Sztrájkolni és tüntetni is készek a Paksi Atomerőmű dolgozói az őrszolgálat kiszervezése miatt

Komoly nemzetbiztonsági kockázatok miatt aggódnak a szakszervezetek.

A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) azt szeretné elérni, hogy

"a munkáltató a Fegyveres Biztonsági Őrség tevékenységét ne szervezze ki, illetve a tevékenység kiszervezése esetén méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak".

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZSZ) oldalán megjelent közleményükben az érdekvédők részletesen leírják a kialakult helyzet előzményeit is.

E szerint a paksi atomerőmű humán igazgatója 2018. május 25-én levélben tájékoztatta a szakszervezeteket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Fegyveres Biztonsági Őrség (FBŐ) tevékenységének kiszervezési szándékáról. Ugyanekkor közölték az érdekvédőkkel, hogy a tevékenységgel együtt a munkavállalók is kikerülnek az erőmű alkalmazásából.

A kommüniké szerint a kiszervezést egy olyan közigazgatási határozattal próbálta indokolni a cég, ami nem ír elő hasonló lépést.

Mivel a fegyveres őrség munkája jóval több puszta vagyonőri szolgáltatásnál és nemzetbiztonsági vonatkozásai is vannak, a szakszervezetek teljes joggal várják el, hogy a kiszervezéssel a FBŐ tevékenységének színvonala ne csökkenjen, se a személyzet megelégedettségét ne rontsa a lépés.

Az MVM Zrt.-vel folytatott hosszas egyeztetés ellenére az állami cég vezetése 2018. november 14-én döntött arról, hogy

az FBŐ munkáját 2019. március 22-ei határidővel kiszervezi egy olyan gazdasági társaságnak, ahol a foglalkoztatási körülmények és munkáltatói juttatások jóval kedvezőtlenebbek, mint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-nél.

Bár az ügyben folytatódtak a tárgyalások, de a szakszervezetek hiába reménykedtek kormányzati segítségben, a Fidesz-kabinettől senki sem állt velük szóba. A közleményben hangsúlyozzák:

"A szakszervezetek aggályosnak tartják a tapasztalt munkáltatói hozzáállást. Mind a jelenlegi munkaerő-piaci viszonyok és legfőképp mind a nukleáris védettség szempontjából helytelennek ítélik meg."

Ezért a MÉSZ és a PADOSZ a sztrájkbizottság felállítása mellett döntött:

"Megállapodási sikertelenség esetén pedig az őrséget ellátó személyzet kész a sztrájkra."

Azt is írták, az egyeztetési eljárás március 1-jéig tart, jövő kedden 11 órakor demonstrációt, rögtön utána pedig sajtótájékoztatót tartanak Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala előtt.

A közlemény arra is kitér, hogy a munkabeszüntetés nem azt jelenti, hogy védettség nélkül marad a paksi atomerőmű, hanem azt, hogy a fegyveres rendvédelmi hatóságnak kell ellátnia az őrzést.

A tavalyinál 354 százalékkal keres többet a Paks II-ért felelős tárca nélküli miniszter

Az mfor szemlézte K-Monitor által ismertetett adatok szerint egy év alatt átlagosan 116 százalékos béremelés történt az állami vezetők körében.A legjobban két tárca nélküli miniszter járt, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős Bártfai-Mager Andrea és a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős Süli János.