Érden két nagyberuházást is nyert a Mészáros család cége

Két, a Modern Városok Program keretében kiírt pályázatot nyert el a felcsúti gázszerelő-oligarcha, Mészáros Lőrinc családi vállalkozása. Bár a két beruházást előzetesen összesen 8,1 milliárd forintra taksálták, a Fejér-B.Á.L. Zrt. végül 11,5 milliárd forintért tarthatja majd a markát, ami az eredetileg számított összegnél 41,3 százalékkal drágább.

Az érdi Batthyány Sportiskola rekonstrukcióját az eredetileg becsült 3,8 milliárd helyett 5,4 milliárdért, míg a szintén érdi Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum építését a 4,3 milliárdos előzetes kalkuláció helyett 6 milliárd forintért nyerte el a Mészáros család cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. – ez derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben ma megjelent hirdetményekből. Az előzetesen becsült költségeknél tehát a Mészáros család összesen 3,3 milliárd forinttal többet számlázhat ki.

A tájékoztatás szerint a jelenleg működő Batthyány sporttagozatos általános iskola, annak folyamatos működése mellett több ütemben megvalósuló építéssel és bontással egy 16 tantermes általános iskola és egy 8 tantermes sporttagozatos középiskola oktatási együttesévé bővül. Ezzel egyidejűleg a telken helyi birkózó egyesület versenyre is alkalmas, az iskolai testnevelési órákat is kiszolgáló edzőtermei is megvalósulnak. A tenderen a világ 2057. leggazdagabb emberének családi cége mellett a Laterex Zrt. és az EB Hungary Invest Zrt. indult. A drágulás ennél a beruházásnál 43,4 százalék.

Érd, Parkváros Burkoló utca, Festő utca, Búvár utca és Favágó utca közti jelenleg beépítetlen telken valósul meg egy 24 tantermes és 6 szaktantermes általános iskola kézilabda csarnokkal, 400 fős lelátóval és tanuszodával – áll a fenyves-parkvárosi beruházásról szóló tájékoztatóban. A Mészáros családnak ezen a pályázaton is a Laterex és az EB Hungary Invest volt a két versenytársa, itt az előzetesen számítottnál 39,5 százalékkal lett drágább a nyertes ajánlat.

Mindkét fejlesztést teljes egészében a központi költségvetésből finanszírozzák a Modern Városok Program keretében – olvasható a hirdetményekben.

A Fejér-B.Á.L. Zrt. korábban Mészáros Lőrinc milliárdos gázszerelő-oligarcha három gyermekének, Beatrixnak, Ágnesnek és az ifjabb Lőrincnek a cége. Az apa február elején szállt be a vállalkozásban, a zrt. jegyzett tőkéjét egyetlen, 600 ezer forint értékű részvénnyel növelték. Ez az egyetlen értékpapír azonban osztalékelsőbbséget biztosít, ennek révén az alig több mint 10 százalékos részesedéssel bíró Mészáros Lőrinc a Fejér-B.Á.L. Zrt. osztalékának felére lesz jogosult.

600 ezret pakolt gyerekei cégébe Mészáros - százmilliókat vehet ki belőle

Február elején a Mészáros birodalom feje, az ország leggazdagabb embere is részesedést szerzett gyermekei cégében, a már most is tízmilliárdos forgalmat bonyolító Fejér B. Á. L. Zrt.-ben. Bár csak 10,6 százalékos a részesedése, hozzá kerül az osztalék fele - írja a 24.hu.