Bírósági döntés: törvényt sértett a szombathelyi fideszes polgármester, amikor megvonta az alpolgármester jogköreit

Puskás Tivadar
Puskás Tivadar polgármester
Forrás: Facebook

Ahogy arról korábban az Alfahír is beszámolt, Szombathelyen a Pro Savaria színeiben politizáló Molnár Miklós alpolgármester még idén januárban hátrált ki a fideszes városvezetés mögül, döntésének köszönhetően pedig a kormánypárt elbukta a többségét a helyi képviselő-testületben.

Ezt követően a Fidesz kicsinyes bosszút állt: Puskás Tivadar polgármester megvonta Molnár Miklóstól addigi jogköreit, ezzel pedig a fizetését is jelentősen csökkentette, majd később titkárnőjének is búcsút inthetett.

Molnár Miklós
Molnár Miklós alpolgármester

Az ügyből bírósági per lett, melynek végére június 13-án került pont. Az ugytudjuk.hu mai beszámolója szerint az igazságszolgáltatás

Molnár Miklós alpolgármesternek adott igazat, és kimondta, hogy a fideszes városvezető törvényt sértett pitiáner intézkedésével.

A portál az alábbi dokumentumot is közzétette, melyben Molnár beszámol a per eredményéről:

doksi
Forrás: ugytudjuk.hu
doksi
Forrás: ugytudjuk.hu


Az alpolgármester mai sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a városvezetés június 13-a óta nem érzett annyi kötelességet, hogy a per végeredményét kommunikálja a közvélemény felé. A döntés lényege, hogy a polgármester azért sértett törvényt, mert

a közgyűlési döntés figyelmen kívül hagyásával saját hatáskörbe helyezte át Molnár jogköreinek a megvonását, amit nem tehetett volna meg.

Molnár emlékeztetett, hogy Puskás korábban azt hangoztatta, hogy jogszerűtlen döntés után kapta visszaállását az Országos Mentő Szolgálatnál azután, hogy 2006-ban polgármester-jelöltsége után menesztették állásából. Az alpolgármester, most arra lett volna kíváncsi, hogy hogyan reagál Puskás, mikor kiderült hasonló esetben ő is jogszerűtlenül járt el. Molnár aggodalmát fejezte ki, hogy ha Puskás a központi akaratot az ő esetében úgy hajtotta végre, hogy azzal sem volt tisztában jogosan jár e el, akkor mi lehet a többi hasonló ügyben.

Az ugytudjuk.hu szerint az alpolgármester arra a faramuci helyzetre is emlékeztetett, hogy a Fidesz új polgármesterjelöltje a megye jegyzője, Balázsy Péter, akinek az indításával kapcsolatban etikai aggályok merültek föl.

A Pro Savaria képviselője kíváncsi lenne Balázsy véleményére, hogy a törvényesség őreként, mit szól ahhoz, hogy elődje törvényt sértett.

A szombathelyi polgármesteri hivatal ugyanakkor közleményben kifogásolta Molnár állításait, szerintük ugyanis épp az ellenkezője történt, mint amit az alpolgármester állít:

"Molnár Miklós feladatainak polgármesteri megvonását a bíróság jogszerűnek ítélte meg."

Az esettel kapcsolatban portálunk megkereste Balassa Pétert, a Jobbik szombathelyi képviselőjét, aki a következőképpen kommentált az ügyet:

"Az új testületi többség és a helyi Jobbik ugyanazt képviseli, mint a bíróság: a polgármester nem vonhatja magához az alpolgármester jogköreit."

Balassa Péter

Kiemelte, hogy a testületi döntés mindig erősebb legitimációval bír, mint a polgármesteri, az ellenzéki többség pedig megtartotta Molnárt a pozíciójában, épp azért, hogy a helyi Fidesz ne csorbíthassa a jogköreit.

A bírósági döntést cáfolni igyekvő közleménnyel kapcsolatban Balassa Péter elmondta:

"Puskás Tivadar egy saját pártja szerint is bukott polgármester - hiszen mást indítanak helyette ősszel a városvezetői pozícióért -, ez a közlemény pedig már csak egy vergődés tőle."

Etikai aggályok a Fidesz szombathelyi polgármesterjelöltjével szemben | Alfahír

A Jobbik Vas megyei közgyűlési frakciójának vezetője, Rába Kálmán pénteki sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet valaki egyszerre jegyző és polgármesterjelölt is. Arra a csütörtöki hírre reagált, hogy Fidesz Balázsy Pétert, a Vas megyei önkormányzat hivatalvezetőjét nevezte meg szombathelyi polgármesterjelöltjének.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
sss
2020. január 18. | 18:52
Sajtónyilvános olvasópróbát tartott a héten a Nikola Tesla – Végtelen energia című készülő musical show stábja. Mivel elég szokatlan, hogy egy feltalálóként híressé vált személy egy ilyen jellegű zenés-táncos produkció témája, kíváncsian vártuk a darab első nyilvános mozzanatait. És nem kellett csalódnunk.
Sajtónyilvános olvasópróbát tartott a héten a Nikola Tesla – Végtelen energia című készülő musical show stábja. Mivel elég szokatlan, hogy egy feltalálóként híressé vált személy egy ilyen jellegű zenés-táncos produkció témája, kíváncsian vártuk a darab első nyilvános mozzanatait. És nem kellett csalódnunk.
A Jobbik képviselőjelöltje Sneider Tamással közösen találkozott a vasmű dolgozóival.