És akkor a NER-t úgy fogjuk megdönteni, hogy verseket plakátolunk ki, meg kevesebb marhát eszünk

És akkor a NER-t úgy fogjuk megdönteni, hogy verseket plakátolunk ki, meg kevesebb marhát eszünk

A belterjes ellenzéki nyilvánosság állatorvosi pegazusa.  

Új klippel jelentkezett NoÁr, aki egyrészt egy igen tehetséges előadó, másrészt élő példája annak, miért képtelen az ország masszív felét megszólítani a NER-el szembeni nyilvánosság. Ez a szám, a képi világával, szövegével és szereplőivel pedig valóságos állatorvosi pegazusa ennek a büszkén vállalt párhuzamos világba zárkózásnak, amely a benne élők lelki és intellektuális kielégülésén túl sajnos semmilyen érdemi hatással nem bír. 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/mscztO7ofYI.jpg?itok=FXAyWWre","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=mscztO7ofYI&fbclid=IwAR2ooAGJyKz0JAUFjKR-T-X5i3kmxsaPlmiopW61NPrc1fOfVTIewS_oDoQ","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Szóval itt nagyjából az történik – az elmúlt évtizedben már sokadszorra – hogy  

  • Egy alapvetően tehetséges arc jelentősebb visszhangot kiváltó közéleti tevékenységbe kezdett, ezért rövid időn belül instant megváltónak kezdte el látni a tehetséges és jelentősebb visszhangot kiváltani képes arcokban legalább 10 éve akut hiányt szenvedő budapesti belterj-elit.
  • Ez a mérgező kör megfertőzte a tehetséges arcot, aki most már el is hiszi magáról, hogy megváltó, így mozgalmat indít. 
  • Ez a mozgalom úgy startol, hogy a budapesti belterj-elitet összegyűjtik egy klipbe, és akkor ez ettől már fontos ügy. 
  •  A klipben javarészt tipikus nagyvárosi középosztálybeli figurák biztatnak arra, hogy emeljük fel fejünket, ne legyünk gyávák, és legyünk közéletileg aktívak. 
  • A budapesti belterj-elit jelentős része csak úgy vállal még egy ilyen eleve belterj-projektben is szerepet, ha a saját nünükéit beleírhatja, például, hogy kevesebb marhát kellene enni, többet kellene mozogni, és Tandori-verseket kellene olvasni.
  • A budapesti belterj-elit várja, hogy a felsorakozásuktól fontossá vált ügyhöz tömegek csatlakozzanak persze csak úgy, hogy ők majd vezetik a tudatlan prolikat, még idegen szavakat tanítanak nekik.
  •  A kutya se se fog csatlakozni rajtuk kívül. 
  • A történet egyetlen eredménye, hogy félmillió ember ismét meggyőzheti egymást arról, hogy ők a nemzet szürkeállományaként mindent megtettek ennek a lepratelepnek a civilizálásáért, de sajnos ezekkel a suttyókkal nincs mit kezdeni. 
  • Hamarosan azonban jön az újabb megváltó, akit ugyanaz a kör majd pajzsra emel, és kezdődik minden elölről. 

Amúgy ez a cikk klasszikus esete annak, amikor a szerző nagyon reméli, hogy csúnyán pofára esik, egyáltalán nem lesz igaza, és ebből egy előremutató, széles társadalmi rétegeket megmozgató fasza kis mozgalom alakul ki. A klipben szereplő fiatal srácok, művészek és aktivisták ugyanis minden bizonnyal tök jó szándékú, nemes célokért küzdő emberek. Egyszer majd talán egy lépéssel közelebb is kerülnek ezekhez a célokhoz, ha megértik, mit rontottak el most (is).