"Az ilyen rendszerekben a tudósok mindig üldözöttek lesznek"

"Az ilyen rendszerekben a tudósok mindig üldözöttek lesznek"

Mai napon kétharmados többséggel megszavazta az országgyűlés az MTA "szétszedését", amely alapján a jövőben kiszervezik az akadémia kutatóintézeteit. A kormány és a Palkovics László vezette Információs és Technológiai Minisztérium szerint azért van erre szükség, mert versenyképesebbé szeretnék tenni a tudományos kutatóhálózat működését. A döntés miatt, ma délután tüntetést tartott az Akadémiai Dolgozók Fóruma az MTA épülete előtt.

Az első felszólaló Havas Attila volt, aki arról beszélt, hogy az MTA átszervezése hosszú- és rövidtávon is károkat okoz.

„Ha politikainak látszó támadás éri az MTA-t, védekezik, de maga sosem politizál. Szakpolitikai következtetéseket természetesen megfogalmaznak a kutatási eredményekből, ha nem tennék, az súlyos hiba volna.”

- emelte ki Havas Attila.

Havas szerint a jövőben az MTA-t körülölelő bizonytalanság miatt sokan otthagyhatják az akadémiát. A kormány által gerjesztett megosztási szándék miatt a kutatók és az MTA dolgozók között szoros kapcsolat alakult ki az elmúlt időben.

A kormány szétszedi Széchenyi örökségét | Alfahír

A mai napon kétharmados többséggel megszavazta az országgyűlés az MTA "szétszedését", amely alapján a jövőben kiszervezik az akadémia kutatóintézeteit. 131 igen szavazattal, 53 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett az Országgyűlés kétharmados többséggel elfogadta Palkovics László és a kormány tervezetét, amely leválasztaná a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát az MTA-ről, és azt különböző, a kormány által felügyelt és kontrollált kutatóközpontokban működtetné tovább a jövőben.

Mendel Balázs Gusztáv következett, aki korábban több alkalommal is felszólalt az akadémiai tüntetéseken, kiemelte, hogy rengeteg jó barátra lelt az elmúlt egy évben. Másfelől a szorosabbá vált az akadémiai dolgozók között lévő kötelék. Hozzátette, hogy

„a parlamenti kétharmadnak becézett zugsebész elvégezte a munkáját, egy kiváló intézményt vert szét a kormányzat, de eközben egy remek közösség alakult ki az akadémiai dolgozók között.”

Mendel azzal zárta a beszédét, hogy az „ilyen rendszerekben”

a tudósok mindig üldözöttek lesznek.

A tömeg ezután átvonult a Széchenyi szoborhoz, amelyet csak jelképesen „takartak le”, ugyanis egy fekete fátyol és egy nemzeti színű zászló került a talapzathoz, a szobor nyakából pedig kötelek lógtak le. A szobornál végül felolvasták annak a 131 képviselőnek a nevét is, aki megszavazta a törvényt.

Az utolsó felszólaló Lőrincz Viktor Olivér arról beszélt, hogy az utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy a kormány meggondolja magát az ügyben. Állítása szerint Palkovics László egy fércművet nyújtott be a parlament elé, amely után színjáték folyt az országgyűlésben.

„Mindenki maga dönti majd el, hogy az ellenállásért milyen áldozatot kar hozni, de az országról soha nem lehet lemondani. Össze kell fogni és együtt kell fellépni.”

A tüntetésen részt vett a Jobbik országgyűlési képviselője, Brenner Koloman és a Jobbik Ifjúsági Tagozat is.

Brenner Koloman az Alfahírnek elmondta, hogy tragikus, ami 2018 nyara óta folyik az MTA-val. Hozzátette, hogy

„a mintegy 5000 hálózati kutatónak és családjának a szolidaritásunkat szeretnénk kifejezni,”

A képviselő leszögezte, hogy a magyar tudomány az egy nemzeti ügy, amely megszabja hazánk 21. századi sorsát, éppen ezért nem szabad, hogy politikai játszmák eszköze legyen.

„Ha ezek után a fiatal kutatók elhagyják az országot, akkor ez egy szellemi elit nélküli nemzet lesz. És egy szellemi elit nélküli országnak nincs jövője”

– hangsúlyozta Koloman.