Ennyi pénz még nem volt az NB1-ben játékosokra

Átnéztük az NB1 összes téli átigazolását, a hangsúlyt a légiósokra helyeztük.

Haladás

A Haladás játékospolitikájára az elmúlt években az volt a jellemző, hogy az Illés Akadémiáról az első csapatba bekerülő fiatal tehetséges játékosokat eladták, majd a szombathelyi szurkolók legnagyobb bánatára nem igazán hoztak a helyükre minőségi futballistákat. Ennek a következménye az, hogy jelenleg a tökutolsó helyen állnak, de valamivel még annál is lejjebb, 22 meccs alatt szerzett 10 ponttal, 15 rúgott és 40 kapott góllal. Ráadásul kedden a Magyar Kupából is kiestek a Mezőkövesd ellen.

Szombathelyen már az első fordulók után kiderült, hogy baj van, bár a Fradi legyőzése még reményt adott a csapatnak, az edzőváltás nem jött be, Horváth Ferenc sem tudott csodát tenni, ezért a téli átigazolási időszaknak úgy futottak neki, hogy azonnal beépíthető és magasabb színvonalat hozó játékosokat kell igazolniuk. Ez a vezetőedző bevallása szerint sem sikerült.

Egyik téli szerezményért sem kellett fizetniük, Holdampf Gergő Kispestről, Mohl Dávid Újpestről érkezett szabadon igazolhatóként, míg Rui Pedrót a Ferencváros adta kölcsönbe Szombathelyre. Külföldről három futballistát igazoltak, szintén ingyen: Oleh Hologyuk a Karpati Lviv-től érkezett, piaci értéke 300 ezer euró, 300 meccsen szerepelt az ukrán élvonalban.

Saláta Kornél már ismerősebb név lehet, a szlovák válogatottban a 2010-es világbajnokságon is pályára lépett, fél plusz egy évre kötött Szombathelyen szerződést, ami szinte garantálja, hogy az NB2-ben már nem lesz a csapattal.

A legnagyobb fogás egyértelműen a bolgár Galin Ivanov volt, szakmai indokokkal nehezen magyarázható, hogy aláírt a Haladáshoz. A 350 ezer euróra taksált Ivanov bolgár válogatott játékos, legutóbb a Szlavija Szófia tagja volt, Bolgár Kupát nyertek, a Levszki Szófia is csábította, utóbbi stabil bolgár élcsapatnak számít, helyettük Ivanov az NB1 gyakorlatilag biztos kiesőjéhez írt alá. A megfejtés a pénztárcában keresendő: sajtóhírek szerint a 30 esztendős támadó 500 ezer eurós (nagyjából 160 millió forintos) fizetést kap 18 hónap alatt.

Ezek szerint az NB1 jelenlegi leggyengébb klubja is megengedheti magának, hogy bolgár és szlovák válogatott játékost fizessen. Saláta 40-szer játszott szlovák nemzeti színekben, utoljára 2017-ben lépett pályára, valószínűleg így is talált volna erősebb klubot magának a Haladásnál. Galin Ivanov ősszel is végig a bolgár keret tagja volt, szerephez jutott a Nemzetek Ligájában, elmondása szerint a Haladástól jobb ajánlatot kapott, mint a bolgár bajnokság harmadik helyezettjétől, ami azt mutatja, hogy a magyar élvonal leggyengébb gárdája is ennyire komoly anyagi forrásokkal rendelkezik.

Az utánpótlásból egyedül Nyári Patrik kapott szerződést.

Kisvárda

A Kisvárda szintén a kiesés ellen harcol, sokkal jobb esélyekkel mint a Haladás. Azt érdemes tudni a csapatról, hogy a legutóbbi, Mezőkövesd elleni bajnokin mindössze két magyar játékos kapott helyet a kezdőben, ahogy az azt megelőző fordulóban is. Ráadásul legutóbb a kispadon sem volt magyar, de a Paks ellen azért három honfitársunk is bekerült a meccskeretbe.

Eddigi szokásukon nem változtattak: öt futballistát igazoltak télen, mindegyiket ingyen és csak egy magyar található köztük. A görög Sztavrosz Cukalasz piaci értéke 600 ezer euró, legutóbb az Apollon Szmirnisz játékosa volt. Az ukrán Olimpik Doneckből érkezett lejárt szerződése után szabadon igazolhatóként Anton Kravcsenko (piaci érték: 400 ezer euró), míg a kazah Irtis Pavlodartól Hugo André Rodrigues Seco.

Legnagyobb fogásuk a legutóbb Dinamo Bucuresti színeiben szereplő román Gheorghe Grozav, piaci értéke alapján 700 ezer euró, 27-szeres román válogatott, megfordult például a belga Standard Liege-ben is, mégis az egyik magyar kiesőjelöltnél landolt.

Grozavot a Kisvárda utánpótlás szakmai igazgatója, Nagy Sándor úgy mutatta be, hogy „az egyik legértékesebb román labdarúgót sikerült leigazolnia felnőttcsapatunknak”. Hangsúlyozzuk, hogy még mindig csak az NB1 utolsóelőtti helyezettjéről van szó.

Melléjük fért be az igazolások közé egyetlen magyarként Délczeg Gergely.

Diósgyőr

A szintén kiesés ellen küzdő diósgyőri gárdáról sok mindent nem tudunk írni, kölcsönbe érkezett hozzájuk Felcsútról Prosser Dániel, az utánpótlásból szerződést kapott Géringer Tamás, míg két kameruni játékost igazoltak, mindkettőt az AS Fortuna csapatától: Ismaila Ousman és Yannick Ndzoumou – Kamerunon kívül még nem futballoztak.

Felcsút

A felcsúti gárda továbbra is menekül az NB2 elől, jelenleg 24 pontosak, akárcsak a DVTK és a Kisvárda. Ennek ellenére nem voltak túl aktívak az átigazolási piacon, a szlovákiai Krizan Richárd az FC Nitrától érkezett, piaci értéke alapján 300 ezer euró.

Megszerezték a bolgár Kamen Hadzsievet is, a középhátvédként és védekező középpályásként bevethető játékos focizott a Lokomitiv Szófiában, a német VfB Oldenburgban és a holland Fortuna Sittardban is. A felcsúti klub a bolgár PFC Beroe csapatától szerezte meg, tavaly negyedik helyen zárták a bajnokságot, 70 bolgár bajnokin szerepelt, meghívót már kapott a nemzeti csapatba, de pályára még nem léphetett. Sajtóhírek szerint 250 ezer euró volt az ára.

A Puskás Akadémia rajtuk kívül leigazolta Zalaegerszegről Szabó Patrikot, valamint kölcsönvették a Viditől Sós Bencét.

Mezőkövesd

A bajnokság 8. helyén álló Mezőkövesd nem igazolt külföldről játékost: Bertus Lajost a Pakstól, Dragóner Filipet és Pekár Lászlót a Nyíregyházától, míg a nigeri Amadou Moutarit a Fraditól hozták, valamint szabadon igazolhatóként – a legutóbb DVTK-ban futballozó – Eperjesi Gábornak adtak szerződést.

Paks

Ahogy megszokhattuk, Pakson továbbra is a magyar játékosokra alapoznak, így a cikk témáját tekintve nincs különösebb dolgunk velük. Bobál Dávidot hozták haza szabadon igazolhatóként, legutóbb a Dukla Praha mezében láthattuk. Windecker József a Levadiakosz után ment Paksra, szintén ingyen. Cseke Benjámin Újpestről, Könyves Norbert Debrecenből, Zsidai László Felcsútról érkezett. Szabó Balázst lejáró szerződés után Budafokról szerezték meg.

MTK

Az MTK két ghánai U20-as válogatott játékost is leigazolt. A 18 éves Stephen Amankona a Berekum Chelsea-től érkezett, 14 meccsen 5 gólt szerzett, de komoly potenciált látnak benne, az MTK például egyenesen úgy számolt be róla, hogy „leigazoltuk az egyik legnagyobb ghánai tehetséget”. Nasiru Banahene szintén 18 éves, szélső védő, a Liberty Professionals Accra csapatában futballozott Ghánában.

Rajtuk kívül ingyen megszerezték Felcsútról Ulysse Diallót, Balmazújvárosból Farkas Norbertet, az Ajax utánpótlásából Schön Szabolcsot, valamint a Dornbirntól Slobodan Mihajlovicot.

Az utánpótlásból hárman is szerződést kaptak, az ukrán Bidzilya Anton mellett Kapronczai Gergely és Varju Benedek.

Debrecen

Debrecenben a paksihoz hasonló utat követik, a legutóbbi fordulóban pont egymás ellen játszott a két csapat, a 22 kezdőjátékos közül mindössze egy volt külföldi, ami az NB1-ben meglehetősen szokatlan.

Ennek fényében haladva Herczeg Andrásék csak magyar játékosokat igazoltak ezúttal is: Burai Erik a Midtjyllandtól tért haza, Hrabina Alexet a Cigándtól szerezték meg, míg Pávkovics Bence kölcsön után végleg Debrecenben maradt, előző klubja az Újpest volt.

Az utánpótlásból szerződést kapott Baráth Péter és a romániai születésű, de 10 éves kora óta Magyarországon focizó Zsóri Dániel.

Honvéd

A Kispest ingyen megszerezte a tunéziai Enisz Ben-Hatirát, aki olyan klubokban játszott, mint például a Hamburg vagy a Hertha. Legutóbb a tunéziai Espérance igazoltja volt, de május óta nem volt csapata, piaci értéke 400 ezer euró. Az algériai Mohamed Mezgrani-t próbajáték után igazolták le a USM Alger-től, lejárt szerződése miatt nem kellett fizetni érte.

A grúz Zakaria Beglarisvilit kölcsönvették a Flora Tallintól, 2018-ban 36 bajnokin 30 gólt szerzett, 24 gólpassz mellett, ami brutálisan erős mutató, de már Magyarországon egy harmadosztályú csapat elleni edzőmérkőzésen súlyosan megsérült: eltört a bordája és légmellet kapott.

Beglarisvili kapcsán Supka Attila vezetőedző néhány napja érdekes gondolatokat osztott meg:

„Egy olyan játékost igazoltunk, aki rengeteg gólt rúgott, de úgy gondolom, hogy az egy teljesen más bajnokság. Utánanéztünk, megnéztem videón, hogy abban a bajnokságban milyen meccsek voltak. Játszott a felkészülési mérkőzéseken, nem tudom, hogy igazán tudna-e segíteni nekünk. Bízom benne, hogy tud segíteni, ha felépül, de nem tudom, hogy mennyire illene bele abba a játékrendszerbe, amit próbálunk most felépíteni”.

Ennek tükrében kicsit érthetetlen, hogy akkor miért hozták Kispestre?

Az utánpótlásból Szabó Alex és Zvara Levente került fel az A csapathoz.

Újpest

A lila-fehérek nagy fogása az elefántcsontparti Lacina Traoré volt, aki karrierje csúcsán még 18 millió eurót is ért, játszott például a Monacóban, az Evertonban (oké, ott csak két meccsen) és a CSZKA Moszkvában is, utoljára az Amiensnél járt, ingyen érkezett. A Transfermarkt még mindig 2,5 millió euróra becsüli.

Rajta kívül ingyen megszerezték a nigériai Teophilus Solomont az Inter Zapresic-től, valamint leigazolták a Haladástól Kovács Lórántot és Rácz Barnabást.

Vidi

A címvédőre továbbra is a szisztematikus építkezés a jellemző, télen csak Elek Ákost (legutóbb Kajrat Almati) és Futács Márkót (legutóbb Hajduk Split) vitték Fehérvárra.

Fradi

Szerhij Rebrov alaposan átalakította a csapatot, a Fradi újra a nemzetközi kupaszereplésre készül, a Doll-éra sikertelensége után mindennél jobban vágynak a Vidiéhez hasonló európai sikerekre, így hajlandók voltak a zsebükbe nyúlni.

A grúz Lasa Dvalit a Pogon Szczecintől vásárolták meg, 500 ezer eurót ér, valószínűleg hasonló összeget ki is kellett fizetnie a klubnak érte.

Az ukrán Ihor Haratint a Zorja Luhanszktól igazolták le, korábbi klubja tájékoztatása szerint 600 ezer euró volt az ára, de ez a különböző bónuszok miatt még tovább nőhet, a piaci értékét 1 millió euróra becsülik.

Papíron az NB1 legértékesebb játékosát ingyen szerezték meg a Kajrat Almati-tól, a brazil Isael da Silva Barbosa 2,8 millió eurót ér, komoly erősítést jelenthet a gólerős támadó, korábban játszott például a portugál Nacionalban és az orosz Krasznodarban is. Sajtóinformációk szerint a fizetése havi 19 millió forint, ami a – szintén pletykaként kezelendő – Davide Lanzafame 18 milliós havi bérénél is magasabb.

A kenyai születésű norvég Tokmac Chol Nguen a Strömsgodsettől érkezett a Fradihoz, az átigazolási díj sajtóhírek szerint 400 ezer euró lehetett, piaci értéke 800 ezer euró.

A szíriai Ammar Ramadant a Juventus U17-es csapatától hozták Budapestre, Szerető Krisztofer a Stoke City-től tért haza, míg Mikalaj Szihnyevics (piaci érték: 500 ezer euró) a BATE után ingyen, valamint Marten Wilmots szintén szabadon igazolhatóként volt a piacon, legutóbb az Avellinóban tűnt fel.

Van miből

A nézőszám továbbra is alacsony az NB1-ben, az utcán és a kispályákon általában nem Böde, hanem inkább Messi, Cristiano Ronaldo és Neymar mezekben fociznak a gyerekek, tehát nem ezek jelentik az igazolások és a fizetések forrásait.

Az állam jótékony szereplő ebben a történetben a klubok szempontjából, az állami cégek szintén, szövetségi forrásokhoz is lehet jutni, valamint a túlárazott közvetítési jogok is fontos szerepet játszanak. A Sportbiznisz 2017-es cikke szerint 2012 közepétől 2021 közepéig az MTVA több mint 32,5 milliárd forintot fizet az MLSZ-nek a közvetítésért, de ebben aztán minden benne van:

  • NB1
  • NB2
  • Szuper Kupa
  • Magyar Kupa
  • NB3
  • Amatőr Kupa
  • elsőosztályú utánpótlás bajnokság
  • női NB1
  • női Magyar Kupa
  • futsal bajnoki és válogatott
  • strandlabdarúgás

A Fradinak bőven van miből költenie, 2018 végén jelentették be, hogy az a Magyar Villamos Művek kiemelt szponzori szerződést kötött a klubbal, évi 6 millió eurós támogatással, négy év alatt összesen 24 millió euróval. Ebből az összegből nem csak a férfi futballcsapat kap, a klub többi szakosztálya is részesül belőle, de nyilván az NB1-es gárda az elsődleges.

A Vidinél hasonló a felállás, csak az összeg nem nyilvános. A Videotonnak a Mol névadó szponzorává vált, így lett a csapat neve Mol Vidi FC, amiből komoly felháborodás lett a tradíció tiszteletét hiányoló szurkolók körében. Mindkét klub értékesítette stadionja nevét is, ami itthon furcsa, de a nemzetközi futballban nem meglepő, a Fradi a Groupamának, a Vidi szintén a Molnak.

Egy alapvető különbség viszont mégis van köztük. A Fradinál nagyjából 2014 óta arról beszélnek, hogy Európa a cél, de általában az első, maximum a második akadályon elhasaltak az utóbbi években. A Vidi viszont 2012 után újra bejutott az Európa Liga csoportkörébe, ahol nem is voltak esélytelenek a továbbjutásra, a csoport 3. helyén zártak miután oda-vissza verték a görög PAOK-ot és 2-2-s döntetlent játszottak az angol topklub Chelsea-vel, ami óriási eredmény volt. A kupaszereplésért 10,5 millió eurót kaptak az UEFA-tól, tehát itt a költések után eredmény is született, ami újabb bevételeket hozott, végsősoron ez lehet a magyar klubfutball két kirakatcsapatának a hosszútávú jövője.

A magas juttatásokat a kormány is segíti, a parlament megemelte a focistáknak is járó adókedvezményes fizetés maximumát, évi 250 millióról évi 500 millió forintra.

Több pénz, több játékos

Cikkünk írásának pillanatában 52 új játékost szerződtettek a téli átigazolási időszakban az NB1-es klubok, tavaly ilyenkor ez a szám 43 volt. Közülük 17-en olyanok, akik nem szabadon igazolhatóként érkeztek, ez tavaly 11 volt.

A Transfermarkt adatai szerint tavaly télen 380 ezer eurót fizettek játékosokért a csapatok, a mostani időszakban ez 1,8 millió euró, amiből csak a Fradi költött 1,5 milliót, a legtöbb játékost is ők szerződtették, szám szerint nyolcat, heten légiósok. Az arányokhoz érdemes hozzátenni, hogy a zöld-fehérektől távozott is hét futballista, köztük négyen kölcsönbe. A legkevésbé aktív a Vidi és a Debrecen voltak két-két játékossal – ők, valamint a Paks nem szerződtetett külföldi focistát.

Télen 26 új légiós érkezett a magyar élvonalba, de csak 15 távozott, ami azt jelenti, hogy a 2017-2018-as évad 30,5 százaléka után jelenleg az NB1-es játékosok 37 százaléka légiós, de akkor még eredeti formájában létezett az MLSZ fiatalszabálya. Külföldről hét magyar tért haza, tavaly télen csak hárman.

Az NB1 összértéke növekedett, a játékosok a becslés szerint 103,3 millió eurót érnek, ami kétmillió euróval több, mint egy évvel ezelőtt.

Érdekesség, hogy a bajnokság két legértékesebb játékosának számító futballista is télen érkezett, a top10-be összesen négy téli szerzemény fért be:

A legértékesebb klub a Ferencváros, a Transfermarkt szerint keretük 15 millió euróról 19,68 millióra növekedett, a második a Vidi 18,38 millió euróval, ők 3,4 millió eurós erősödést produkáltak egy év alatt. Rajtuk kívül egyik keret összértéke sem éri el a 10 millió eurót.

Ezért hátrált meg a Fidesz TAO-ügyben - túl sok érdeket sértett volna a csökkentés

A sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde december végén még úgy nyilatkozott, hogy azért van szükség a csökkentésére, mert a TAO-támogatások esetében, a rendszer 2011-es bevezetése óta, a megvalósult fejlesztések eredmények következtében már nincs szükség ekkora állami támogatásra a hat kiemelt sportágnak.

(Címlapfotó: MTI)