Felmondási hullám a közhivatalokban

.
Óbudai kormányablak

Az Index értesülései szerint egyre súlyosabb válság uralkodik az állami hivatalokban. A fővárosi kormányhivatalban van olyan osztály is, ahol mindenki felmondott a vezetőt is beleértve.

A növekvő munkaórák, az alacsony bérek, és a rendkívül rossz munkahelyi légkör miatt egyre többen mondanak fel. Vannak olyan hivatalok, ahol az alacsony létszám miatt már az érdemi munkavégzés sem lehetséges. A kormány közölte, hogy a kieső munkaerőt nem tervezik pótolni, amelynek következtében még többen mondtak fel.

Márciusban már közel 2500-an mondtak fel, mert nem értettek egyet azzal a jogszabályváltozással, hogy hosszabb munkaidejük legyen, és kevesebb szabadnapjuk. Ráadásul tovább súlyosbíthatja a káoszt, hogy a kormány tervei szerint további 2500 fős leépítést terveznek.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné korábban felszólalt az ellen, hogy újabb 2477 fővel próbálják csökkenteni a területi igazgatáshoz tartozó állományt; titokban, előzetes egyeztetés nélkül.

Az Index információi szerint a tömeges távozások főleg a gyermekvédelmet és a gyámügyi hivatalt érinti. A kormányhivatalnál dolgozó vagy felmondási idejüket töltő köztisztviselők szerint a kormánynak az a célja, hogy a feladatokat kiszervezik az államigazgatásból a gazdasági társaságokhoz.