"Mindig hálásak leszünk Magyarországnak" - Merkel üzent a Páneurópai Piknik 30-ik évfordulóján

"Mindig hálásak leszünk Magyarországnak" - Merkel üzent a Páneurópai Piknik 30-ik évfordulóján

Videóüzenetet tett közzé a Twitteren a német kormányszóvivő, amelyben a kancellár mond köszönetet Magyarországnak a 30 évvel ezelőtti határnyitásért.

Hétfőn lesz a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója. A határok nélküli Európa mielőbbi létrejöttét, a magyar-osztrák közeledést és együttműködést szorgalmazó találkozó alkalmából augusztus 19-én három órára ideiglenesen megnyitottak egy kaput a Sopronpuszta és a burgenlandi Szentmargitbánya (Sankt Margarethen) között, hogy a piknik résztvevői ne a hivatalos határátkelőhelyen keljenek át. Az ünnepélyes megnyitó előtt már óriási tömeg várakozott a határ mindkét oldalán, közéjük vegyülve több száz NDK-állampolgár, akik szórólapokról szereztek tudomást az eseményről.

A magyar határőrök tanácstalanok voltak, mert a tiltott határátlépést csak fegyverhasználattal akadályozhatták volna meg. Jóllehet elvileg érvényben volt a tűzparancs, a szolgálatban lévő parancsnok, Bella Árpád határőr alezredes a váratlan helyzetben nem kevés bátorsággal ezt megtiltotta, így a felszabadult ünneplés nem fordult tragédiába. A határon átjutott mintegy kétszáz NDK-állampolgárt az osztrák oldalon egy határ menti településre, majd Bécsbe vitték tovább, innen a nyugatnémet hatóságok által küldött külön buszokkal és vonattal valamennyien az NSZK-ba utaztak.

Merkel a videóüzetben emlékeztet: ez a gesztus kulcsfontosságú volt a berlini fal lebontása, a német újraegyesítés megvalósításához.

 "Mindig hálásak leszünk Magyarországnak a német egységért való hozzájárulásához" 

 - szögezi le a kancellár. 

Merkel hétfőn a határnyitás 30. évfordulója alkalmából Sopronba látogat.