"Önnel ellentétben nem voltam se kommunista, se náci, se nyilas" - a miniszterelnök újra a parlamentben

Nem tudja tovább húzni az időt Orbán Viktor, és ma már nem hivatkozhat halaszthatatlan közfeladat ellátására a miniszterelnök, így kénytelen válaszolni az ellenzéki képviselők azonnali kérdéseire.

Meddig él vissza a hatalom mindannyiunk türelmével?

- ezt kérdezte a jobbikos Jakab Péter a miniszterelnöktől

Segített mérleget csinálni Jakab Péter Orbán Viktornak, aki a jobbikos szerint 30 év alatt visszatért oda, ahonnan elkezdte - ifjú kommunistából öreg kommunista lett egy kis demokratikus kitérővel. Jakab szerint a miniszterelnök egy az egyben kádár János politikáját folytatja, gazdasági és médiapolitikában egyaránt. Jakab vélhetően a hasonlóságok miatt Rákosi Viktornak nevezve Orbánt. A jobbikos politikus szerint Orbán a kommunizmushoz hasonló leszámolást csinál, azt szerette volna megtudni a kormányfőtől, hogy "gondolta volna 30 évvel ezelőtt, amikor Soros Györgytől 10 ezer dollárt kapott", hogy ilyen kommunista lesz?

Orbán röviden válaszolt, szerinte pályájáról a választók döntöttek, és úgy véli, hogy a Jobbik ezért rendelkezik ennyi képviselői hellyel.

Jakab Péter erre úgy reagált: "önnel ellentétben nem voltam se kommunista, se náci, se nyilas" szerinte Orbánék lettek azok, akik minden, egymással ellentétes elv mentén csaponganak pillanatnyi érdekeiktől függően. Jakab szerint ezt egyre többen kezdik megelégelni, ezért a miniszterelnök hamarosan kezdheti írni az emlékiratait.

Orbán Viktor keményen nekiment a jobbikosnak: "úgy látom, hogy ripacskodásaival ön él vissza az emberek türelmével." Jakab Péter rabszolgatörvény megszavazása alatti székfoglalásáról azt mondta, hogy még várnia kell a miniszterelnöki székre, addig azt tanácsolta Jakabnak, hogy tanuljon illemet a többiektől. A volt Soros-ösztöndíjas érdemben nem reagált Jakab felvetéseire.

Minden gyermekre jusson pénz!

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan „kiket hagynak az út szélén?” címmel a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban kérdezett. Szerinte nagyon kevés családot érint az, csak egy szűk réteget. 503 ezer egyszülős család él Magyarországon, 40 százalékuk szegénységen él, 300 ezer család küzd meddőséggel, és a17 év alattiak 28 százaléka él olyan otthonban, amely sötét s penészes – sorolta. Meddig kívánnak még különbséget tenni magyar gyermek és magyar gyermek között? - tette fel a kérdést.

Orbán Viktor személyesen is gratulált a szocialista képviselő gyermekének születéséhez. Ha megnézi az akciótervet, akkor azt látja, hogy semmilyen különbséget nem tesznek családok és gyerekek között – fogalmazott. Szerinte az MSZP olyan támogatásokat szeretne, amelyek alanyi jogon járnak, míg a Fidesz a munkához kötné azokat. Az otthonpolitikában is van különbség abban, hogy mi legyen a középpontban, a magántulajdon, vagy a bérlakás, a kormány az előbbit tartja fontosabbnak.

Tóth Bertalan válaszában arra figyelmeztettetett, hogy minden 6-ik gyermek külföldön születik, és ha van pénz Felcsútra, akkor legyen pénz a gyermekekre is. Emeljék a családi pótlékot, segítsék az anyákat a munkába visszajutni, minden gyerekre jusson pénz.

Ha egyetértés van abban, hogy támogatni kell a családokat, akkor támogassák a családvédelmi akciótervet – reagált Orbán Viktor.

A multik magyar hangja

Arató Gergely szerint Orbánnak a DK 7 pontos családvédelmi programját is meg kellene vitatniuk, ha tényleg fontosak számukra a családok. A DK-s politikus felrótta a rabszolgatörvényt, Mészáros gazdagodását és az alacsony béreket a kormányfőnek, mert szerinte ezek megszüntetése is hozzájárulna a gyerekszám növeléséhez.

A korábbiaktól eltérően kevésbé harciasnak tűnő Orbán Viktor arra emlékeztette Aratót, hogy pártjának elnöke kis híján csődbe vitte Magyarországot. A kormányfő ezután felsorolta, hogy mennyivel emelkedtek a bérek ahhoz az időszakhoz képest.

"A multik magyar hangját hallhattuk itt a parlamentben" - vágott vissza Arató. Emlékeztetett arra is, hogy az átlagbér emelése inkább a fideszes családtagokat és haverokat érintette, ők húzták fel a számot. Arató ezután megmosolyogtatta képviselőtársait, amikor arról beszélt, hogy a Demokratikus Koalíció nem volt kormányon, de majd lesz.

A miniszterelnök szerint a DK hónapok óta riogatja az embereket a munka törvénykönyve módosításával, "holott mindenki láthatja, hogy ez nem így van." Ugyanolyan ürügynek tartja, mint az ápolási díjat, ahol az ellenzék kampányolt a bevezetéséért.

Orbán Viktor nem ért hozzá

Az LMP három politikusa, Keresztes László Lóránt, Ungár Péter és Demeter Márta nemzeti ügyekről kérdezte Orbán Viktort, a frakcióvezető viszont egyedül kérdezett a legdrágább hazai projektről, a paksi beruházásáról, mert szerinte az illetékes miniszterektől csak mellébeszélést hallani a parlamentben. Az volt az indoklás korábban, hogy csak az oroszok képesek ezt megvalósítani, de még sem tudták beadni a megfelelő terveket, és nem feleltek meg az európai minőségi szabványoknak. Ez egy komoly ellentmondás – az LMP-s szerint. Sem szakmai, sem finanszírozási koncepció nincs arra, hogy lehet leszerelni a jelenlegi erőművet. Hogy fog ez megtörténni - kérdezte.

Orbán Viktor elmondta, a pályázat szabályszerűen, és az Európai Bizottság jóváhagyásával történt. Többször mondta már, hogy nem rendelkezik műszaki fölkészültséggel, sőt a politikai döntéshozók közül pedig senki nem rendelkezik ilyennel – ismerte el a kormányfő. Éppen ezért bár szűk vezérkarral szeret dolgozni, de most úgy gondolta, hogy kell egy önálló minisztérium. Azt javasolja, hogy ha már van külön miniszter, aki már indított is el atomerőművet, hogy forduljanak bizalommal hozzá.

Viszontválaszában Keresztes hangsúlyozta, hogy a politikai szempontokat is fontosnak tartják, mert azok megbuktak. Elmondta, hogy kétszer is kérdezték ma Süli Jánost, de nem adott érdemi választ. Felidézte, hogy a Pécs közelében élők véleményét nem kérdezték meg például az atomtemetőről, és arra is sincs példa, hogy lehet ezt megvalósítani, és arra volt kíváncsi, hogy ilyen politikai feltételekkel vállalja-e a kormány a beruházást.

Orbán Viktor továbbra is Süli Jánoshoz irányította a képviselőt. Nem lehet egy már működő atomerőmű mellé egy másik technológiát hozni (ezért kellett az orosz - a szerk.), illetve csak így lehet elkerülni, hogy 2,5-3-szorosan nagyobb legyen az áram ára – indokolta meg a kapacitásbővítést.

Orbán befeküdt Putyinnak

A párbeszédes Szabó Tímea a Fidesz Európai Néppártból való lehetséges kizárásáról, az orosz befolyás terjedéséről kérdezte a miniszterelnököt. Az ellenzéki politikus szerint miközben tárgyalást színlelnek a Néppárttal, Orbán folyamatosan dörgölőzik az európai szélsőjobbhoz, akik egyébként Szabó szerint magyarellenesek, hiszen magyar munkavállalókat sem szeretnének maguknál látni. Szabó azt mondta: az a közös ebben az olaszokat és franciákat is magába foglaló blokkban, hogy mindannyian - köztük Orbán Viktor is - befeküdtek az orosz elnöknek. Szabó ezt nettó hazaárulásnak nevezte, mert Orbán ezzel "tálcán kínálja Magyarországot Vlagyimir Putyinnak."

Az ülést vezető KDNP-s képviselő, Latorcai János a hazaárulózás miatt bocsánatkérésre szólította fel Szabó Tímeát, de nem élt a lehetőséggel.

"Nem vállaljuk, hogy megmondjuk az újságíróknak, hogy mit írjanak" - ezzel a (talán viccnek szánt) felütéssel kezdte válaszát a miniszterelnök, aki számon kérte Szabót, hogy milyen hangnemet használ Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel szemben. Orbán szerint Magyarország köszönettel tartozik neki, mert megmutatta, hogy tengeren is meg lehet állítani a migrációt, és erre hatalmazták fel választói is, ahogy a magyar kormányt is.

85%-a a magyar sajtónak kormányközeli kézben van, ráadásul egy amerikai jelentés szerint - emlékeztette a tényekre Orbán Viktort Szabó Tímea. Azt várja el, hogy a kormányfő magyarázza meg, mit keres Magyarországon a teljes diplomáciai védelmet élvező orosz bank és az orosz titkosszolgálat, ha Orbán Viktor nem feküdt be Putyinnak.

Orbán szerint a szocialista internacionáléhoz és a Néppárt egy részéhez tartozó pártok Közép-Európa rovására alakítaná a költségvetést. Szabó kérdésére nem válaszolt, de arra kérte, hogy próbáljon meg az európai liberálisokra is hatni annak érdekében, hogy a következő uniós ciklusban ne csökkenjenek a Magyarországnak osztott források.

Orbán a maffiavezér

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője emlékeztetett, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor együtt és olvasatlanul szavazta meg a Lisszaboni szerződést, amelyben szerepelt az Európai Ügyészség terve is. Gyurcsány Ferencnek erre a szavazatra volt indoka, de mi változott Orbán Viktorban? Miért nem támogatja most már az Európai Ügyészséget. Ezután a sérthetetlen strómanokról (Mészáros Lőrinc, Tiborcz István) beszélt Gyöngyösi, akiket nem csak Orbán de Polt Péter is véd. Emlékeztetett, az OLAF vádat emelt az Elios ügyében, miközben a rendőrség nem indított nyomozást. Mikor lesz kész arra, hogy egy valódi konfliktust is megvívjon Brüsszelben a korrupció felszámolására? - kérdezte Orbán Viktortól.

Orbán Viktor szerint egyre hitelesebb a kormány politikája, mert felminősítették a hitelminősítők. Ezután a kormányfő rátért a Jobbikra, és például az EU-zászlóégetésre, az EU-ból való kilépésre, és Gyöngyösi zsidózásáról beszélt. Majd kritizálta, hogy a DK-val és az MSZP-vel léptek szövetségre.

Gyöngyösi szerint nem a hitelminősítők jelentéseit kellene vizsgálni, hanem a korrupciós indexeket, ahol már Szenegállal vagyunk egy szinten. Voltak olyan időszakok, amikor nokiás dobozokban lopták el a közpénzt, de akkor még rabláncon vitték el a politikusbűnözőket, viszont ez most nem így van – magyarázta a Jobbikos. Majd kijelentette Orbánról, Ön a maffiavezér, Polt Péter pedig a consigliere-je.

Viszontválaszában Orbán Viktor elmondta, hogy ő meg egy olyan listát olvasott, amelyen Gyöngyösi a világ hetedik legantiszemitább embere, de szerinte ez túlzás, majd idézett Szabó Tímeától, aki 2012-ben úgy nyilatkozott Gyöngyösi félresikerült mondata után, hogy nem fog ügyek mentén együttműködni a Jobbikkal.

Ki mit akar az oroszoktól?

Harangozó Tamás arról kérdezte az utolsó azonnali kérdésben a miniszterelnököt, hogy miért adtak ki két, Magyarországon elfogott orosz fegyverkereskedőt Oroszországnak úgy, hogy közben az Egyesült Államok is kérte kiadatásukat. A szocialista politikus azt is szerette volna megtudni, hogy az igazságügyi miniszter önállóan döntött-e a kiadatásról? Harangozó hozzátette, az orosz beruházási bank magyarországi érinthetetlensége sem arra utal, hogy a NATO-val erősítené a kormány a szövetségi politikát.

A miniszterelnök szerint visszás, hogy a szocialisták vádolják a polgári oldalt azzal, hogy az oroszokat szolgálják, azonban ezt Orbán Viktor sem tagadta. A kormányfő leszögezte, hogy Magyarország a nyugati szövetségi rendszer része. A miniszterelnök azzal indokolta a kiadatást, hogy a bíróság szerint mindkét országnak ki lehetett adni, ezért azt választotta a miniszter, amelynek állampolgárai. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok több mint tíz éve nem bírált el pozitívan magyar kiadatási kérelmet.

Harangozó szerint, ami ennél az esetnél történt az a szövetségesi rendszerünk elárulásával volt egyenértékű. Szerinte ebből az derül ki, hogy a Fidesz-kormány valami másra készül, mint Európa megreformálása, de azt nem mondta, hogy mi az.

Orbán Viktor szerint kiadatásban csak kölcsönösségi szempont van, semmilyen NATO-szempont. Az orosz beruházási bankban a közép-európai államoknak több mint 50%-os tulajdona van, ezért szerinte Harangozó árnyékra vetődött.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám

Friss

1
A FINA továbbra is hivatalban lévő végrehajtó bizottsági tagjaként van ott a sporteseményen.
1
sss
2019. július 21. | 13:25
Irán londoni nagykövete arra figyelmeztetett, hogy országa "készen áll más forgatókönyvekre" is.
sss
2019. július 21. | 12:47
A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapat szombaton simán verte a vietnámiakat és az egyiptomiakat, majd az irániakat.
1
sss
2019. július 21. | 11:26
A kardiológusok szerint azonban az energiaitalok térhódítása különösen a fiatalok körében aggasztó.
A FINA továbbra is hivatalban lévő végrehajtó bizottsági tagjaként van ott a sporteseményen.
Irán londoni nagykövete arra figyelmeztetett, hogy országa "készen áll más forgatókönyvekre" is.
A kardiológusok szerint azonban az energiaitalok térhódítása különösen a fiatalok körében aggasztó.
Dr. Szathmáry Eörs szerint Magyarországon nagyon nagy problémák adódnak abból, hogy gyatra a stratégiai tervezés.
Az Index olvasója szerint a kormányfő "teljesen normálisan viselkedett".
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már eskütételekor bejelentette, hogy feloszlatja a törvényhozást és rendkívüli választást ír ki.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám
sss
2019. július 21. | 12:47
A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapat szombaton simán verte a vietnámiakat és az egyiptomiakat, majd az irániakat.
sss
2019. július 21. | 10:03
Késely Ajna és Kapás Boglárka bejutott a 400 méter gyors vasárnapi fináléjába a kvangdzsui világbajnokságon.