"Az is előfordul, hogy a magyar kölcsönzött dolgozókat elbocsátják, a külföldi vendégmunkásokat viszont megtartják"

vendégmunkás
Pexels.com

Egy nyugat-dunántúli és egy dél-dunántúli járműipari üzemben is 4 napos munkahetet rendeltek el májustól, egy harmadikban pedig most tervezik bevezetni. Számos jármű- és fémipari cégnél létszámstop van, a megüresedett helyeket nem töltik fel, a lejáró határozott idejű szerződéseket nem hosszabbítják meg. Április végén pedig egyik napról a másikra több mint kétezer kölcsönzött munkaerőtől váltak meg az autóipari, gépipari beszállítók – tudta meg a Népszava László Zoltántól, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökétől.

A szakszervezeti vezető szerint az egyre erősödő termelési válságot jelzi, hogy több üzemben visszaesett a termelési projektek száma, sok helyen megszüntették a hétvégi munkavégzést és átálltak az eddigi három műszakról kettőre.

László úgy véli, az, hogy a cégek egyre inkább hagyják csökkenni a munkaerő létszámát, az utóbbi hónapok fejleménye; korábban jellemzően munkaerőhiányról szóltak a hírek. Azt azonban egyelőre nem látni, hogy átmeneti megtorpanásról van-e szó, vagy tartósan kevesebb munkaerőre lesz szükség. Erre utal az is, hogy a cégek egyelőre nem elbocsátásokkal, hanem létszámstoppal vagy 4 napos munkahéttel reagáltak a visszaeső megrendelésekre. A vezető azonban emlékeztetett, hogy a 2008-as válság kezdetén is a kivárás volt a jellemző a vállalatokra.

A Vasas alelnöke szerint a foglalkoztatáspolitikának ebben a helyzetben nagy hangsúlyt kellene fordítania a munkások továbbképzésére, akiknek helyét sok esetben már robotok váltják fel. Valamint további problémának tartja, hogy egyre több külföldi – ukrán, szerb, mongol – vendégmunkás jelenik meg a gyárakban. Ők sokkal kiszolgáltatottabbak, nem ismerik a magyar jogszabályokat, nem lépnek be a szakszervezetekbe, ezért több mindenre rávehetők. Alapvetően azért vannak itt, hogy minél többet dolgozzanak és keressenek, hogy hazatérve vagy a pénzt hazaküldve némi egzisztenciát tudjanak maguknak teremteni.

Ezzel azonban letörik a hazai béreket, sőt az is előfordul, hogy a magyar kölcsönzött dolgozókat elbocsátják, a külföldi vendégmunkásokat viszont megtartják.

Lapunk az elmúlt hónapokban több tucat magyar településen járt, és riportok keretében mutattuk be, hogy milyen munkásszállókat építenek állami támogatásokból, hogy a külföldi vendégmunkásoknak legyen hol lakniuk. Az erre fordítható támogatás ezidáig csak az önkormányzatoknak járt, ám a kormány csütörtökön bejelentett gazdaságvédelmi akciótervének részeként a jövőben a vállalkozásoknak is lehetőségük nyílik pályázni rá.