Te tudod, hol van Új-Zéland?

Új-Zéland

Ha kicsit távolabb jutunk a Kelet-Európai térségtől és megkérdezik honnan jöttünk, akkor sokszor adódik probléma azzal, hogyan határoljuk be pontosan mondjuk egy dél-amerikainak, hol is helyezkedik el Magyarország. De ha kinyitunk egy térképet, rögtön rá tudunk bökni kis hazánkra.

Nos, úgy tűnik szegény új-zélandiaknak még ez a lehetőség is csak ritkán adatik meg. Az Ausztrália mellett fekvő nem is olyan kicsi szigetet ugyanis rendre lefelejtik a térképekről. Már olyan gyakori a jelenség, hogy miniszterelnökük, Jacinda Ardern tavaly a turisztikai ügynökséggel közös kampányba kezdett, hogy leleplezzék a világméretű térképes összeesküvést.

Off the map: New Zealand tourism ad takes on 'conspiracy'

In a new ad from New Zealand Tourism, comic Rhys Darby calls on New Zealand's prime minister Jacinda Ardern for help solving the 'next great conspiracy' - why the country keeps getting left off world maps Subscribe to Guardian News ► http://bit.ly/guardianwiressub Support the Guardian ► https://theguardian.com/supportus The Guardian ► https://www.theguardian.com The Guardian YouTube network: The Guardian ► www.youtube.com/theguardian Owen Jones talks ► http://bit.ly/subsowenjones Guardian Football ► http://is.gd/guardianfootball Guardian Sport ► http://bit.ly/GDNsport Guardian Culture ► http://is.gd/guardianculture Guardian Science and Tech ► http://is.gd/guardiantechMost azért került napirendre ismét a téma, mert a Russia Today bocsánatot kért Japántól és Új-Zélandtól, valamint Dél-Koreától és Új-Guineától is, amiért teljesen összekeverték az országokat. Így:

A hírrel kapcsolatban az merült fel bennem, hogyan lehet bárkire rábízni egy térkép szerkesztését, ha nincs tisztában az országokkal, vagy az történt, hogy az orosz állami finanszírozású Russia Today már odáig jutott a fake news gyártásban, hogy már a legalapvetőbb tényekkel sem foglalkozik.