Tarlós az előválasztási vitáról: Ennyi hülyeséget rég nem hallottam

Tarlós István
Tarlós István, Budapest főpolgármestere

Pénzügyileg és jogilag is teljesíthetetlenek az ellenzéki jelöltek ígéretei - erről beszélt Tarlós István főpolgármester a közmédiában.

Ha Karácsony Gergely és Kálmán Olga főpolgármester-jelöltek ígéreteit összeadom, be lehet csukni a kaput. A vasárnap esti előválasztási vitán csak Kálmán Olga, a DK jelöltje körülbelül 2000 milliárd forintnyi nem létező pénzt költött el

- jegyezte meg Tarlós István.

A Karácsony Gergely tervei szerint félmilliárd forintnál értékesebb ingatlanokra vonatkozó adó és a lakatlan ingatlanokra kivetendő adó tekintetében is arra figyelmeztetett a főpolgármester, hogy a főváros ilyen adókat nem vethet ki. Ugyancsak törvényi akadálya van Kálmán Olga 18 év alattiak ingyenes tömegközlekedésére vonatkozó ígéretének, illetve annak, hogy a kerületeket köteleznék évi 100 lakás építésére.

"Olyan hülyeségeket még az életben nem hallottam", mint amit ezek az emberek mondanak.

Az ellenzéki előválasztásról szólva a főpolgármester úgy vélekedett, hogy csak agitprop és marketing tevékenység, amely ellenőrizhetetlen, jogi következménye még akkor sem lehetne, ha kiderülne valami svindli; mi több, még valódi vita sincs. Szerinte ha lenne, már rég előhúzták volna Karácsony Gergely zűrös zuglói ügyeit.

Tarlós István rámutatott arra is: ostobaság, hogy minduntalan az ő önállóságának hiányát hánytorgatják fel.

"Nem vagyok és soha nem is voltam tagja a Fidesznek. Bizonyos alapértékek kötnek össze a kormánytöbbséggel, például a bevándorlás elutasítása, a nemzetállamiság, a keresztény Európa, a családok védelme... Sokkal nagyobb Karácsony és Kálmán direkt függősége Gyurcsány bázisától, mint az én állítólagos függőségem" 

- szögezte le Tarlós.

Az ellenzéki ígéretek jogi megalapozatlansága kapcsán úgy fogalmazott, hogy ellenzéki főpolgármesterek csettintésére nem fog a kétharmados kormánytöbbség törvényeket módosítani.

A szintén a főpolgármesteri székért induló Puzsér Róbert nem mondott akkora ostobaságokat, mint Karácsony Gergely és Kálmán Olga

- mondta Tarlós István.

A főváros jelenlegi vezetése ugyanakkor megállapodott a kormánnyal egy 1000 milliárdos fejlesztési programról. A közeljövőben meg fog újulni például a Blaha Lujza és a Széna tér, a Lánchíd és környezete és folytatódik a járműcsereprogram.

Nem a miniszterelnök diktál, a távlati fejlesztési kérdésekben vétójogom van, a kormány elfogadta a fejlesztési tanács javaslatainak 90 százalékát, Brüsszelből pedig nemrég érkezett meg az elismerés, hogy az utóbbi tíz év fejlesztései alapján Budapest Európa legjobb úti célja

- tette hozzá a főpolgármester.