Pintér szerint gyors és szakszerű volt a hajóbaleset utáni mentés

Pintér szerint gyors és szakszerű volt a hajóbaleset utáni mentés

Az MTI beszámolója szerint rendkívül gyorsnak és szakszerűnek értékelte a szerdai dunai hajóbaleset utáni mentést a belügyminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt kedden.

Pintér Sándor elmondta: fél óra elteltével már átvette a mentés irányítását, és a helyszínen volt az országos rendőrfőkapitány, a katasztrófavédelmi főigazgató, a budapesti főkapitány és a fővárosi katasztrófavédelmi igazgató is.

A miniszter később a sajtónak azt nyilatkozta, hogy jó az együttműködésük a dél-koreai kormánnyal, a nagykövetségükkel és a búváraikkal is. A koreaiak elfogadják az érveiket, hogy miért ne menjenek be a hajóroncsba. A látótávolság gyakorlatilag nulla, nem tudják, mennyire sérült meg a hajó, milyen "csapdák" vannak belül, ezért életveszélyes bemenni - közölte.

Folytatják a felderítő mentéseket, ha tudnak, holttesteket is kiemelnek, de nem akarnak "újabb holtakat"; a cél a hajóroncs biztonságos kiemelése - mondta a miniszter. 

Hableány: a roncsba továbbra sem mehetnek be a búvárok | Alfahír

A hvg.hu információi szerint a Margit hídnál hétfőn talált női holttestet a hajó egyik nyílászáróján keresztül emelték ki, a roncsba továbbra sem hatolnak be a rendkívül veszélyes körülmények miatt. A nulla látási távolságnak köszönhetően a hajóroncs labirintust jelenthet a búvároknak, a helyzetet az erős sodrás sem könnyíti meg, így egyelőre csak kívülről térképezhetik fel a Hableányt.