Salvini szétosztaná az uniós tagállamok között a menekülteket

Salvini, Orbán
MTI

Matteo Salvini olasz belügyminiszter hétfőn ismét  a Földközi-tengerből kimentett menekültek EU-tagállamok közötti szétosztását szorgalmazta. A miniszter emellett hangsúlyozta: példaszerű büntetést követel azon civil szervezet számára, amely a tiltás ellenére múlt szombaton 41 migránst szállított Lampedusa szigetére. 

Olaszország jelenleg további EU-tagállamok jelentkezését várja annak a 41 menekültnek a befogadására, akiket az Alex nevű mentőhajó szállított Lampedusa szigetére.

"Az a cél, hogy a legutóbb Lampedusán partraszállt migránsokat más EU-tagországok fogadják be"

- mondta el Salvini hétfőn. 

A Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója, az Alex 54 embert mentett ki múlt csütörtökön a líbiai partoknál, a következő napon 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségügyi okok miatt. A hajó - fedélzetén 41 menekülttel - múlt szombaton kötött ki Lampedusán, dacolva Salvini tiltásával.

A mentőhajó kapitánya számára Salvini példaszerű büntetést követel.

"Látni fogjuk, hogy azok, akik megszegik az olaszországi törvényeket, büntetést kapnak. Tisztelem az igazságszolgáltatás függetlenséget, de olyan ítéletekre van szükségünk, amelyek Olaszországot segítik; garantálják a biztonságot és a határvédelmet"

- fogalmazott az olasz belügyminiszter.

Olasz sajtójelentések szerint a mentőhajót lefoglalták az olasz hatóságok, a hajó kapitánya, Tommaso Stella ellen pedig nyomozás indult "illegális bevándorlás segítése" miatt.

Mindeközben július 18-ra halasztották el Carola Racketének - a Sea-Watch 3 hajó kapitányának - keddre tervezett meghallgatását. Az ügyészség közlése szerint a halasztás oka az ügyvédek sztrájkja. 

Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint az ügyben az ügyészség várhatóan leghamarabb a nyarat követően határozhat arról, hogy eljárást indít, vagy ejti az illegális bevándorlás segítése miatti vádakat.

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német jótékonysági szervezet üzemeltet, két hétig volt a tengeren 40 afrikai menekülttel a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik EU-tagállamtól a kikötésre.

A Sea-Watch 3 az olasz hatóságok tiltása ellenére hajózott be Lampedusa kikötőjébe június végén, és a manőver közben nekiment egy olasz hajónak, amely megpróbálta megakadályozni, hogy a civil hajó kiköthessen. A mentőhajó 31 éves német kapitányát, Carola Racketét ezért őrizetbe vették, és büntetőeljárást kezdeményezett ellene az olasz vádhatóság. Rackete azóta ismét szabadlábon van.

Hajó, ha nem jó | Alfahír

A lehető leghatározottabban le kell szögezni: Carola Rackete nem egy életmentő hős, hanem egy törvényeket és szabályokat áthágó embercsempész. A 31 éves német nő azzal került be a köztudatba, hogy a német Sea-Watch alapítvány hajójának, a holland felségjelzésű Sea-Watch 3-nak a kapitánya, és az Észak-Afrikából lélekvesztőkkel öngyilkos útra vállalkozó illegális bevándorlókat pakolja fel, majd kérdés nélkül szállítja őket Olaszországba.

(MTI)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss