Bebizonyosodott: Még Románia is gyorsabban fejlődik, mint Magyarország

Bebizonyosodott: Még Románia is gyorsabban fejlődik, mint Magyarország

Az elmúlt időszakban már Észtország, Litvánia, Lengyelország és Románia is megelőzött minket egy főre jutó GDP-ben.

Szerdán volt, hogy Magyarország kilenc másik állammal együtt húsz éve, 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Ennek apropóján egy konferencián Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter értékelte az elmúlt 20 évet.

A miniszter azzal dicsekedett, hogy

szerinte „uniós szinten területi kiegyenlítődés figyelhető meg a tagállamok fejlettségében, és jó hír, hogy Magyarország lendületesen csatlakozik az EU átlagához”.

Csakhogy pár fontos tényt elfelejtett közölni Navracsics

Bizonyos adatok alapján ugyanis tényleg közelített hazánk az uniós átlaghoz. Csakhogy azzal is eldicsekedhetne Navracsics, hogy a velünk egyszerre vagy nálunk később csatlakozott országokkal, köztük a közép-európai országokkal összehasonlítva a magyar felzárkózási pálya a leglassabbak között volt. A 2004-es csatlakozás óta négy ország, Észtország, Litvánia, Lengyelország és Románia is megelőzött minket egy főre jutó GDP-ben.

A Lakmusz vizsgálta meg a GDP adatokat, amikből jól látszik: a velünk egyszerre csatlakozott kilenc és az utánunk csatlakozott három országgal összehasonlítva biztosan állítható, hogy a magyar felzárkózás a legkevésbé lendületesek közé tartozott az elmúlt 20 évben.

A 2004-ben csatlakozott tagállamok közül Lengyelország, Észtország és Litvánia felzárkózási pályája jóval meredekebb volt, mint Magyarországé. Ezek az országok 2004-ben mögülünk indultak egy főre jutó GDP-ben, mára azonban előttünk járnak.

Románia kanyarban előzte Magyarországot

Az is kiderült, hogy még a három utánunk csatlakozott tagállam felzárkózása is gyorsabb volt, mint Magyarországé. Bár Románia az EU-átlaghoz viszonyítva még több mint 20 százalékponttal rosszabb helyzetben volt 2004-ben, 2023-ban már az átlag 78 százalékát érte el az egy főre jutó román GDP, amivel megelőzte a magyart.

(Fotó: Román és magyar nemzeti lobogók az úzvölgyi katonatemetőben 2023. július 11-én. A Nemzet Útja (Calea Neamului) román szervezet új fakereszteket helyezett ki a temetőben az eltávolított betonkeresztek helyére. A szervezet vezetője, Mihai Tirnoveanu a román védelmi minisztériummal folytat tárgyalást és a „román parcella” hivatalossá tételét kéri. - MTI/Veres Nándor)