A CEU az egyik legjobb egyetem a legfrissebb felsőoktatási rangsor szerint

Hét tudományterületen Magyarország legjobbja a Közép-európai Egyetem.

Múlt héten hozták nyilvánosságra a brit Quacquarelli Symonds képzésterületi listáit, amelyekre több magyar egyetem is felkerült. A bölcsészettudományok területén a CEU-t a 143. helyre sorolták, az élet- és orvostudományok listáján a Semmelweis Egyetem a 308. helyen végzett, a természettudományi képzések QS-rangsorában pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem szerezte meg a legjobb helyezést, miután a 340. helyen áll.

A nemzetközi szakterületi rangsor készítői a listák összeállításánál négy szempontot vesznek figyelembe: az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, az intézmény hírnevét a tudományos szférában, a munkáltatói véleményeket, továbbá az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort. A citációs indikátorokat tekintve a 2019-es rangsorban a 2012-2016, az idézettségben a 2012-2017 közötti időszakot vizsgálják, míg a reputációs kérdőíveknél az utóbbi 5 év eredményeit veszik számításba. A 2019-es QS-rangsor összesen 48 különböző képzési területen listázza a világ egyetemeit.

A CEU hét tudományterületen is Magyarország legjobbjaként végzett. A politikatudomány területén a 41. helyet érte el, míg filozófia, valamint a szociálpolitika és közigazgatás területén a 44. helyet szerezte meg az egyetem. Történelemből az első száz, szociológiából az első 150, míg közgazdaságtan és ökonometria tárgyakból, valamint jogtudományból az első 200 legjobb egyetem között szerepel.

A mezőgazdasági képzések listáján a Szent István Egyetem szerezte Magyarországról a legjobb eredményt, a 201-250. helyre sorolták, az előadóművészeti képzések rangsorában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az 51-100. helyezést kapta meg.

Kiemelkedően szerepelt a Semmelweis Egyetem is, miután a a gyógyszerészeti képzést tekintve a világ 200 legjobb egyeteme között szerepel, az orvostudományi képzésnél pedig a 201-250. helyezés között végzett. A listára felkerült még a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, mindkettő a 451-500. helyezést érte el.

A természettudományok területén az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 340. helyen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a 451-500. helyen végzett. A társadalomtudományi képzéseket indító magyar intézmények közül a CEU és a Budapesti Corvinus Egyetem került a legjobbak közé: a CEU a 206., a Corvinus a 451-500. helyet szerezte meg.

Évente 1400 arab diáknak fog ösztöndíjat adni a magyar állam

Orbán Viktor a Sarm-es-Sejkben megrendezett tanácskozáson elmondta, a tapasztalat az, hogy a kölcsönös tisztelet alapján kell eljárni, a különböző népek kulturális, vallási és politikai hagyományait tiszteletben kell tartani. Mint mondta, a másik tapasztalat az, hogy a demográfia erejét nem szabad alábecsülni.