A családvédelmi akcióterv után jöhet a kórházak bezárása

A családvédelmi akcióterv után jöhet a kórházak bezárása

Jöhetnek a kórházbezárások?

A Jobbik országgyűlési képviselője, Lukács László György szerint gyanús, hogy a kormány ezidáig nem reagált arra, hogy a Fideszhez közel álló Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea korábban úgy fogalmazott: "egy Magyarország méretű országban nincs szükség ennyi aktív ellátást nyújtó kórházra".

A Jobbik képviselője keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy felháborító, hogy a kormány részéről azóta sem érkezett reakció Ficzere Andrea mondataira. Éppen ezért írásbeli kérdésben kérte számon az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy adjon számot arról, hogy milyen tervei vannak a jövőben a kistérségi/kisvárosi kórházakkal.

Lukács hozzátette, hogy az utóbbi időben egyre több a nyugtalanító hír az egészségügy háza táján.

„Nincs semmilyen hír arról jelenleg, hogy mégis hogyan fogják a kórházak eladósodását megakadályozni.”

A képviselő kiemelte, hogy közel 600 milliárd forint hiányzik az egészségügyből évente. Ez a hiány sajnos jelentős mértékben meglátszik a hazai ellátás színvonalán és az egészségügyi adatokon is.

„A napnál is világosabb, hogy a kormány arra játszik, hogy minél több intézmény nehéz helyzetbe kerüljön. A kórházak egy részére már így is felügyelőket nevezett ki… Olyan pályázatokat hirdettek meg, amelyek vélhetően ezeket a kórházbezárásokat fogják előkészíteni

– fogalmazott Lukács.

A Jobbik politikusa, az Alfahír azon kérdésére, mely szerint azért akar a kormány kórházakat bezárni, hogy az orvoshiányt csökkentse, úgy reagált, hogy ez hibás elképzelés lenne.

A munkaerőt itthon kell tartani, normális európai bérekkel. Nem lehet megoldás, hogyha egy intézményben kevés a munkaerő, akkor azt bezárjuk és máris meg van oldva a probléma.

Lukács László György példaként említette, hogy a kórházak azért küszködnek milliárdos hiánnyal, mert nem kapnak annyi pénzt, amelyből képesek volnának mindenkit ellátni. Az esetleges kórház bezárásokkal ez még nagyobb problémát és likviditási nehézséget okozhatna az egészségügyben.