A szlovák EP-választáson a liberálisok okozhatnak meglepetést

A szlovák EP-választáson a liberálisok okozhatnak meglepetést

A magyar pártok úgy tűnik, hogy nem szereztek mandátumot. Az adatok még nem hivatalosak.

Hivatalos eredmény még nincs, és este 11 óráig nem is szabad közzétenni az eredményeket, de a Mérce az aktualy.sk-ra hivatkozva azt írja: Szlovákiában a hatezer szavazókörből 330-nak az adatai alapján a kormányzó Smer, azaz a korábbi miniszterelnök Robert Fico Irány-Szociáldemokrácia pártja vezet a szavazatok 19 százalékával.

Második helyre - meglepetésre - a Progresszív Szlovákia nevű friss párt került 18 százalékkal, amelynek jelöltjei korábban a pozsonyi polgármester választást, és a szlovák elnökválasztást is megnyerték.

Harmadik helyen van a szélsőjobboldali Marian Kotleba L’SNS-e 14 százalékkal, a negyedik helyen a kereszténydemokrata KDH, az ötödiken a liberális SAS, a hatodikon pedig az egyszerű emberek nevű formáció állt a korai feldolgozottságnál.

Más információ szerint a liberálisok nyertek

Az Új Szó a Denník N nem hivatalos eredményeire hivatkozva viszont azt írja, hogy a  PS-Spolu nyerte meg a szlovákiai EP választást 20,1 százalékos eredménnyel, a második helyen a Smer végzett 15,7 százalékkal, Kotlebáék LSNS-e a harmadik 12,1 százalékkal.

A magyar pártok rosszul szerepeltek, az MKP (Magyar Közösség Pártja) 5 százalék és a Most-Híd csak 2,6-ot szerzett. Ez azt jelenti, hogy ha ez a hivatalos eredmény, akkor nem szereztek mandátumot az Európai Parlamentbe.

A szlovákiai EP-választáson rekordszámú, 31 párt küzdött a 13 megszerezhető képviselői helyért, amelyen öt évvel ezelőtt 8 párt jelöltjei osztoztak. A választáson 21 párt állított teljes listát, köztük a magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd is, ők 2014-ben egy-egy mandátumot szereztek.

A helyi választási bizottságok első visszajelzései szerint a szombati voksolás iránt a legtöbb régióban alacsony volt az érdeklődés.

Helyi megfigyelők szerint a fővárosban és környékén az urnákhoz járulók száma a kora esti órákig jóval alacsonyabbnak tűnt, mint a márciusi államfőválasztáson, amelyen a választásra jogosultak csaknem 42 százaléka vett részt – írja az MTI.