 4 milliárd 30 ember életének megmentésére?

Módosító javaslatot nyújtott be Rig Lajos a költségvetési törvényhez, amellyel a tervezettnél kevesebbet költhetne plakátolásra és konzultációra a kormány, az elvonásból viszont életeket menthetnének.

A Rig Lajos által jegyzett módosító javaslat lényege, hogy a 2019-re tervezett propagandakiadásokra szánt 30 milliárdos forrásból 4 milliárdot csoportosítana át az egészségbiztosítóhoz. A pluszpénz elegendő lenne arra, hogy minden, gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő gyógykezelését alanyi jogon finanszírozza belőle az állam, sorosozásra még így is maradna 26 milliárd forint.

"Úgy gondolom, hogy a magyar honfitársaink gyógyulása sokkal fontosabb, mint a kormányzati propaganda! A Kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra szánt közel 30 milliárd forintból a kicsit több, mint 4 milliárd forint átcsoportosítása a minimum, amivel segítheti a kormányzat az érintett betegek gyógyulását!"

- indokolta a javaslatát a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa. 

Rig Lajos Orbán Viktor elé vitte az izomsorvadásos kislány történetét, a miniszterelnök segítségét kéri

Az RTL Klub számolt be egy kétegyházi édesanya és 6 éves lánya történetéről. A gyermek gerincvelői izomsorvadással küzd. A riportban elhangzott, hogy egy éve már létezik egy több tíz millió forintos injekció, amit az ilyen betegek kaphatnak. Ehhez Magyarországon is hozzájuthatnak az érintettek, egyedi méltányosság alapján. Noémit viszont elutasította az egészségbiztosító.

A gerinc eredetű izomsorvadás, más néven SMA, egy olyan ritka betegség, amelynek kezelését egyelőre nem támogatja minden esetben az egészségbiztosító. A szervezet külön dönt az egyéni kérelmekről, mert a gyógyszer rendkívül drága: a Spinraza-injekciók ára az első évben több mint 130 millió forint. A Biogen nevű gyógyszergyártó két éve kifejlesztett, életmentő készítménye rendkívül hatékony, a betegek többségénél jelentős javulás állt be a kezelés hatására. 

A gerinc eredetű izomsorvadásról:

"A csecsemőktől a gyermekeken és serdülőkön át a felnőttekig minden korcsoportnál előfordul, különböző súlyossági fokban. Újszülött- és csecsemőkorban a legnagyobb valószínűséggel a betegség legsúlyosabb formája, a csecsemőkori SMA alakul ki, amely bénuláshoz vezethet és az olyan élethez szükséges alapvető funkciók végrehajtását is gátolhatja, mint a nyelés vagy fej felemelése. A később kialakuló SMA a serdülők és a felnőttek körében fordul elő leggyakrabban, akiknél jelentős izomgyengeség és mozgáskorlátozottság alakulhat ki, például képtelenek állni vagy segítség nélkül járni." Forrás: biogen.hu

Magyarországon jelenleg 38 gyermeknek fizeti a gyógyszert az egészségbiztosító, az ő állapotuk az injekciók hatására javult, de csaknem kétszer ennyien kérelmezték a gyógykezelést, köztük 14 felnőtt. Az elutasított kérelmezők kezelését azért nem állja az egészségbiztosító, mert a szervezet szakértői szerint náluk kevésbé lehet eredményes a Spinraza. A jobbik egészségügyi szakpolitikusa szerint:

"38-an már kapják a kezelést, és a második évtől a kezelés költsége a felére csökken, nekik már csak 69 millió kell évente fejenként - így azonos keretösszeg mellett is 19 fővel bővíteni lehetne a kezeltek körét." 

Rig Lajos szerint emiatt a Spiranzára váró kérelmezők olyan kevesen maradnának, hogy a gyógyításukhoz szükséges pénz elenyésző összeg lenne ahhoz képest, hogy minden egyes magyar SMA-s megkapja azt az esélyt a gyógyulásra.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss