Az Orbán-kormánynak nincs feladata a romák elleni uszítással

Az Orbán-kormánynak nincs feladata a romák elleni uszítással

Pócs János marad.

Egy roma ember kazánban való elégetésével viccelődő Pócs János ügyében írt kérdést Orbán Viktornak a párbeszédes Szabó Tímea. Arra volt kíváncsi, hogy a kormányfő szerint egyrészt van-e helye Pócs Jánosnak a magyar Országgyűlésben, másrészt méltatlanná vált-e a képviselő a fideszes szavazók és a magyar emberek képviseletére.

Orbán Viktor azonban válaszra sem méltatta a kérdést, átdobta azt a propagandaminiszterének, Rogán Antalnak, aki viszont szintén nem érezte fontosnak, hogy a társadalmi kirekesztéssel kapcsolatban közölje a kormányzat álláspontját - így végül Dömötör Csaba államtitkárnak jutott a feladat, hogy valami biztatót mondjon. Nem mondott.

"Az Ön által feltett kérdés nem érint kormányzati feladat- és hatáskört. A képviselők megbízatásáról minden esetben a választók döntenek. Az esettel kapcsolatban Pócs János és a Fidesz-frakció is adott ki állásfoglalást"

- írta Dömötör.

"Ha Pócs János jobbikos lenne, a legfőbb ügyész már nyomozna ellene"

Közös sajtótájékoztatón ítélték el az ellenzéki női képviselők Pócs János fideszes országgyűlési képviselő botrányos videóját és azt, hogy a politikus nem hajlandó foglalkozni az üggyel. Varga-Damm Andrea, Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik), Kunhalmi Ágnes, Bagóné Borbély Ildikó, Gurmai Zita (MSZP), Hohn Krisztina (LMP), Vadai Ágnes (Demokratikus Koalíció), Szabó Tímea (Párbeszéd), Szél Bernadett (független) és Bősz Anett (független) együttes beadvánnyal fordultak Kövér László házelnökhöz, hogy mondassa le párttársát.

Tehát - legalábbis Dömötör Csaba szerint - egy nyíltan uszító cselekedet elítélése, szankcionálása nem tartozik az állam feladatai közé.