Jakab: „Hány vendégmunkás dolgozik Magyarországon?” – Fidesz: „Nem mondom meg!”

vendégmunkás

Érettségi vizsgán szövegértési feladatként is arcpirítóan egyszerű kérdést tett fel Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője a Fidesz-kormány pénzügyminiszterének, Varga Mihálynak. A Parlament honlapján fellelhető írásbeli kérdés így szólt:

Pontosan hány vendégmunkás dolgozik Magyarországon? Mennyien érkeztek harmadik országból?

Az ellenzéki honatya azért fordult a kabinethez, mert – mint fogalmaz – „a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat még a tavalyi, egész évre vonatkozó elemzését sem adta ki.” Jakab emlékeztet: két év alatt megnégyszereződött az EU-n kívülről érkezett, Magyarországon legálisan munkát vállaló emberek száma. Hangsúlyozza: az idei keret 57 ezres, kétezerrel magasabb, mint a 2018-as adat, mely szám feltehetően magasabb, hiszen nincs benne a 37 hiányszakmában elhelyezkedő külföldi munkavállaló, akik külön engedély nélkül is dolgozhatnak.

Orbánék idén áprilisban bevezetett rendelkezéséről, mely kibővíti az EU-n kívüli foglalkoztatott vendégmunkások számának keretét, valamint 21 további munkakörben teszi lehetővé a külön engedély nélkül foglalkoztatott unión kívüli munkavállalók alkalmazását, mi is beszámoltunk.

Még több munkakörbe jöhetnek vendégmunkások

A tavalyi 108 után idén már 129 foglalkozási körben lehet harmadik országból érkezett állampolgárt alkalmazni külön engedély nélkül - derül ki a Hivatalos Értesítőben megjelent pénzügyminiszteri közleményből. Így például ettől az évtől már engedély nélkül lehet külföldi vendégmunkást alkalmazni stewardessként, szemétgyűjtőként, utcaseprőként, árufeltöltőként vagy épp sertés-, szarvasmarha-, ló-, juh- vagy baromfitenyésztőként, holott ezek a szakmák tavaly még magyar (és más uniós) állampolgároknak voltak fenntartva.

Jakab írásbeli kérdése végére odatette az ilyenkor szokásos kitételt: Várom érdemi (kiemelés tőlem – a szerk.) válaszát! A jobbikos frakcióvezető pofonegyszerű, általános iskolások számára is könnyen értelmezhető kérdése, mely

két szám leírásával megválaszolható lett volna,

kifogott a mindent is tudó Orbán-kormányon. A pénzügyminiszter megbízásából Bodó Sándor államtitkár válaszolt, aki a foglalkoztatáspolitikáért felel. Bár ne tette volna! A nevetséges választ szóról szóra idézzük:

Tisztelt Képviselő Úr!

A K/6939. számú írásbeli kérdésre Varga Mihály miniszter úr nevében és megbízásából, a következő választ adom:

A kormány továbbra is a magyar emberek foglalkoztatását és képzését tekinti elsődleges feladatának. A hazai jogszabályok is elsődlegesen arra irányulnak, hogy a magyar gazdaság fejlődését és a magyar emberek jólétének növekedését segítsék elő. A hazai munkaerőpiacot kvóta védi, amit a hazai vállalkozások nem használnak ki.

A kormányzati intézkedések egymást erősítve fejtik ki hatásukat, melynek eredményeként csökkent a fiatalok elvándorlási hajlandósága és már több honfitársunk jön haza, mint ahányan külföldre távoznak, tehát a külföldön élő magyarok hazatérése erősödik.

Budapest, 2019. augusztus 6.

Tisztelettel:

Bodó Sándor

államtitkár

A fideszes bullshitgenerátor által létrehozott kormányzati propagandaválaszból tehát épp az nem derül ki, amire a kérdés vonatkozott: a vendégmunkások száma.

Mindeközben a Magyarországra érkezett bevándorlók száma történelmi csúcsot döntött. A KSH adataiból kiderül, ebben az évezredben még sosem érkezett annyi bevándorló hazánkba, mint 2018-ban: számuk csaknem eléri az 50 ezret, harmaduk, több mint 16 ezer fő pedig ukrán állampolgár.

Csaknem 50 ezer bevándorló érkezett hazánkba 2018-ban, harmaduk ukrán állampolgár

A bevándorló külföldi állampolgárok száma 2018-ban csaknem 50 ezerre ugrott. Ez a szám 13 ezerrel több, mint 2017-ben, a növekmény 80 százalékát, több mint 10 ezer főt a bevándorló ukrán állampolgárok teszik ki, de az Ázsiából érkezők számában is jelentős az emelkedés.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
1
sss
2019. december 14. | 09:54
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
Az Európai Tanács kétnapos ülésén ezúttal a távlati célok felé vezető út kikövezése jutott kiemelt szerephez. Elemzés.
A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól. Szerinte „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.