Mark Zuckerberg nyílt levélben könyörög az internet világméretű cenzúrájáért

Mark Zuckerberg

Az internet törvényi szabályozására és ellenőrzésére kérte a kormányokat Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és vezetője a The Washington Post szombati számában megjelent nyílt levelében.

A 35 éves közösségimédia-mogul szerint a kártékony tartalmak ellenőrzése és kiszűrése túlságosan is nagy felelősséggel járó feladat ahhoz, hogy ezt egyedül a Facebook végezze el.

Zuckerberg, aki jelenleg a Facebook 28,2 százalékának tulajdonosa, nemcsak a kártékony tartalmakat kívánná törvényi úton ellenőrizni. Emellett további három területen tartja fontosnak, hogy a különböző kormányok törvényi szabályozást vezessenek be:

  • a választások biztonságossága és tisztességessége,
  • a magánélet sérthetetlensége és
  • az adathordozhatóság terén.     

"A törvényhozók gyakran mondogatják nekem, hogy túlságosan nagy a hatalmunk a szólásszabadság befolyásolásában, és ebben egyet is értek velük"

- fogalmazott a nyílt levélben. Hozzáfűzte, hogy a vállalat létrehozott egy önálló testületet, amelynél a felhasználók előterjeszthetik panaszaikat és vitathatják a közösségi portál vezetőinek és működtetőinek egy-egy tartalom törlésére vonatkozó döntéseit.

A milliárdos vállalkozó megfogalmazott egy sor olyan szabályt is, amelyet szerinte valamennyi tech cégnek be kellene tartania, mert ha ezeket valamennyi internetes portálon tiszteletben tartják, akkor jóval könnyebbé válik az egyébként rendkívül gyorsan terjedő  káros tartalmak kiszűrése.

Zuckerberg szerint az új szabályokat valamennyi közösségi oldalnak el kell fogadnia, a szabályok betartását pedig külső testületre, vagy szervezetre kell bízni. Javasolta, hogy valamennyi nagy tech vállalat háromhavonta hozzon nyilvánosságra úgynevezett átláthatósági jelentést, csatolva hozzá pénzügyi jelentést is. Az erőteljesebb törvények szerinte világszerte védelmet nyújtanának a választások tisztaságának biztosításához, már csak azért is, mert a portálok által betartott szabályok lehetővé tennék a politikai szereplők azonosítását is.

Zuckerberg olyan törvényeket sürgetett, amelyek

nemcsak politikusokra és választásokra lennének érvényesek, hanem "megosztó témákra" is.

A törvényeket szerinte nem csupán választási és kampányidőszakokban kell alkalmazni, hanem ezeken kívül is, a politikai kampányok idején pedig új és széles körben érvényes szabályok szerint kell ellenőrizni a közösségi média adatainak felhasználását.

A Facebook-vezető hangsúlyozta:

"közös globális keretekre" van szükség, világszerte azonos - és nem egyes országokban lényegileg eltérő - törvényeket kell hozni.

A nyílt levelet az internetes közösségi platform vezetője néhány nappal azt követően tette közzé, hogy a Facebook az új-zélandi Christchurchben történt mészárlás után bejelentette, betiltja a fehér nacionalizmus és a fehér szeparatizmus megnyilvánulásait, az ilyen tartalmakat dicsérő vagy támogató bejegyzéseket.

Az egyes államoknak nem is kell feltétlenül elfogadnia Zuckerberg javaslatát ahhoz, hogy az internetszabadság, ahogy jelen formájában ismerjük, megszűnjön létezni. A fenti sorok a totális cenzúra előfutárai, melyben a Szilícium-völgy tech órásai mondják majd meg világszerte, mi az elfogadható tartalom és mi nem.

A világháló "vadnyugati" és "szűzföld" jellegének felszámolása már évek óta tart, ám a következetes és tudatos polgári ellenállás eddig legalább némileg képes volt lassítani ezt a folyamatot. Nemsokára viszont egy olyan korszak köszönthet ránk, ahol néhány kaliforniai yuppie és világtalan boomer ideológiai merevgörcsei irányítják majd a véleményszabadság eddig legalább valamennyire szabad tereit.

Ahová az egyéni kreativitás, az alulról érkező innováció és a világnézetek korlátlan ütköztetése helyett majd szépen befészkeli magát a klasszikus mainstream hírszolgáltatás és a közélet csúcsos homlokú kapuőrserege. Ne féljünk, ők majd nagyon szívesen elmagyarázzák nekünk, mit kell éppen elhinnünk és kit kell éppen szeretnünk vagy gyűlölnünk.

És ezt majd Markéknak is készséggel a fejükbe verik.