Soroksáron a Jobbik polgármesterjelöltje mögé állnak be az ellenzéki pártok

Soroksáron a Jobbik polgármesterjelöltje mögé állnak be az ellenzéki pártok

Az egyéni választókörzetekben is közös jelöltek szállnak szembe a Fidesszel.

Közös jelölteket indít a főváros XXIII. kerületének valamennyi egyéni választókörzetében a Demokratikus Koalíció, az LMP, a Momentum, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik. Az ellenzéki pártok támogatásával a jobbikos Bereczki Miklós indul a kerületi polgármesteri székért.

Bereczki Miklós a közös bejelentésen hangsúlyozta:

"Hiszünk az összefogás erejében és abban, hogy pártállástól függetlenül tudjuk képviselni a kerület lakóit, és semmi sem lehetetlen."

A jobbikos közös jelölt elmondta:

olyan modern Soroksárt szeretnének felépíteni, ahol öröm lemenni a Duna-partra, és ahol nem hagyják magukra sem az időseket, sem a fiatalokat.

Egy olyan családias, élhető kerületet szeretnének,

"ahol a "miért nem?" szemléletet a "hogyan lehet?" szemlélet váltja fel".

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője köszönetet mondott a többi ellenzéki pártnak azért, hogy "önmérsékletet tanúsítottak", és megértették, hogy az emberek együttműködést akarnak.

Élő Norbert, a DK budapesti ügyvezető alelnöke úgy vélekedett, az ellenzéki pártok "történelmet csináltak Budapesten azzal, hogy sikerült az az összefogás, ami eddig még soha nem sikerült" és megérte közös nevezőre hozni az ellenzéket.

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum képviselője az egész országban követendő példának nevezte a Soroksáron megvalósult összellenzéki összefogást, mert szerinte "csak így lehet lebontani a Nemzeti Együttműködés Rendszerét". Hozzátette: ez a 2022-es országgyűlési választások szempontjából is meghatározó lehet.

Mach Péter, a Párbeszéd országos elnökségének tagja arról beszélt, hogy bíznak az együttműködés erejében Soroksáron, valamint Dél-Pesten és az egész fővárosban is. Szerinte a következő időszak egyik legfontosabb kérdése a városrész számára az, hogy

  • sikerül-e megóvni a Molnár-sziget,
  • a ráckevei és a soroksári Duna-ág élővilágát és tisztaságát, illetve
  • sikerül-e megoldani a Dél-pesti szennyvíztisztító ügyét.

Szerinte az együttműködés ezt biztosítani fogja.

Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke hangsúlyozta: a Jobbik az elmúlt hónapokban azért küzdött országszerte, hogy helyben megtalálják azokat a jelölteket, akik a leginkább esélyesek arra, hogy helyben lebontsák a Fidesz "nemzetinek és együttműködőnek hazudott" rendszerét.

"Erre azért van szükség, hogy egy szabadabb, biztonságosabb és élhetőbb várost teremtsünk Sorokságon, Budapesten és szerte az egész országban is."

Közölte: külön öröm számukra, hogy Soroksáron Bereczki Miklóst indíthatják, mivel ő az, aki kimagasló eredményeket ért el a korábbi választásokon, így abban bíznak, hogy az összes ellenzéki párt támogatása gőzelemre vezeti októberben.

Bencsik János azt is pozitívumként emelte ki, hogy Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs is támogatásáról biztosította a közös jelöltet.

Bereczki Miklós újságírói kérdésre válaszolva elárulta: a helyi megállapodás nyomán a közös jelöltek közül négyet a Jobbik, egyet-egyet pedig a többi ellenzéki párt állított az egyéni választókörzetekben.

!(youtube-video://ZK0Y6ebFDX0)

Az első közös érdekérvényesítés

A közös sajtótájékoztatót követően az ellenzéki képviselőjelöltek aláírtak egy, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.-nek címzett közös nyílt levelet, melyben kérik, hogy a testület lépjen a rendkívül elhanyagolt állapotban lévő pesterzsébeti-soroksári temető ügyében.

"Rengeteg lakossági bejelentés érkezett a temető rettenetes állapotával kapcsolatban, úgyhogy írtunk a temető üzemeltetőjének, hogy tartsa rendben a területet"

- mondta Bereczki, majd hozzátette: azt is fölajánlották, hogy önkéntesek segítségével közösen segítenek rendet teremteni a sírhelyek között.

Megegyezés Budapesten - a Jobbik Soroksárra fókuszál

A hat budapesti párt elnöke ma közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy - két kivétellel - megegyeztek a kerületi polgármesterjelöltekben, illetve heteken belül megállapodnak az egyéni körzetekben is. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Karácsony Gergely ötpárti (MSZP-DK-Momentum-Párbeszéd-LMP) támogatással indul főpolgármester-választáson Tarlós Istvánnal szemben. A Jobbik nem vesz részt ebben a kampányban, és nem is indít külön jelöltet.