Óriási hackertámadás érte az orosz titkosszolgálatot

Óriási hackertámadás érte az orosz titkosszolgálatot

Egy hackercsoport óriási mennyiségű adatot lopott el a KGB-utódszervezetként számon tartott orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik legfőbb partnerétől.

A támadásról az Index azt írja, hogy a SyTech nevű cégtől mintegy 7,5 terabájtnyi érzékeny adatot sikerült ellopniuk a hackereknek, majd ezeket más hackercsoportoknak és a sajtónak is továbbították.

Ezekből nyilvánvalóvá vált, hogy az FSZB például az eddig lenyomozhatatlannak ismert, és az internetes cenzúrákat megkerülő Tor böngészőn keresztül futó adatok feltörésén dolgozott (a cenzúra itt jellemzően nem politikai, hanem bűnüldözési szempontból szűrt tartalmakat jelent, mint pl. pedofília, terrorizmus, kábítószer-, ember- és fegyverkereskedelemmel kapcsolatos tartalmak elérése), de emellett a közösségi hálózatok működésébe is igyekeznek beavatkozni.

Azt írják, hogy az információk szerint a szolgálatok asszisztálnak az orosz kormány azon terveihez is, amelyek az orosz internet teljes leválasztását célozzák a világhálóról.

A feltörést július 13-án „jelentették be” úgy, hogy a támadást végző 0v1ru$ nevű hackercsoport egy gúnyos mémet, egy mosolygó Yoba-arcot rakott ki a cég honlapjára.

A honlap jelenleg elérhetetlen.