Nem állt se drog, se alkohol befolyásoltsága alatt a Viking Sigyn kapitánya

Nem állt se drog, se alkohol befolyásoltsága alatt a Viking Sigyn kapitánya

Nem volt ittas és nem állt kábítószer hatása alatt a dunai hajóbaleset időpontjában a Viking Sigyn ukrán kapitánya - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője kedden Budapesten újságíróknak. Ezzel cáfolta Gulyás Krisztián a Hableány sértetti képviselőjeként eljáró ügyvéd korábbi felvetését, miszerint a kapitány pezsgőt fogyaszthatott a balesetet megelőzően.

Csécsi Soma a mentés, a vizsgálat és a kutatás körülményeit ismertető sajtótájékoztatón közölte, hogy a balesetet követően rögtön mintát vettek a kapitánytól, a vizsgálatok pedig negatív eredményt adtak.

Korábban a rendőrséget vád érte amiatt, hogy túl korán engedték útjára a balesetben résztvevő luxushajót, de a BRFK szóvivője szerint nem volt okuk arra, hogy azt továbbra is Magyarországon tartsák, miután

nyolcórás szemle keretében több mint ötezer különféle felvételt készítettek, továbbá lefoglalták a hajózási és informatikai rendszer több mint 2 terabyte mennyiségű adatállományát.

A Viking Sigyn ismételt magyarországi tartózkodása során végzett szemle is csak megerősítette a korábbi eredményeket.

A Hableány június 11-ei kiemelését követően 26 órán át vizsgálták a roncsot, amit bűnügyi helyszínként jelenleg is őriznek.

Arra kérdésre, hogy ha a Hableány bűnügyi helyszínnek számít, akkor a Viking miért nem, a szóvivő nem válaszolt. Azt azonban elmondta, hogy a BRFK 60 tagú nyomozócsoportot állított fel a baleset körülményeinek tisztázása, a felelősség megállapítása érdekében, ami nagy különítménynek számít a rendőrség létszámát tekintve. Az eljárásba különféle szakértőket is bevontak, akiknek munkája időigényes, így Csécsi azt nem tudta megmondani, mikor kerülhetnek végleges eredmények a kezükbe.

Az ügyben eddig 4500-5000 oldalnyi irat keletkezett, 78 tanút és további 230 főt hallgattak meg tolmácsok segítségével, illetve 16 térfigyelő kamera felvételeit gyűjtötték be.

Három személyt még mindig nem találnak

A keresés ezekben a pillanatokban is tart

-közölte a rendőrségi szóvivő, miután a hajó kiemelése után a 28 halálos áldozatból három még mindig nem került elő. Utánuk a BRFK összes bevethető hajójával kutatnak a Duna több mint 200 kilométeres szakaszán, keresőkutyák, drónok és helikopterek segítségével.

„A BRFK életében ilyen mértékű dunai keresésre, kutatásra eddig még nem került sor, ilyen erőltetett eszközöket még nem mozgattunk meg kutatás miatt.”