"Ha Pócs János jobbikos lenne, a legfőbb ügyész már nyomozna ellene"

Közös sajtótájékoztatón ítélték el az ellenzéki női képviselők Pócs János fideszes országgyűlési képviselő botrányos videóját és azt, hogy a politikus nem hajlandó foglalkozni az üggyel. Varga-Damm Andrea, Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik), Kunhalmi Ágnes, Bagóné Borbély Ildikó, Gurmai Zita (MSZP), Hohn Krisztina (LMP), Vadai Ágnes (Demokratikus Koalíció), Szabó Tímea (Párbeszéd), Szél Bernadett (független) és Bősz Anett (független) együttes beadvánnyal fordultak Kövér László házelnökhöz, hogy mondassa le párttársát.

Varga-Damm Andrea, jobbikos parlamenti képviselő szerint az ellenzéki női képviselők úgy érezték, nem hagyhatják szó és következmények nélkül Pócs János fideszes politikus 2008-as videóját, melyen az látható, hogy a képviselő egy cigány férfit egy kazánba kényszerít, majd egy égő papírdarabot hajít mellé.

Szabó Tímea röviden ismertette a nyilvánosságra került videó tartalmát, majd kifejtette: Pócs János olyan dolgot cselekedett, ami után nem hogy a Parlamentben, de a közéletben sem maradt számára hely. Szerinte a bűncselekmény elévülése nem jelenti azt, hogy Pócsnak nem börtönben lenne a helye, hiszen a kényszerítést a törvény legszigorúbb esetben 3 év szabadságvesztéssel bünteti.

Szabó Tímea

Hozzátette: jól látszik, hogy a fideszes férfi politikusoknak nem számít a becsület és az emberek megalázása, ezért a fideszes politikusnak azonnal le kellene mondania. Arra is kitért, hogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az megfelelő mentség, hogy Pócs még nem volt képviselő, amikor ez az eset történt, ugyanakkor

a Fidesz rendre 10-20 évvel ezelőtti ügyeket rángat elő, ha politikai ellenfeleinek lejáratásáról van szó.

Emlékeztetett, hogy a fideszes politikus nemhogy nem bánta meg tettét, de kijelentette, hogy meg is ismételné azt. A képviselőnő kérte, hogy a Fidesz nyilvánosan is ítélje el Pócs tettét.

Vadai Ágnes felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az utóbbi hetekben igen sokat beszélt az "Európai Néppárt hasznos idiótáiról", ezzel szemben "igen keveset beszélt a Fidesz haszontalan idiótáiról", amilyen Pócs János is. Közölte: ha a kormányfő, mint a Fidesz elnöke nem hajlandó megtenni a szükséges lépéseket az ügyben, akkor Kövér László házelnökhöz és egyben a Fidesz választmányi elnökéhez fordulnak, hátha ő képes lesz lemondatni Pócs Jánost, aki magától erre nem hajlandó.

A kazánba zárt ember üzenete | Alfahír

Pócs János kazános videója kapcsán a teljesen jogosan felháborodott közvélemény első reakciója a rasszizmus elleni tiltakozás volt - holott, amit itt látunk, az annál is sokkal rosszabb.

Gurmai Zita szerint emberek elégetésével nem lehet viccelődni, egy normális országban pedig egy képviselő egy ilyen videó megjelenésének másnapján le kellene mondania, vagy ha erre nem hajlandó, akkor saját politikai közössége vetné ki magából. Szerinte Pócs azért akarja megúszni ezt a botrányt, mert "erkölcsi gyengék, tartása pedig nincs, azt pedig csak sejtjük, hogy pénz- és hataloméhes". Kövér Lászlónak azt üzente: ha tényleg ad valamit az Országgyűlés méltóságára, akkor ezúton se maradjon tétlen.

Szél Bernadett

Szél Bernadett elmondta, hogy az ellenzéki női képviselők az elmúlt héten borzadva figyelték, ahogy a Fidesz próbálta viccesnek beállítani, ami egyáltalán nem vicces, és szánalmasan mentegetőztek. Véleménye szerint Pócs János nyíltan rasszista és antiszemita - utalva azon botrányára, amikor egy levágott disznóra azt írta föl, hogy "Ő volt a Soros!" -, amivel a lehető legrosszabb mintát állítja az országgyűlési képviselők viselkedését figyelő állampolgárok elé. Szél hangsúlyozta:

az, hogy munkavállalókkal és roma emberekkel így lehet viselkedni Magyarországon, az nagyon jól mutatja, hogy Pócs és a Fidesz mit gondol ezekről az emberekről.

Külön méltatlannak érezte, hogy a politikus a böjttel takarózva nem volt hajlandó nyilatkozni a kérdésről, ezzel "szembeköpte az összes parancsolatot".

"Ha Pócs János jobbikos lenne, akkor a legfőbb ügyész már elrendelte volna a nyomozást emberölés előkészülete miatt"

- hangsúlyozta Varga-Damm Andrea, aki hozzátette, hogy a kazán, amibe Pócs János belekényszerítette néhai alkalmazottját, alkalmas emberi élet kioltására.

Varga-Damm Andrea

Hozzátette:

"Ha Pócs János jobbikos lenne, már a házelnök előtt lenne a mentelmi jog felfüggesztésére szóló kezdeményezés."

Rámutatott, hogy ezzel szemben a Fidesz kettős mércét alkalmaz, amikor azt mondja, hogy Pócsnak azért nem kell lemondani, mert a felvétel készültekor még nem volt képviselő. Őt viszont az elmúlt két hétben egy államtitkár és két képviselő is fölszólította, hogy mondjon le, a törvényes munkája során, törvényes keretek közt készített, 24 évvel ezelőtti szerződések miatt.

A parlamenti sajtótájékoztató után a női képviselők együtt kereték föl Kövér László házelnököt, hogy átadják neki a Pócs János lemondását követelő kezdeményezésüket.

 

Két botrány Magyarországon | Alfahír

Szávay István zsidózós felvétele és Pócs János kazános videója aligha fognak a 21. századi magyar politikatörténet lapjaira aranyozott betűkkel felkerülni. A két ügy azonban arra mindenképpen jó, hogy egy rövid kis esettanulmány keretében elmélkedjünk egyet a közéleti felelősségre vonás felelősségvállalás témájáról.