30 ezer nő ment el tavaly korkedvezményesen nyugdíjba

nyugdíj
Fotó: pixabay.com

Tavaly 30,7 ezren éltek a Nők 40 kedvezménnyel, ami a program elindítása óta új rekord - írta a Világgazdaság hétfőn.

A program 2012-es elindítása óta 197 ezren vették igénybe a kedvezményt, amelynek lényege, hogy akkor is teljes jogú nyugdíjat kapnak a nők, ha nem érték el a rájuk vonatkozó korhatárt, de legalább 40 év biztosítási időt fel tudnak mutatni. Ez nem feltétlenül jelent 40 év munkában töltött évet, mert a gyerekneveléssel töltött éveket is elismeri az állam jogszerző időnek, s azt is beszámítja a kedvezménybe - ismerteti a lap.

Az öregségi nyugdíjazások száma is nőtt tavaly: 98,3 ezren kaptak új öregségi nyugdíjat, míg az előző évben 72,8 ezren. A lapnak a KSH adatai alapján készült cikke szerint ugyanakkor

jelentősen visszaesett az újonnan megállapított rokkantsági és rehabilitációs ellátások száma,

így összesen 164,2 ezer, az előző évekhez képest kevesebb új nyugdíjmegállapító határozatot hozott a Magyar Államkincstár. Ez 2012 óta a legalacsonyabb szám, de a Világgazdaság megjegyzi, hogy a KSH által közölt adatokban nem szerepelnek az egyéb jogon járó ellátások, így például az özvegyi ellátás.

Férfiak esetében a kormány egyelőre nem hajlandó könnyíteni a nyugdíjazási szabályokon azután sem, hogy rengeteg szakmai kritikát kapnak a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése miatt.

A Férfiak 40+ programot a Jobbik évek óta szorgalmazza a parlamentben, ennek lényege, hogy a nők mellett a férfiak is nyugdíjba mehessenek 40 év munkaviszony után, de ezen túlmenően visszavezetnék a szolgálati nyugdíjat is. Nemrég írtunk arról, hogy a tűzoltók is komoly hiányként élik meg a kedvezményes nyugdíjazás eltörlését, esetükben a rövidített szolgálati idő az egyik legnagyobb ösztönzőerő volt a toborzásokon, ennek hiánya pedig már érezhető az állomány feltöltöttségén.