A Fidesz az EP-ben elítélte Oroszországot

Oroszország már nem tekinthető stratégiai partnernek, az Európai Uniónak készen kell állnia újabb szankciók bevezetésére, amennyiben Moszkva továbbra is megsérti a nemzetközi jogot - hivatkozik az MTI az Európai Parlament kedden elfogadott állásfoglalására.

A strasbourgi plenáris ülésen 402:163 arányban fogadták el a dokumentumot. A Fidesz 6 EP-képviselője szavazott (Bocskor Andrea, Deli Andor, Erdős Norbert, Hölvényi György, Kósa Ádám és Tőkés László) mindannyian támogatták az Oroszországot elítélő jelentést - pedig a Néppártban többen voltak, akik tartózkodtak, vagy nemel szavaztak. A jobbikos Balczó Zoltán például tartózkodott.

A dokumentumban kiemelték büntetőintézkedéseknek arányban kell állniuk a fenyegetéssel, valamint rámutattak, hogy a felek közötti kapcsolatban számos feszültséggóc alakult ki az utóbbi években, például Oroszország szíriai és ukrajnai beavatkozása, líbiai és közép-afrikai szerepvállalása, illetve az, hogy Moszkva uniós szélsőjobboldali, populista nacionalista pártokat támogat.

A képviselők kiemelték: az EU-nak felül kellene vizsgálnia az érvényben lévő partnerségi és együttműködési megállapodását Oroszországgal, a kooperációt azokra a területekre korlátozva, amelyekben mindkét fél érdekelt. Mint írták, szelektív együttműködésre van szükség például a klímaváltozás, az energiabiztonság, a terrorizmus és digitalizáció jelentette globális kihívások terén.

Szorosabb kapcsolat csak akkor legyen lehetséges, ha Oroszország teljes egészében végrehajtja az ukrán válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást, és ismét tiszteletben tartja a nemzetközi jogot - szögezték le.

Az EP elítélte az orosz dezinformációs kampányokat és kibertámadásokat, amelyek célja a feszültség növelése az Európai Unión és a tagállamokon belül. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az EU "erélytelenül" válaszol az orosz propagandakampányokra és félretájékoztatásra, s erőteljesebb fellépést sürgetett.

Egészen döbenetes, de a fideszes képviselők megszavazták azt is, hogy komolyan aggódnak

"az orosz kormány és az uniós szélsőjobboldali és populista nacionalista pártok és kormányok közötti kapcsolatok miatt, amelyek veszélyt jelentenek az EU-Szerződés 2. cikkében foglalt és az Európai Unió Alapjogi Chartájában tükröződő alapvető uniós értékekre nézve, ideértve a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartását is." (Ez egyébként nem került be az MTI-s szövegbe.)

A képviselőtestület elítélte emellett "az önkényuralmi rendszerek és országok, például Észak-Korea, Irán, Venezuela vagy Szíria folyamatos orosz támogatását", ahogyan

"az orosz illegális pénzügyi műveleteket és pénzmosást is, amelynek keretében az európai biztonságot és stabilitást veszélyeztetve évente több milliárd eurót mosnak át az EU-n keresztül".

Aláhúzták: az érintett uniós tagállamoknak fel kell számolniuk bevándorlási és letelepedési kötvényprogramjaikat , amelyek az orosz oligarcháknak kedveznek.

Végül megismételték a képviselők, hogy véleményük szerint az épülő Északi Áramlat-2 földgázvezeték fokozza az EU függőségét és veszélybe sodorja a belső piacot.

"Vége az udvarias és diplomatikus megfogalmazásoknak. Nagyon szűk téren működhetünk együtt az oroszokkal mindaddig, amíg az ország elfoglalva tartja Ukrajna egy részét, más európai országokat pedig folyamatosan támad"

- hangoztatta Sandra Kalniete néppárti jelentőstevő.
 

(Címlap- és borítókép: Béli Balázs / Alfahír)