A polgárháború szélén Venezuela: véres összecsapások a lezárt határoknál

Egyre betegebb a diktatúra. 

Legalább két ember meghalt, tizenöt megsebesült pénteken a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban egy venezuelai községben a Brazíliával közös határ közelében. A hivatalban lévő venezuelai elnök az előző nap elrendelte, hogy

zárják le ezt a határt, amelyen keresztül az ellenzék segélyszállítmányt akar bejuttatni.

Emilio González, a határ menti Gran Sabana venezuelai község polgármestere elmondta: a pemón nevű etnikai csoport tagjai csaptak össze a venezuelai Nemzetőrséggel (GNB) és a hadsereggel, amely éppen harckocsikat vezényelt a Brazíliával közös határhoz. A polgármester közlése szerint a katonák gumilövedéket és könnygázt vetettek be. A sebesülteket orvosi ellátásban részesítik - tette hozzá.
    
Helyi képviselők tájékoztatása szerint az őslakosok szembeszegültek a katonákkal, megakadályozandó, hogy blokádot emeljenek a humanitárius segély elé.

Az önmagát január 23-án egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó, az ellenzéki többségű caracasi parlament vezetője az incidens felelőseinek átadását követelte a hadseregtől. Tábornokokhoz intézett Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: vagy elfogják és átadják az őslakosok elleni erőszakos fellépés és gyilkosság felelőseit, vagy ők maguk lesznek a felelősök.
  
A hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro csütörtökön elrendelte a Brazíliával közös határ lezárását, majd szombaton hasonló intézkedést vezett be a kolumbiai határon is.

A televízióban beszélve kijelentette, hogy "provokációnak" tekinti a Venezuelának szánt külföldi segélyek felhalmozását a két országban, ahonnan az ellenzék a hét végén akarja bejuttatni a szállítmányokat az ő akarata ellenére. 

Őrület: Maduro lezárta a brazil határt, hogy ne jussanak be a segélyszállítmányok

Nicolás Maduro a televízióban kijelentette, hogy "provokációnak" tekinti a Venezuelának szánt külföldi segélyek felhalmozását a két országban, ahonnan az ellenzék hétvégén akarja bejuttatni a szállítmányokat az ő akarata ellenére.Maduro katonai vezetőkkel tárgyalva döntött a határzárról, amely Brazília esetében helyi idő szerint este lép hatályba.Úgy döntöttem, hogy újabb utasításig február 21-én 20 órától teljesen zárják le a szárazföldi határt Brazíliával- mondta Maduro, és megismételte azt az állítását, hogy

A brazil hatóságok ettől függetlenül a Venezuelával közös határhoz szállítják a segélyt. A brazil légierő pénteken egy élelmiszereket és gyógyszereket szállító repülőgépet küldött az észak-brazíliai Roraima szövetségi állam Boa Vista fővárosába. Azt azonban nem tudni, hogy fogják tudni bejuttatni a segélyt Venezuelába.

A Venezuelának szánt humanitárius segély bejuttatása a gyújtópontjává vált a hivatalban lévő államfő és a több mint 50 ország, köztük Brazília és Kolumbia által is elismert Guaidó közötti hatalmi harcnak.

A pénteki erőszakcselekmény mindössze néhány órával azelőtt történt, hogy megkezdődött a Venezuela és Kolumbia közötti Tienditas nevű határhíd kolumbiai oldalán a brit milliárdos, Richard Branson által szervezett "Venezuela Aid Live" nevű, a humanitárius segély bejutásának előmozdítását célzó segélykoncert, amellyel 100 millió dollárt (28 milliárd forintot) akarnak összegyűjteni az élelmiszer- és gyógyszerhiányban szenvedők megsegítésére.

A Caracol nevű kolumbiai műsorszolgáltató 250 ezerre becsülte a kolumbiai Cúcutát a venezuelai Urenával összekötő hídon lévő eseményen résztvevők számát. Köztük van Iván Duque kolumbiai elnök is, és Sebastián Pinera chilei elnök is. A rendezvényen részt vett Guaidó is. Hírügynökségek szerint nem lehet biztosan tudni, hogy az ellenzéki vezető hogy jutott át a határon, hiszen kiutazási tilalom alatt áll Venezuelában.

Ő maga azt állította, hogy a papíron Maduróhoz hű, ám egyre több forrás szerint már erősen ingadozó venezuelai hadsereg segített neki.

 

A hadsereg kezében a venezuelai hatalom sorsa

Mi történt?Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet megértsük, érdemes áttekinteni a venezuelai demokratikus parlamentarizmus jelenlegi állapotát, amit röviden úgy is összefoglalhatnánk, hogy tulajdonképpen nem létezik. Nicolás Maduro a megválasztott és ellenzéki többségű parlamentet gyakorlatilag megfosztotta jogaitól, a legfelső bíróság szerint minden döntésük semmis, helyette alkotmányozó nemzetgyűlést hozott létre az elnök.

Eközben a szélsőbaloldali Maduro kormányzata egy háromnapos fesztivált tervez tartani a híd másik oldalán "El a kezekkel Venezuelától" elnevezéssel.

A Guaidót elsők között elismerő Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) pénteki közlése szerint körülbelül 191 tonna humanitárius segély gyűlt össze Cúcutában február 4. óta, benne egy 2000 embernek egy hónapra elegendő élelmiszerszállítmánnyal és olyan gyógyászati anyagokkal, mint higiéniai készletek, mankók, kerekesszékek, kötszerek és vizsgálókesztyűk.

Venezuela jelenleg súlyos gazdasági válsággal küzd, az infláció várhatóan 10 millió százalékot ér el az év végére, ezenkívül nagyszámú ember szenved az akut élelmiszer- és gyógyszerhiánytól.

Maduro azonban rendszeresen tagadja a humanitárius válság létét, a gazdasági problémákért pedig az amerikai szankciókat teszi felelőssé.

Folytatódik a venezuelai válság körüli nagyhatami ütésváltás is. Az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg pénteken az Egyesült Államokat és NATO-szövetségeseit, hogy a venezuelai ellenzék felfegyverzését fontolgatják, valamint azzal, hogy Washington különleges katonai egységeket vezényelt Venezuela határai közelébe. Mint közölték, Moszkvának vannak ezekre bizonyítékai. A minisztérium szóvivője azt mondta: a Venezuelának szánt amerikai segélykonvoj erőszakot idézhet elő az országban, és ürügyet szolgáltathat arra, hogy erővel megpróbálják eltávolítani a hatalomból Nicolás Maduro elnököt. Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő alaptalan vádaknak, "orosz propagandának" nevezte ezeket.

Közben azonban a Maduro rezsimjének legfontosabb financiális hátterét jelentő oroszországi olajbankszámlákat befagyasztották. Erre a lépésre pedig Putyin elnök hozzájárulása nélkül aligha kerülhetett volna sor. 

A vég kezdete Venezuelában: Moszkva is hátat fordít Madurónak?

A Gazprombank zárolta a PDVSA venezuelai állami olajipari konszern nála vezetett számláit - írja a Reuters értesülésére hivatkozva az MTI. A Gazprombank a Gazprom orosz gázipari vállalat pénzügyi leánycége, a vagyona alapján a harmadik legnagyobb orosz pénzintézet.A Reuters által idézett forrás szerinta Gazprombank a számlák befagyasztásával az amerikai szankciókkal sújtott venezuelai olajcéggel kapcsolatos kockázatokat kívánja csökkenteni.