Elképesztően felelősségteljes munka, mégis megalázó bérekért dolgoznak

Jelenleg 188 fő dolgozik az OMSZ-nél, ahol március elsején feloldották a létszámstopot. Az alkalmazottak mindannyian kormánytisztviselők, vagyis a fizetésüket a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény bértáblája alapján kapták, legalábbis hivatalosan március 1-ig. Az illetmény persze függ attól, hogy az illető hány éve dolgozik a hivatalnál, milyen besorolásban van. A bruttó kezdőbér minden munkakörre vonatkozik, - még az it-fejlesztőkre is - hiszen végzettségtől és munkakörtől függetlenül érvényes a bértábla-besorolás - írja a Napi.hu.

Egy ott dolgozó szakember elmondta, hogy az átlagos bruttó bér nem éri el a KSH által mért országos átlagbért. Egy pályakezdő meteorológus kezdő fizetése bruttó 228 ezer forint volt, melyet éves szinten bruttó 200 ezres cafeteriával fejelnek meg, ami nettó 149 ezer forintot jelent SZÉP-kártyán. Így összességében a havi nettó bér nagyjából 150 ezer forintot jelent. Ez a hivatalnál eltöltött idővel arányosan emelkedhet. Az eddigi tapasztalatok alapján a kollégák 2-3 évente kerültek átsorolásra, ami bruttóban éves szinten 25-30 ezer forintnyi növekményt jelenthetett - amelyben benne van már a nyelvpótléktól kezdve minden bónusz is. Így tehát a tapasztaltabb emberek bére sem nevezhető fergetegesen jónak.

Pedig a meteorológusoké igen felelősségteljes munka - a polgári repüléstől a vendéglátóiparon, a turizmuson át a mezőgazdaságig nagyon sok területre hatást gyakorolnak, a szolgálatban lévő meteorológusok dönthetnek például a piros riasztás kiadásáról, amit kötelező az MTVA felé továbbítaniuk.