Ügyészségi vizsgálat indult amiatt, hogy kapott-e Salvini pártja orosz pénzt

Matteo Salvini

Olaszországban hivatalos ügyészi vizsgálat indult, hogy részesült-e illegális finanszírozásban Moszkvától Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter Liga nevű pártja.

"Megvizsgáljuk az ügyet, hogy megnézzük, történt-e bűncselekmény"

- mondta csütörtökön újságíróknak Francesco Greco milánói főügyész az Adnkronos olasz hírügynökség jelentése szerint.

Az Adnkronoson kívül az ANSA olasz hírügynökség is beszámolt arról, hogy Greco hivatala egy lehetséges "nemzetközi korrupciós" bűncselekményt vizsgál, és már kihallgatásokat is tartottak.

A Buzzfeed hírportál szerdán arról számolt be, hogy Gianluca Savoini, Salvini korábbi szóvivője illegális finanszírozásról szóló megállapodásokról folytatott megbeszéléseket orosz tisztségviselőkkel. A Buzzfeed állítása szerint birtokában van egy felvétel egy október 18-i moszkvai, Savoini és öt másik - két olasz és három orosz -, meg nem nevezett ember közötti találkozóról. Salvini az említett időpontban Moszkvában tartózkodott.

A felvétel tanúsága szerint a résztvevők egy olyan üzletről tárgyaltak, amelynek lényege az volt, hogy Salvini pártja 4 százalékot kapna az ENI olasz energiacégnek eladott orosz kőolaj árából, több tízmillió dollár értékben.

Salvini a Facebook közösségi oldalon ismét tagadta, hogy pénzt kapott Moszkvától, azt állítva, hogy amit ottani útjai során kapott, azok orosz játékbabák, valamint egyéb gyerekjátékok voltak lánya számára.

Az olasz belügyminiszter szerdán fogadkozott, hogy beperli a Buzzfeedet, egyúttal azt mondta, hogy nem volt tudomása Savoini moszkvai ténykedéseiről.

"Hogy személyesen érintett vagyok-e? Nem"

- közölte újságírókkal.

Az olasz miniszterelnök-helyettes híres oroszbarát, aki többször is csodálattal beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökről, és elítélte az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciókat.

A tavaly óta hatalmon lévő, az olasz közvélemény-kutatásokat jelenleg vezető Liga pártnak hivatalos együttműködési megállapodása van az oroszországi politikát uraló Egységes Oroszország nevű párttal.

Februárban a L'Espresso című olasz hetilap vádolta Salvinit ugyancsak orosz pénzek elfogadásával. A Buzzfeed és a L'Espresso is azt állította ugyanakkor: nincs bizonyítéka arról, hogy az üzlet végül megköttetett.