Kövér László nem engedte meg, hogy Orbánt az elszalasztott pápalátogatásról kérdezzék

Orbán Viktor
Orbán Viktor

Bencsik János, a Jobbik országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, azon egyszerű oknál fogva, hogy kiderüljön, a magyar kormányfő számára miért volt fontosabb a Bajnokok Ligája-döntő, mint az erdélyi pápalátogatás.

A politikus levelében többek között arra emlékeztetett, hogy Ferenc pápa történelmi látogatás tett Erdélyben, ahol a római katolikus egyházfők közül elsőként mutatott be szentmisét a csíksomlyói nyeregben.

"A szentatyával a szakadó eső ellenére is több mint százezer Kárpát-medencei és csángóföldi honfitársunk imádkozott együtt. A római katolikus vallásúak mellett szép számmal érkeztek más keresztény felekezetek tagjai is, hisz Csíksomlyó immár hosszú évtizedek óta összmagyar ügy, közös ünnep"

- fogalmazott a jobbikos.

Az eseményen magyar és román egyházi főméltóságok mellett részt vett a román miniszterelnök és a kormány több tagja, magyar oldalról pedig többek között Áder János köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

"Ön azonban valamiért fontosabbnak tartotta, hogy a pápalátogatás napján Madridba repüljön, és ott szurkolja végig a Bajnokok Ligája döntőjét"

- értetlenkedett Bencsik János.

Azonban Kövér László házelnöki döntésére a válaszadás visszautasításra került. Ugyanis Dömötör Csaba propagandaállamtitkár szerint a kérdésben foglaltak megválaszolása kormányzati feladatkört nem érint. Igaz, az nem derült ki az indokolásból, hogy pontosan mi az, ami nem tartozik a feladatok körébe: esetleg a katolikus egyházfő meghallgatása, a keresztény Magyarország és Európa képviselete, vagy épp Orbán Viktor szenvedélyes futballszeretetének magyarázata.

Akárhogy is, Kövér László elfogadta az érvelést, ezért az indítványt visszautasította.

Ez azért is furcsa, mert Orbán Viktor Szilágyi György (Jobbik) azonnali kérdésére válaszolva hétfőn elárulta, azért nem volt ott Csíksomlyóban, mert nem lehet egyszerre ugyanabban a külföldi országban a köztársasági elnökkel. Ennek ellenére szerdán már visszautasították a válaszadást.

Érzik, hogy kínos, és mivel nem tudják meg nem történté tenni, ezért össze-visszabeszélnek

- reagált lapunk megkeresésére Bencsik János, aki szerint a legvalószínűbb válasz mégis csak az, hogy a BL-döntő a pápalátogatásnál egyszerűen jobban érdekelte Orbán Viktort.